Skip to main content

PE Mediation in het familiebedrijf en bedrijfsopvolging

Inschrijven
PE Mediation in het familiebedrijf en bedrijfsopvolging
Iets voor jou?
 • Ben je geïnteresseerd in mediation; heb je feeling met conflictbemiddeling?
 • Is er affiniteit met familiebedrijven en herken je je in het adagium: Houd het bedrijf gezond en de familie gelukkig?
 • De bedrijfsopvolgingsvraagstukken kunnen tot spanningen leiden; mediation is tijdens de bedrijfsoverdracht niet ongebruikelijk.

Er zijn ca 260.000 familiebedrijven die gezamenlijk goed zijn voor ruim de helft van het Bruto Nationaal Product en bijna 50% van de werkgelegenheid. Het familiebedrijf is ook een bijzondere ondernemingsvorm vanwege de verbondenheid tussen individu, familie, bedrijf en eigendom.

De wisselwerking tussen deze z.g. subsystemen leidt tot een unieke dynamiek. Je weet alles van je cliënt en wilt te allen tijde de beste service bieden. Je hecht veel waarde aan de jarenlange relatie met je klant. Ook in het geval van bedrijfsoverdracht of –opvolging wil je een gesprekspartner voor de ondernemer zijn. De kwaliteiten van een mediator zijn in dit soort situaties van evident belang; het op juiste wijze omgaan met tegenstrijdige belangen wordt van je verlangd.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent werkzaam als bedrijfsopvolging-adviseur in de financiële of juridische wereld. De ondernemer kent jou als adviseur en jij kent de ondernemer en zijn familie. Je wilt de ondernemer graag helpen om de eerste gesprekken met hem te voeren en de overname bespreekbaar maken. Vanuit jouw netwerk verwijs je hem later door naar andere specialisten.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Je volgt een interactieve en praktijkgerichte bijeenkomst van 6 uur. Gedurende de dag is er ruimte voor interactie en discussie met de andere cursisten en de docent.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De PE Mediation in het familiebedrijf en bedrijfsopvolging bestaat uit een bijeenkomst van 1 dag. De voorbereidingstijd bedraagt ongeveer 2 uur.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de PE Mediation in het familiebedrijf en bedrijfsopvolging zijn als volgt: 

  • Opleidingskosten: € 495,-.
  • Leermiddelen: € 25,-.
  • Arrangementskosten: € 25,-.

  Sta je in het RAB-register? Dan ontvang je 10% korting. Je ontvangt voor aanvang van de bijeenkomst een factuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Diploma

  Diploma

  Na het succesvol afronden van de PE Mediation in het familiebedrijf en bedrijfsopvolging ontvang je een bewijs van deelname. Ben je geregistreerd in het RAB-register? Dan vermelden wij je PE-activiteit in het register.

  Resultaat

  Resultaat

  Na het volgen van deze training ben je in staat ondernemers te wijzen op het tijdig bespreekbaar maken van de bedrijfsopvolgingsvraagstukken en het behandelen van de relevante onderwerpen, zoals de zakelijke overwegingen en de emotionele aspecten en de continuïteit van het familiebedrijf.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze bijeenkomst? Of kan je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de opleidingsmanager Herman Derks via hderks@avansplus.nl of via 076-5258872

  Programma

  Op deze PE Mediation in het familiebedrijf en bedrijfsopvolging komen de volgende onderwerpen aan bod: -

  • Leren om te gaan hoe je familiebedrijven begeleidt in conflictsituaties.
  • Theoretische en praktische onderbouwing van een aantal relevante aspecten van mediation.
  • De onderlinge samenwerking in het familiebedrijf en de bijbehorende governance.
  • Het signaleren van risico’s van het niet bespreekbaar maken van de thema’s rondom de bedrijfsoverdracht.
  • Het vastleggen van afspraken in bijvoorbeeld een familiestatuut of aandeelhoudersovereenkomst.
  • De belangrijkste succesfactoren van een geslaagde overdracht.

  Marc de Rooy is directeur van de Stichting voor het Familiebedrijf en begeleid op deskundige wijze het overname- en overdrachts-proces. Met jarenlange ervaring als DGA van een maakbedrijf en als bedrijfsjurist is hij van toegevoegde waarde in het overname/opvolgingstraject. Daarnaast functioneert hij in zijn hoedanigheid van Registermediator als onafhankelijke professional bij de algehele familie-bedrijven-problematiek.

  Marc opereert het liefst op de grenzen van het financieel-juridisch en emotionele snijvlak en acht het van belang dat de continuïteit in familiebedrijven door een goed bestuur wordt gewaarborgd. Met ruim 200 mediations op zijn naam (waarvan een groot deel bij familiebedrijven) kan Marc met recht een ervaringsdeskundige worden genoemd.

  -
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven