Skip to main content

HIT-E fundamentals

 • niveau Postbachelor
 • duur 5 maanden
 • studiebelasting 10 - 12 uur
 • studiekosten 4.450,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 03-10-2024 Breda
  • 03-10-2024 Utrecht
Download brochure
Download brochure
Man tijdens opleiding HIT-E fundamentals
Iets voor jou?
 • Je wilt je ontwikkelen tot installatietechnisch engineer elektrotechniek (E).
 • Je wilt slimme en duurzame installatie ontwerpen maken voor gezonde gebouwen.
 • Je wilt kennis en inzicht van E-installaties om bij te kunnen dragen aan de energietransitie.

De energietransitie is in volle gang. Dat betekent een grote opgave bij het ontwerpen van nieuwe en te renoveren gebouwen én installaties. Die opgave draagt bij aan de reductie van de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2. Om aan die maatschappelijke opgave te voldoen zijn er engineers nodig die slimme en goed doordachte integrale installatieontwerpen kunnen maken. De opleiding HIT-E fundamentals (HIT-EF) is onderdeel van een doorlopende leerlijn die je hiertoe opleidt. De opzet hiervan is zodanig dat er voor iedere geïnteresseerde met hbo werk- en denkniveau een passend traject is. Of je nou al in de werktuigkundige (W) en elektrotechnische (E) installatietechniek werkt of wilt gaan werken; wij bieden een passende leerlijn.

In de HIT-EF krijg je fundamentele installatietechnische kennis en inzichten op HBO-niveau aangereikt om de E-installaties voor een utiliteitsgebouw te ontwerpen. Deze opleiding is de voorbereiding op de postbachelor opleiding HIT-E waarin je wordt opgeleid tot integraal installatietechnisch engineer van complexe gebouwen. Het is belangrijk dat je tijdens de opleiding de opgedane kennis en vaardigheden dagelijks kunt toepassen in je werk en je hierbij begeleid wordt door een ervaren collega ontwerper of engineer.  Wil je de HIT-EF volgen maar heb je nog geen of onvoldoende kennis van wis- en natuurkunde dan biedt de Schakelcursus uitkomst.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent werkzaam bij een installateur, adviseur, fabrikant, leverancier, overheidsinstelling (zoals Rijksvastgoedbedrijf), ziekenhuis, een woningbouwvereniging of in de kassenbouw. Je herkent de uitdagingen en bent gefascineerd door het vak.

  De HIT-EF opleiding is Nederlandstalig.
   

  Toelating HIT-EF opleiding

  Je hebt bij voorkeur een technische bachelor- of masteropleiding succesvol afgerond. Daarbij beschik je over relevante werkervaring in de elektrotechnische installatietechniek en werk je in een functie waarbij je de kennis en kunde uit de deeltijdopleiding dagelijks kunt toepassen. Je hebt een proactieve en positief kritische houding.

  Beschik je niet over de juiste vooropleiding? Wil je eerst kennismaken met het vak installatietechniek? Heb je geen of onvoldoende kennis van wis- en natuurkunde? Wil je toch graag meedoen met HIT-EF? Complimenten! Waar een wil is, is een weg. Bespreek met ons de doorlopende leerlijn voor de mogelijkheden. 
    
  Avans+ is erg zorgvuldig met betrekking tot toelating. We denken in kansen en ambities, maar zijn ook realistisch. Met elke deelnemer vindt een advies en/of intakegesprek plaats waarin samen met jou bepaald wordt of de HIT-EF opleiding in alle redelijkheid haalbaar voor je kan zijn.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Je bestudeert zelfstandig de theorie en neemt actief deel aan de fysieke bijeenkomsten. Je leert van onze docenten én van elkaar door jouw kennis en ervaring te delen met deelnemers van andere bedrijven.

  Deeltijd HIT-E fundamentals opleiding

  De HIT-EF opleiding is een deeltijdopleiding. Dit betekent dat je kennis en vaardigheden niet alleen opdoet binnen de HIT-EF-studie, maar ook in je dagelijkse praktijk. We adviseren je om tijdens de opleiding te laten coachen door een bedrijfsbegeleider. Dat is een collega met veel installatietechnische ontwerpervaring die bij voorkeur zelf eerder de MIT-E of HIT-E heeft gevolgd. Op die manier vergroot je de kans op een succesvolle opleiding en het rendement van jouw leerproces. Ook zonder bedrijfsbegeleider is het mogelijk om de opleiding HIT-E fundamentals goed te doorlopen.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De HIT-EF opleiding loopt over een periode van 5 maanden waarin ongeveer 15 bijeenkomsten zijn die op een vaste dag in de week fysiek plaatsvinden. De opleiding bestaat uit 5 modules. Je spendeert circa 8 tot 12 uur per week aan zelfstudie. De zelfstudie is een gemiddelde en is afhankelijk van leervermogen, opleidingsachtergrond, praktijkervaring en ambitie. Wil je meer weten, bijvoorbeeld over de tijdsbesteding per module vraag dan via de website een adviesgesprek of proefles aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding HIT-EF zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 4.450,-
  • Boeken: circa € 250,-. Deze schaf je zelf aan.
  • Arrangementskosten: € 780,-

