Skip to main content

Kom zaterdag 13 april naar de open dag in Breda. Meld je hier aan!

Hogere installatietechniek voor elektrotechnische installaties (HIT-E)

4.625
8 reviews
 • niveau Postbachelor
 • duur 2,5 jaar
 • studiebelasting 8 tot 12 uur per week
 • studiekosten 19.800,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 03-10-2024 Breda
  • 03-10-2024 Utrecht
Download brochure
Opleiding HIT E
Iets voor jou?
 • Je wilt expert worden en zoekt kennis en inzicht bij het ontwerpen van complexe elektrotechnische installaties voor utiliteitsbouw, industrie, gezondheidszorg, datacenters en smart buildings
 • Je wilt leren om weloverwogen keuzes te maken tussen kwaliteit, innovatie, duurzaamheid, energiezuinigheid, betrouwbaarheid en flexibiliteit zonder de kosten uit het oog te verliezen
 • Je wilt je ontwikkelen tot Integraal Installatietechnisch Engineer (IIE) en een goede gesprekspartner zijn binnen het projectteam én voor de opdrachtgever

Nederland werkt hard aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en schakelt over op duurzame energie. Energietransitie betekent een verandering en daar hoort innovatie bij. In die verandering is de opwekking via zon en wind en de opkomst van o.a. LED-verlichting duidelijk zichtbaar. Minder zichtbaar zijn smart grids, all-electric gebouwen en smart buildings. Ze dragen allen bij aan de transitie en daarmee aan de elektrificatie van Nederland en bieden nieuwe kansen en uitdagingen voor het vakgebied elektrotechniek.

HIT-E opleiding: duurzamer leren ontwikkelen

Voor ontwerpers van elektrotechnische installaties in en rondom gebouwen betekent dat veel. Niet alleen elektriciteit wordt hierin steeds belangrijker, maar ook de groeiende context. Deze wordt in grote mate bepaald door een optimale energie opwekking en gebruik in combinatie met duurzaamheidsambities, waarbij de roep om circulaire oplossingen toeneemt. Dat laatste vraagt ons naast aanvangsinvesteringen ook beter na te denken over de gehele lifecycle en zo ook Life Cycle Costs en Total Cost of Ownership (LCC/TCO). Met de HIT-E opleiding leer je naast vakinhoudelijke kennis ook hoe je je werk slimmer kunt aanpakken, waardoor je tijd kunt besparen. 

Proefles volgen

Heb je de ambitie om je verder te ontwikkelen in Hogere installatietechniek voor elektrotechnische installaties (HIT-E)? Wil je een les meevolgen? Lees meer en geef je op. 

HIT E: voor én door de installatietechnische branche

Als engineer wil je daar een goed antwoord op geven. Maar daarvoor is wel kennis nodig. Elektrotechnische componenten moeten op elkaar worden afgestemd, zoals energievoorzieningen, datacommunicatie en totale systeemintegratie. Maar er is ook afstemming met andere disciplines nodig om tot slimme integrale ontwerpen van gebouwen te komen. Denk bijvoorbeeld aan werktuigkundige installaties, architectuur en bouwkunde. In slimme netwerken is immers alles met elkaar verbonden via smart grids of warmtenetten.

De vraag naar de eerder genoemde smart buildings is groeiende. Hierbij wordt veel elektrotechnische technologie toegepast die wordt afgestemd op de gebouwgebruikers en de activiteiten die daar plaatsvinden. De data die daaruit voortkomt leert ons meer over de gebruiksfase en geeft inzicht om tot slimmere ontwerpen te komen.

Mede vanuit de klantvraag ontstaat op die manier een complex en bijzonder uitdagend ontwerpvraagstuk dat voor zowel opdrachtgever als adviseur, installateur en fabrikant grote kansen biedt. Deze belanghebbenden dragen niet alleen bij aan technisch innovatieve oplossingen maar anderzijds ook aan maatschappelijke oplossingen bij bijvoorbeeld milieuvraagstukken. De HIT-E opleiding leert je meebewegen met innovaties in het werkveld en zorgt ervoor dat je een belangrijke bijdrage kunt leveren aan de energietransitie en andere milieuvraagstukken.

