Skip to main content

Kom 29 januari naar de voorlichtingsavond in Breda. Meld je hier aan!

Stoomcursus Organisatiekunde

  • niveau Postbachelor
  • duur 10 weken
  • studiebelasting 6 uur
  • studiekosten 2.050,-
  • Startdata en locaties
    • 18-03-2025 Breda
Download brochure
Download brochure
Iets voor jou?
  • Ontwikkel diepgaande kennis over bedrijfsstructuren, cultuur en leiderschap om processen en strategieën te optimaliseren.
  • Krijg ervaring in het toepassen van theoretische concepten zoals SWOT-analyse en SMART aanbevelingen op echte situaties.
  • Verfris je kennis en bereid je voor op de Bachelor Bedrijfskunde.

Juist in deze tijd is het belangrijk om organisaties goed afgestemd te houden op haar omgeving. Wat de omgeving vraagt, moet de organisatie leveren. Om dit te doen is het voor jou van belang de omgeving te kennen, te weten hoe de organisatie in elkaar zit en hoe je de organisatie kunt laten bewegen. Door op een consistente wijze dit in balans te brengen en te houden, ontstaat een succesvol organisatieresultaat. 

In de Stoomcursus Organisatiekunde krijg je inzicht in bedrijfsculturen en bedrijfsstructuren waarbij zowel de harde kant van de organisatie (systemen en structuren) als de zachte kant (mensen, cultuur en leiderschap) aan de orde zullen komen. 

Praktische informatie
    Doelgroep

    Doelgroep

    De module Organisatiekunde richt zich op professionals die geïnteresseerd zijn in het verbeteren van organisatorische prestaties en structuren. Dit omvat degenen die betrokken zijn bij strategisch management, organisatieontwerp en leiderschap, evenals degenen die hun inzicht in de werking en aanpassing van organisaties willen verdiepen.

    De module is ook relevant voor professionals die hun kennis over dit belangrijke onderdeel willen verdiepen ter voorbereiding op een instroom in de Bachelor Bedrijfskunde voor werkende professionals

    Werkvorm

    Werkvorm

    Jouw persoonlijke ontwikkeling staat centraal. Onze docenten en opleidingsmanagers begeleiden jou bij het bereiken van je persoonlijke doelen. Je past verschillende methodieken direct toe op jouw eigen vraagstuk. Dit vraagstuk is voor jou de rode draad door de opleiding organisatiekunde. Hierbij krijg je persoonlijke begeleiding om dit vraagstuk op te lossen. Je leert hierdoor het beste uit jezelf te halen en neemt wat je leert meteen mee naar jouw eigen organisatie. Door interactief kennis en ervaringen uit te wisselen met je mededeelnemers, kom je tot verfrissende en waardevolle inzichten.

    Tijdsinvestering

    Tijdsinvestering

    De Stoomcursus Organisatiekunde heeft een doorlooptijd van 10 weken. De opleiding bestaat uit 5 bijeenkomsten van 14.30 – 17:30 uur.

    Deze opleiding heeft een studiebelasting van 6 uur per week voor zelfstudie, voorbereiding van de bijeenkomsten en het uitwerken van jouw opdracht. Je neemt jouw vragen mee naar de bijeenkomsten, je bespreekt deze met jouw docent en jouw mededeelnemers en komt zo tot nieuwe inzichten. De Stoomcursus Organisatiekunde is goed te combineren met werk en privé. In het gehele traject staat er altijd een team van docenten en opleidingsmanagers voor je klaar, hierdoor sta je er bij ons nooit alleen voor.
     

    Studiekosten

    Studiekosten

    De kosten voor de Stoomcursus Organisatiekunde zijn als volgt:

    • Opleidingskosten: € 2.050,-

    Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

    Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

    Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidie pagina.  

    Diploma

    Diploma

    Na de succesvolle afronding van de Stoomcursus Organisatiekunde ontvang je van Avans+ een certificaat.

    De Stoomcursus Organisatiekunde kan je gebruiken in het accelerate programma van de Bachelor Bedrijfskunde voor werkende professionals om mogelijk vrijstelling te krijgen voor deze module uit de eerste 2 jaar van de volledige Bachelor Bedrijfskunde.

    Resultaat

    Resultaat

    Na het volgen van de module Organisatiekunde is er een diepgaand inzicht verworven in hoe organisaties zijn gestructureerd en functioneren. Er is geleerd hoe bedrijfsstructuren kunnen worden geanalyseerd, hoe bedrijfscultuur en kernwaarden de werking van een organisatie beïnvloeden en hoe verschillende leiderschapsstijlen impact hebben. Daarnaast is er de vaardigheid ontwikkeld om een SWOT-analyse uit te voeren, kern-issues te identificeren en SMART aanbevelingen te formuleren. Deze kennis en vaardigheden maken het mogelijk om theoretische concepten praktisch toe te passen en strategische verbeteringen binnen een organisatie te bevorderen.

    Contact

    Contact

    Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling Voorlichting en Advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

    Programma

    Het programma van de Stoomcursus Organisatiekunde ziet er als volgt uit:

    • Organisatie
    • Organisatiestrategie
    • Bedrijfsstructuur
    • Bedrijfscultuur
    • SWOT-analyse

    • Organisatie
      In de eerste bijeenkomst van de cursus organisatiekunde staat het begrip 'organisatie' centraal. Een organisatie wordt gezien als een doelgericht samenwerkingsverband van mensen en middelen, gericht op het bereiken van gemeenschappelijke doelen. Het hanteren van een duidelijk begrippenkader is essentieel om de complexe dynamiek binnen en buiten een organisatie goed te kunnen begrijpen.
       
    • Organisatiestrategie
      De stoomcursus richt zich op het concept van organisatiestrategie, een plan dat een organisatie ontwikkelt om haar doelen te bereiken en succesvol te blijven in een competitieve omgeving. Organisatiestrategie is van cruciaal belang omdat het richting geeft aan de activiteiten en beslissingen binnen de organisatie, waardoor middelen effectief worden ingezet en concurrentievoordeel kan worden behaald.

    • Bedrijfsstructuur
      Een bedrijfsstructuur beschrijft de manier waarop een organisatie is georganiseerd, inclusief de indeling van afdelingen, rollen en verantwoordelijkheden. Het onderscheid tussen grofstructuur en fijnstructuur betreft het detailniveau: grofstructuur geeft een overzicht van de hoofdlijnen, terwijl fijnstructuur dieper ingaat op de specifieke details en onderlinge relaties binnen de organisatie.
       
    • Bedrijfscultuur
      Bedrijfscultuur is de verzameling normen, waarden, en gedragingen die binnen een organisatie heersen, en vormt de basis voor hoe medewerkers met elkaar omgaan en hoe beslissingen worden genomen. De cultuur van een team kan variëren binnen een organisatie en is vaak een weerspiegeling van de bredere bedrijfscultuur.
       
    • SWOT-Analyse
      Een SWOT-analyse is een hulpmiddel die helpt om inzicht te krijgen in zowel interne als externe factoren die van invloed zijn op het succes.

    pen
     
    Inspireer anderen
    en deel je ervaring!
    Schrijf een review
    Download brochure Inscrijven