Lees hoe Enno Meijer de opleiding Master of ICT and Business Innovation heeft ervaren

“In veel organisaties speelt ICT een steeds belangrijkere rol, vaak is er sprake van een verschuiving van ICT als een facilitaire randvoorwaarde naar ICT als een strategische component en motor voor innovatie. Een dergelijke verschuiving is ook sterk zichtbaar in de sector waarin ik werkzaam ben. Als informatiemanager bij de Zeeuwse Bibliotheek word ik in mijn dagelijkse werk uitgedaagd om op basis van mijn inzicht in de mogelijkheden van ICT, een vertaalslag te maken naar de strategische kansen die ICT onze organisatie kan bieden. Ik was dan ook erg blij toen mijn organisatie me de kans bood om de opleiding Master of ICT & Business Innovation van Avans+ te gaan volgen. Op deze manier dacht ik meer inzicht te verkrijgen in de werking van strategische processen binnen organisaties. Dat is ook zo gebleken.

Bibliotheek in het digitale domein

Met mijn technische achtergrond en jarenlange ervaring in de automatisering vond ik het een uitgelezen kans om me juist verder te kunnen verdiepen in de vraag op welke manier ICT kan bijdragen aan de doelstellingen van de organisatie. Om die vraag goed te kunnen beantwoorden is het noodzakelijk om vanuit het perspectief van de business de vraag naar ICT te kunnen definiëren. De opleiding behandelt hier op een systematische manier de belangrijkste strategische gebieden in een organisatie zoals financiën, marketing, HRM en de inrichting van (innovatie)processen. Bij elk gebied werd nadrukkelijk aandacht besteed aan de rol van ICT. Door de inzichten die ik hiermee op heb gedaan kan ik nu in de praktijk makkelijker schakelen naar andere gebieden en de meerwaarde van ICT voor deze gebieden beter bepalen. Dit komt goed van pas bij de verandering in mijn organisatie. Door de opkomst van ICT en internet zijn de bibliotheken genoodzaakt hun fysieke dienstverlening te vertalen naar het digitale domein, ICT en innovatief denken staan hierbij centraal.

Doorzettingsvermogen vereist

Studeren naast een drukke baan is een uitdaging die niet onderschat moet worden. Om tot een succesvolle afronding te kunnen komen is een ijzersterke motivatie en de support van de omgeving (zakelijk en privé) een voorwaarde. Avans+ vergelijkt graag de studie met het bedrijven van topsport. Hoewel ik met dit laatste geen ervaring heb, zie ik wel een parallel met mijn eigen hobby, het lopen van marathons. Van het marathonlopen heb ik geleerd dat discipline, doorzettingsvermogen en het kunnen focussen op het eerst volgende tussendoel, nuttige eigenschappen zijn die ook voor een studie als deze handig zijn en dus van pas komen.”