Een visie in de elektrotechniek om te onderzoeken, ontwerpen en adviseren

Als deelnemer van de HIT elektrotechniek ontwikkel je een brede integrale visie om innovatieve, creatieve en financieel slimme oplossingen te onderzoeken, ontwerpen en hierover te adviseren.

Je leert tijdens deze hogere installatietechniek opleiding veel over ontwerpmogelijkheden en conceptuele keuzes. Door dat te onderzoeken en belangen af te wegen krijg je meer gevoel voor het vak. Zo leer je snel weloverwogen keuzes te kunnen maken en te bepalen welk concept het beste aansluit bij de wensen en eisen van de opdrachtgever. Ook leer je dit uit te werken richting maakbaarheid.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent werkzaam bij een installateur, adviseur, fabrikant, leverancier, overheidsinstelling zoals Rijksvastgoedbedrijf, ziekenhuis of een woningbouwvereniging, herkent de uitdagingen en bent gefascineerd door het vak. Daarbij heb je de ambitie en de capaciteiten om een volgende stap in je carrière te maken. De HIT-E-opleiding is Nederlandstalig.

  Toelating HIT-E opleiding

  Je hebt bij voorkeur een technische bachelor- of masteropleiding, de post-mbo MIT-E of de opleiding HIT-E fundamentals (HIT-EF) succesvol afgerond. In dat laatste geval kom je in aanmerking voor vrijstelling. Daarbij beschik je over relevante werkervaring in de elektrotechnische installatietechniek en werk je in een functie waarbij je de kennis en kunde uit de hbo elektrotechniek deeltijdopleiding dagelijks kunt toepassen. Je hebt een proactieve en positief kritische houding. 

  Beschik je niet over het juiste opleidingsniveau, maar wel over veel relevante werkervaring en werk je in de juiste werkomgeving? Dan kun je mogelijk ook instromen in deze HIT Iistallatietechniek opleiding:

  • Indien je beschikt over het MTS-E diploma dien je het hbo-assessment te maken.
  • Indien je beschikt over een MBO-4-E diploma is het advies om eerst MIT-E te volgen. Daarna ben je toelaatbaar.
  • Indien je, in afwijking op bovenstaande, beschikt over andere diploma’s (bijvoorbeeld behaald buiten Nederland) of werkervaring en je wilt weten of je toelaatbaar bent, vraag dan een adviesgesprek aan met de opleidingsmanager.

  Avans+ is erg zorgvuldig met betrekking tot toelating. Met elke deelnemer vindt een advies en/of intakegesprek plaats waarin bepaald wordt of de opleiding in alle redelijkheid haalbaar kan zijn. Het hbo-assessment kan onderdeel zijn van de toelatingsprocedure indien je niet voldoet aan de eerder genoemde toelatingscriteria. De uitslag van het assessment in combinatie met andere toelatingscriteria zoals werkervaring, werkomgeving en ambitie zijn bepalend of je al dan niet toelaatbaar bent tot de HIT-E opleiding. Wanneer blijkt dat je niet direct toelaatbaar bent wordt, indien mogelijk, een andere leerroute geadviseerd op het gebied van hogere installatietechniek.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Tijdens de opleiding HIT- E bestudeer je zelfstandig de theorie en neem je actief deel aan de fysieke en online bijeenkomsten van deze HIT HBO-opleiding. Je werkt gezamenlijk of individueel projectstukken uit en brengt jouw vragen uit de dagelijkse praktijk in. Je leert van onze docenten én van elkaar door jouw kennis en ervaring te delen met deelnemers van andere bedrijven.

  Deeltijd HIT-E opleiding

  De HIT-E is een deeltijdopleiding. Dit betekent dat je kennis en vaardigheden niet alleen opdoet binnen deze HIT installatietechniek opleiding, maar ook in je dagelijkse praktijk. We adviseren je om tijdens de opleiding je te laten coachen door een bedrijfsbegeleider indien dat mogelijk is. Dat is een collega die veel ontwerpervaring heeft en bij voorkeur zelf de HIT-E gevolgd heeft. Enerzijds om de koppeling met de praktijk te vergroten en anderzijds om maakbare ontwerpen te leren maken. Op die manier vergroot je het rendement van jouw leerproces.

  Ook zonder bedrijfsbegeleider is het mogelijk om de opleiding Hogere installatietechniek voor elektrotechnische installaties goed te doorlopen.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De volledige HIT-E opleiding duurt 2,5 jaar en omvat ca. 64 bijeenkomsten die op een vaste dag in de week plaatsvinden. 

  De bijeenkomsten zijn wekelijks tussen 13.00 en 20.15 uur. Toetsen zijn ingepland in de ochtend op de lesdag, met name in het 1e jaar van de opleiding. Elk studiejaar zullen enkele bijeenkomsten in de ochtend plaatsvinden.

  Vanwege het integrale karakter van de opleiding vinden er in het tweede jaar enkele gezamenlijke bijeenkomsten met de HIT-W deelnemers plaats. Die lesdagen kunnen afwijken van de standaard lesdag.

  Je spendeert circa 8 tot 12 uur per week aan zelfstudie. De zelfstudie is een gemiddelde en is afhankelijk van leervermogen, opleidingsachtergrond, praktijkervaring en ambitie.


  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Hogere installatietechniek voor elektrotechnische installaties (HIT-E) zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 19.800,-
  • Boeken: circa € 550,-. Deze schaf je zelf aan.
  • Arrangementskosten: € 3.510,-

  De kosten voor de opleiding indien je vrijstelling krijgt vanwege het eerder behaalde diploma HIT-E fundamentals zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 15.600,-
  • Boeken: circa € 300,-. Deze schaf je zelf aan.
  • Leermiddelen: € 200,-
  • Arrangementskosten: € 2.730,-

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Het is mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen. Dit kan per kwartaal of per jaar met een toeslag van 5% boven op de opleidingskosten. 

  Indien je niet over de juiste vooropleiding beschikt, kan het zijn dat je een toelatingsassessment dient af te leggen. Deze toets brengt aanvullende kosten met zich mee.

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.  

  Diploma

  Diploma

  Na succesvolle afronding van de HIT-E opleiding ontvang je het postbachelordiploma Hogere Installatietechniek voor Elektrotechnische Installaties (HIT-E). Dit diploma wordt uitgegeven door Stichting Post-HBO. Met trots kun je zeggen dat je aantoonbaar een Integraal Installatietechnisch Ontwerper van elektrotechnische installaties bent en behoor tot een selecte groep professionals die het verschil maken. 

   

  Resultaat

  Resultaat

  Na actieve deelname aan de HIT-E opleiding heb je je ontwikkeld tot Integraal Installatietechnisch Engineer en ben je aantoonbaar beter in staat om elektrotechnische installaties te ontwerpen:

  • Voor complexe gebouwen in de utiliteitsbouw, industrie, gezondheidszorg, datacenters en smart buildings rekening houdend met de omgeving
  • Op een objectieve manier die het beste past bij de klantvraag
  • Van grof naar fijn vanuit een integraal perspectief afgestemd met werktuigkundige installaties, architectuur, bouwkunde, constructies, bouwfysica, energieprestatie, duurzaamheid, circulariteit, levensduurkosten (LCC) en klantbeleving
  • Waarbij je geleerd hebt om weloverwogen conceptuele keuzes te maken rekening houdend met kwaliteit, innovatie, betrouwbaarheid en flexibiliteit en deze uit te werken richting maakbaarheid
  • Met inachtneming van relevante regelgeving, normen en verantwoordelijkheden
  • Waarbij je in staat bent om het overzicht te houden in het ontwerpproces
  • En je als professional effectief samenwerkt binnen een ontwerp- en bouwteam
  • En op tijd met andere stakeholders effectief communiceert en signaleert waar mogelijke besparingen of optimalisaties te behalen zijn én je draagvlak te creëert
  • Die je kunt motiveren, beargumenteren en presenteren en waarover je kunt adviseren

  Dankzij deze verworven expertise ben je als specialist op het gebied van hogere installatietechniek voor elektrotechnische installaties een gewilde professional en een waardevolle toevoeging aan elk ontwerpteam en de energietransitie.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  Programma

  Jaar 1

  In het eerste jaar ligt de nadruk op de theorie waarbij volgende onderwerpen worden behandeld:

  • Basis elektrotechniek
  • Theoretische installatietechniek
  • Energievoorzieningen
  • EMC, aarding en bliksembeveiliging
  • Datacommunicatie
  • Inbraakbeveiliging en toegangscontrole
  • Camera Observatie Systemen (COS)
  • Cyber security
  • Brandbeveiliging
  • (Nood)verlichting 
  • Geïntegreerde schakelingen
  • Werktuigkunde voor elektrotechnici

  Het eerste half jaar is overeenkomstig met het curriculum van de opleiding HIT-E fundamentals

  programma Hogere installatietechniek voor elektrotechnische installaties (HIT E) jaar 1
   

  Jaar 2

  In het tweede jaar wordt er dieper ingegaan op de onderwerpen uit het eerste jaar en komen er onderwerpen bij die van invloed zijn op het integrale ontwerp. Je gaat de theorie toepassen in projecten. Aan de orde komen: 

  • Groepsopdracht VO i.s.m. deelnemers HIT-W
  • Individuele opdracht DO
  • Afstudeerprojectvoorstel
  • Gebouwbeheerssystemen, systeemintegratie, energiemonitoring
  • Projectmanagement
  • Duurzaamheid (BENG, BREEAM)
  • Life Cycle Costs (LCC)
  • Bouwkunde en geluid
  • Contractvorming in de bouw
  • Expertlessen over zonnepanelen, BIM, datacenters, cleanrooms en laboratoria

  Kennistoepassing in een groepsproject

  Je gaat de opgedane kennis toepassen in een groepsproject. Hierbij gaat het om een complex project met actuele en ambitieuze uitdagingen. Je gaat onderzoeken, analyseren en weloverwogen keuzes maken waarbij je de balans probeert te vinden tussen de klantvraag, eisen, ambities, kwaliteit, innovatie, duurzaamheid, energieprestatie, betrouwbaarheid en flexibiliteit zonder de kosten uit het oog te verliezen. Dit doe je niet alleen samen met andere deelnemers uit de HIT-E maar ook met deelnemers uit de HIT-W. Zij werken aan hetzelfde voorontwerp (VO) waarbij de E en W installaties zo optimaal mogelijk op elkaar afgestemd moeten worden. Samenwerking en communicatie staat hierbij centraal. Op die manier wordt de praktijk zo goed mogelijk benaderd waarbij de docenten enerzijds de rol van opdrachtgever spelen en anderzijds begeleiden. 

  De gekozen installatie concepten uit het VO worden door elke deelnemer individueel uitgewerkt in een definitief ontwerp (DO) richting maakbaarheid. 

  Programma Hogere installatietechniek voor elektrotechnische installaties (HIT E) jaar 2
   

  Jaar 3

  Het afstudeerproject

  In het afstudeerjaar dat effectief een half jaar duurt, ga je aan de slag met een afstudeerproject uit jouw eigen werkomgeving. Je toont aan dat je zelfstandig een installatie kunt ontwerpen die aan alle eisen voldoet. Je laat hierbij alle aspecten uit de opleiding in onderlinge samenhang de revue passeren. Je dient jouw projectstukken in en verdedigt jouw ontwerp.

  Programma Hogere installatietechniek voor elektrotechnische installaties (HIT E) jaar 3
   

  Persoonlijk leiderschap

  Behalve vakkennis uitbreiden en vaardigheden versterken, speelt ook de groei in persoonlijk leiderschap een belangrijke rol. Door je bewust te worden van je kwaliteiten en valkuilen en hierop te reflecteren ga je steeds effectiever worden in je werk. Dat is niet alleen in het voordeel van jezelf maar ook voor je organisatie, projecten en opdrachtgever. Onder begeleiding van de docent zullen in zowel het eerste als het tweede jaar de volgende aspecten aan bod komen:

  • Jij en jouw werkomgeving
  • Communicatie
  • Multidisciplinair teamwork
  • Omgaan met weerstanden en conflicten
  • Presentatietechnieken en adviesvaardigheden

  Het doel van persoonlijk leiderschap is om beter regie te voeren over je leven en je werk en op die manier een betere professional te worden. Daardoor leiden we niet alleen op tot een Integraal Installatietechnisch Engineer vanuit technisch oogpunt maar ook tot de professional die efficiënter werkt.

  programma Hogere installatietechniek voor elektrotechnische installaties (HIT E)
   

  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan

  4.625
  8 reviews
  Download brochure Inscrijven