Skip to main content

Vanaf september starten de fysieke bijeenkomsten weer! Kijk hier voor meer informatie.

Schoolconcept ontwikkeling

 • niveau Masterclass
 • duur 10 weken
 • studiebelasting 15 uur per week
 • studiekosten 3.350,-
onderwijs afbeelding
Iets voor jou?
 • Je bent schoolleider, onderwijsmanager of projectleider en wilt praktisch aan de slag met schoolconceptontwikkeling, waarbij je jouw leiderschap leert inzetten om een door stakeholders gedragen schoolconcept te ontwikkelen. 
 • Je wilt werken aan je cognitieve flexibiliteit en kritisch denkvermogen, door inzichten op te doen, samen te onderzoeken en creatieve interventies in te zetten.
 • Je bent minimaal in het bezit van een hbo-bachelordiploma en je wilt je verder ontwikkelen door jouw praktijkervaring te verrijken met wetenschappelijke inzichten.

Nieuwe (wetenschappelijke) inzichten, een maatschappij met andere behoeften en zelfbewuste leerlingen en ouders zetten de huidige schoolconcepten onder druk. Tegelijkertijd heeft het onderwijs te maken met kaders en verwachtingen vanuit een grote diversiteit aan stakeholders. Deze dynamiek maakt innoveren binnen het onderwijs een complexe opgave. 

Heb jij de ambitie om het onderwijsconcept binnen jouw organisatie te vernieuwen en beter te laten aansluiten op de behoeften van leerlingen, stakeholders en de maatschappij? Dan is deze masterclass iets voor jou!

Gedurende tien weken staat het thema - het ontwikkelen van het schoolconcept - centraal. Samen met andere deelnemers doe je inzichten en ervaringen op over vormen van samenwerking, de geschiedenis van ons onderwijs en belangrijke actoren die een rol spelen bij het ontwikkelen en vormgeven van een schoolconcept. Je gaat creatief-strategisch aan de slag met onderwijsvernieuwing en wordt uitgedaagd leiderschap te ontwikkelen dat nodig is om succesvol te innoveren in het onderwijs.

Lees meer
test
4 keer per jaar starten
Wij geven je graag de regie om zelf te beslissen wanneer je een opleiding wil volgen, daarom bieden we 4 startmomenten per jaar. Zo bepaal jij op welk moment het jou het beste uitkomt.
Bekijk de voordelen
test
Maatwerk
Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
Lees meer
Bezoek een virtuele voorlichtingsbijeenkomst

Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

Meld je nu aan
Schoolconceptontwikkeling
  Doelgroep

  Doelgroep

  Deze masterclass is bedoeld voor schoolleiders, onderwijsmanagers en projectleiders uit het po-, vo-, mbo- en hbo-onderwijs die meer inzicht willen in het onderwijsspeelveld op strategisch niveau. Maar ook creatief-strategisch willen werken aan schoolconceptontwikkeling en hun leiderschap willen ontwikkelen om succesvol te kunnen innoveren binnen het onderwijs.  

  Werkvorm

  Werkvorm

  De masterclasses van Avans+ zijn praktijkgericht. Je werkt per masterclass individueel en in leerteams aan een opdracht binnen jouw eigen context. Per masterclass zit je in een groep waarin leerteams worden gevormd van 3 à 4 deelnemers. Gezamenlijk verdiepen jullie je theoretisch en praktijkgericht in een vakgebied. 

  Per masterclass hebben we lesvormen gekozen die het beste aansluiten op de praktijk. We werken met een mix van activerende, praktijkgerichte (online) leeractiviteiten. Op ons online learning platform vindt kennisoverdracht en samenwerking plaats. Je krijgt individueel en gezamenlijk feedback en bereikt samen met onze experts de gewenste verdieping. Je rondt de masterclass af met een beroepsprestatie binnen jouw organisatie. Zo bereik je meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling én voor je organisatie.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De studiebelasting van de masterclass is gemiddeld 15 uur per week, gedurende 10 weken. Dit is inclusief 3 bijeenkomsten.

  Naast de bijeenkomsten bestudeer je zelfstandig literatuur en werk je samen met je (leer)team aan je schoolconcept. Ook werk je samen met je leerteam aan opdrachten, deel je ervaringen en voorzie je elkaar van feedback. Het online leerplatform ondersteunt je hierbij. Ons uitgangspunt is dat je de opleiding zoveel mogelijk kunt integreren met je beroepspraktijk. Je wordt getoetst op de prestaties die je levert binnen jouw organisatie.

  Doordat je keuzes kunt maken in het tempo waarop je de masterclass doorloopt, bepaal je zelf of je de integrale beroepsprestatie na 10 of 20 weken inlevert.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de masterclass Schoolconceptontwikkeling zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 3350,- 
  • Boeken: circa € 100,- Deze schaf je zelf aan.
  • Arrangementskosten: € 150,-

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur. Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW. Heb je niet het juiste opleidingsniveau en wil je toch deelnemen? Neem contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies.

  Levenlanglerenkrediet
  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een Levenlanglerenkrediet. Dit houdt in dat je een lening kunt krijgen van de overheid voor het volgen van de opleiding, indien je aan de voorwaarden voldoet.

  Informatie over voorwaarden en aanvraagprocedure Levenlanglerenkrediet

  Diploma

  Diploma

  Na het succesvol afronden van deze masterclass ontvang je het certificaat Schoolconceptontwikkeling. Met dit certificaat heb je een masterclass uit de Master Leiderschap in onderwijs (MLO) behaald. Het is mogelijk om later nog een masterclass of de hele masteropleiding te volgen. Je beroepsprestatie blijft maximaal 5 jaar geldig. 

  Resultaat

  Resultaat

  Na het volgen van deze masterclass ben je in staat om, vanuit wetenschappelijke inzichten en creatief-strategisch denken, leiderschap te tonen bij de ontwikkeling van een innovatief schoolconcept. Je bent in staat om allianties aan te gaan en samen met jouw team aan onderwijsprofessionals het gehele proces van onderwijsinnovatie succesvol te doorlopen.  

  Programma

  Tijdens de masterclass Schoolconceptontwikkeling dagen we je uit om opnieuw invulling te geven aan de missie van jouw onderwijsorganisatie. Dat betekent inzicht hebben in het onderwijsspeelveld en tegelijkertijd loskomen van wat je al kent. Uit je comfortzone durven stappen, nieuwsgierig, creatief en eigenwijs zijn en tegelijkertijd leiderschap tonen. Al deze aspecten komen terug in de ontwikkeling van een gezamenlijk schoolconcept.

  De masterclass Schoolconceptontwikkeling staat in het teken van de volgende thema’s:

  +    Het ontwikkelen van een innovatief schoolconcept.
  +    Het samenwerken in een (leer)team en met relevante stakeholders.
  +    Jouw persoonlijke ontwikkeling in leiderschap.
  +    En daarnaast veel plezier (en het zal af en toe schuren met wat je gewend bent).

   
  Download brochure Inscrijven