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Het is mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen. Dit kan per kwartaal of per jaar met een toeslag van 5% bovenop de opleidingskosten.
  Indien je niet over de juiste vooropleiding beschikt, kan het zijn dat je een toelatingsassessment dient af te leggen. Deze toets brengt aanvullende kosten met zich mee.

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je de opleiding succesvol hebt afgesloten, ontvang je het diploma HIT-E fundamentals. 
  Dit diploma geeft vrijstelling voor het eerste half jaar van de HIT-E opleiding. Deze post-hbo diploma kun je daardoor in twee jaar behalen.
   

  Resultaat

  Resultaat

  Na actieve deelname aan de HIT-EF beschik je over kennis, vaardigheden en inzicht om als engineer te kunnen rekenen en werken aan een definitief ontwerp (DO) van de elektrotechnische installaties voor een utiliteitsgebouw. Je hebt fundamentele kennis van energievoorzieningen, aarding en bliksembeveiliging, brandbeveiliging, elektronische beveiliging, (nood)verlichting, datacommunicatie en geïntegreerde schakelingen. Hierbij maak je gebruik van bewezen technieken met bijbehorende componenten waarbij je antwoord kunt geven op de hoe-vraag. 

  Heb je de opleiding met een positief resultaat afgerond? Dan ben je toelaatbaar tot de postbachelor opleiding HIT-E waarin je wordt opgeleid tot integraal installatietechnisch engineer. Je krijgt dan vrijstelling voor het eerste half jaar, waardoor je de HIT-E opleiding in 2 jaar kunt afronden. 

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  Programma

  Omschrijving inhoud programma

  Het programma is erop gericht om kennis en vaardigheden te ontwikkelen om te kunnen rekenen aan en het ontwerpen van elektrotechnische installaties voor een gewoon utiliteitsgebouw. De opleiding bestaat uit 5 modules: 

  Module 1: Basis elektrotechniek
  Het doel van deze module is het opdoen van voldoende elektrotechnische basiskennis en begrip van standaarden en wet- en regelgeving, zodat je zelf kunt beredeneren hoe je een elektrotechnische installatie van een middelgroot gebouw zou moeten aanleggen.

  Module 2: Energievoorzieningen, aarding en bliksem
  In deze module leer je de algemene theorie over eenvoudige verdeel-installaties voor wat betreft beveiliging tegen overbelasting en kortsluiting en kan je een eenvoudige elektrische installatie, inclusief verdeelinrichting, ontwerpen rekening houdend met de relevante normen en het ontwerp onderbouwen a.d.h.v. berekeningen. Eveneens doe je basiskennis op van noodstroomvoorzieningen, energieopwekking, aardingssystemen en bliksembeveiliging. 
   

  Module 3: Verlichting en noodverlichting
  Het doel is dat je veelvoorkomende grootheden en begrippen uit de verlichtingskunde kent en weet hoe en op welke wijze deze toegepast kunnen worden.  Je ontwikkelt voldoende kennis van lichtbronnen, armaturen en lichtmanagementsystemen om eenvoudige lichtplannen te kunnen ontwerpen/projecteren en lichtberekeningen van derden te kunnen beoordelen. Verder worden de basisbegrippen, wet- en regelgeving, uitvoeringsvormen en ontwerpuitgangspunten met betrekking tot noodverlichting behandeld.

  Module 4: Beveiliging
  In deze module bouw je kennis op en reken je aan beveiligingsinstallaties. Aan bod komen inbraakbeveiliging, toegangscontrolesystemen, cameraobservatiesystemen en brandbeveiliging. Wet- en regelgeving, risicoanalyse, definities van beveiligingsmaatregelen, de brandmeldinstallatie en ontruimingsalarminstallatie worden behandeld evenals de systeemonderdelen en systeemopbouw. 

  Module 5: Datacommunicatie en geïntegreerde schakelingen
  In deze module maak je kennis met de ontwikkelingen en trends rondom netwerk infrastructuren, de opbouw van een gestructureerd bekabelingssysteem en standaarden en eisen van diverse media en actieve netwerk apparatuur. Tevens doe je componentenkennis op van besturingskasten, regelkasten en schakel- en verdeelinrichtingen.
   

  HIT-E fundamentals
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven