Skip to main content

Hogere installatietechniek voor elektrotechnische installaties (HIT E)

Inschrijven
Opleiding HIT E
Iets voor jou?
 • Jij houdt je bezig met complexe installatietechnische utiliteitsprojecten.
 • Jij wilt innovatieve, (financieel) slimme en energiezuinige oplossingen bedenken.
 • Jij wilt een goede gesprekspartner zijn binnen het projectteam én voor de opdrachtgever.

In de tweejarige HIT E opleiding word je voorbereid om innovatieve, creatieve en financieel slimme installatietechnische oplossingen te onderzoeken, te bedenken en hierover te adviseren. Het eerste jaar van de opleiding geeft je inhoudelijke verdieping in alle relevante installatietechnische onderwerpen. Voor dit eerste jaar is ook apart in te schrijven, indien je de keuze om de hele HIT E opleiding te volgen later wilt nemen.

HIT E: voor én door de installatietechnische branche

Als het aan onze Rijksoverheid ligt, is Nederland in 2020 een van de meest duurzame landen van Europa. En in 2050 wordt ons hele land voorzien van duurzame energie. Zowel nationaal als internationaal zijn er ambitieuze afspraken gemaakt over de reductie van CO2 uitstoot, energieverbruik, gebruik van brandstoffen en hergebruik van materialen. Deze toenemende energetische- en duurzaamheidseisen aan gebouwen zorgen er voor dat de invloed van installatietechniek op bouwprojecten steeds groter wordt. Er worden dus steeds hogere eisen gesteld aan de gebouwgebonden installaties én aan de bedenker daarvan: de Integraal Installatietechnisch Ontwerper (IIO). De IIO werkt en denkt als de professional die, vanuit een integrale benadering, complexe vraagstukken tot een goed einde brengt. De HIT-E opleiding is speciaal ontwikkeld om IIO’s op te leiden, die deze uitdagingen willen aangaan.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent werkzaam bij een installateur of adviseur en gefascineerd door jouw vak. Het ontbreekt je niet aan ambitie en je wilt graag beter worden in jouw werk. Je wilt kunnen werken vanuit een integrale benadering en de juiste keuzes kunnen maken voor een installatieconcept, tijdens het werken aan complexe en uiteenlopende projecten.

  Wil je inhoudelijke verdieping in alle relevante installatietechnische onderwerpen, zonder dat je in integrale ontwerpprojecten wil leren acteren? Dan kun je inschrijven voor het eerste jaar. 

  Toelating HIT E

  Bij voorkeur heb je een relevante opleiding op bachelor- of masterniveau succesvol afgerond en je hebt relevante werkervaring in de installatietechniek. Heb je een afgeronde post-mbo-opleiding MIT? Dan kunnen we je toelaten als je over voldoende relevante werkervaring beschikt. Heb je geen technische vooropleiding maar werk je in een omgeving waar je te maken heeft met installatietechniek, dan kun je mogelijk ook instromen.

  Heb je niet het juiste opleidingsniveau en wil je toch deelnemen? Dan dien je een toelatingsassessment te doen. Lees meer over dit assessment of neem contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Je bestudeert zelfstandig theorie en neemt actief deel aan de bijeenkomsten. Gezamenlijk of individueel werk je aan projecten, cases en je brengt jouw vragen uit de dagelijkse praktijk in. Je leert van onze docenten én van elkaar door jouw kennis en ervaring te delen met deelnemers van andere bedrijven.

  Duale HIT E opleiding

  De HIT-E is een duale opleiding. Dit betekent dat je kennis en vaardigheden niet alleen opdoet binnen de opleiding, maar ook in jouw eigen dagelijkse praktijk. Vanuit jouw bedrijf coacht een bedrijfsbegeleider jou. Het geleerde pas je dus voortdurend toe in jouw eigen praktijk. Dat vergroot het rendement van jouw leerproces aanzienlijk.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De HIT-E opleiding duurt 2 jaar. De volledige opleiding omvat circa 65 bijeenkomsten die wekelijks in de middag- en avonduren plaatsvinden. Daarnaast dien je circa 8 tot 12 uur per week te reserveren voor zelfstudie.

  Het eerste jaar bestaat uit ongeveer 33 bijeenkomsten die wekelijks in de middag en avond plaatsvinden. De studielast per week is gelijk aan de tweejarige opleiding.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Hogere installatietechniek voor elektrotechnische installaties (HIT E) zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 13.900,-.
  • Boeken: circa € 650,-. Deze schaf je zelf aan.
  • Arrangementskosten: € 2.200,-.

  Voor alleen het eerste jaar zijn de bedragen als volgt:

  • Opleidingskosten: € 6.950,-
  • Boeken: circa € 650,-. Deze schaf je zelf aan.
  • Arrangementskosten: € 1.100,- 

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Indien je niet over de juiste vooropleiding beschikt, kan het zijn dat je een toelatingsassessment dient af te leggen. Deze toets brengt aanvullende kosten met zich mee.

  Het is mogelijk om het cursusgeld in termijnen te betalen via automatische incasso. Dat kan bij deze opleiding in 2 jaarlijkse termijnen van € 7.100,- of 18 maandelijkse termijnen van € 800,-. Voor degenen die alleen voor het eerste jaar inschrijven kan betaald worden in 6 maandelijkse termijnen van € 1.170,-.  Overige kosten worden bij de eerste termijn geïncasseerd.

  Subsidie Wij Techniek

  Valt jouw bedrijf onder de technische installatiebranche, dan komen jij en jouw werkgever mogelijk in aanmerking voor een tegemoetkoming in de studiekosten. Bekijk de subsidiemogelijkheden op de website van Wij Techniek.

  Subsidie NexTech

  Wanneer jouw bedrijf gevestigd is in de regio Zuid-Holland-Zuid, kun je in aanmerking komen voor een subsidie van NexTecH. Deze subsidie bedraagt maximaal de helft van de studiekosten. NexTecH wil, door het stimuleren van kennisontwikkeling van technisch hoger opgeleiden, een actieve bijdrage leveren aan de technologische en innovatieve ontwikkeling in de regio.

  Diploma

  Diploma

  Na succesvolle afronding van de HIT E opleiding ontvang je het postbachelordiploma Hogere Installatietechniek voor Elektrotechnische Installaties (HIT E). Dit diploma wordt uitgegeven door Stichting Post HBO via CPION. Je mag jezelf Integraal Installatietechnisch Ontwerper van elektrotechnische installaties noemen.

  Schrijf je alleen in voor het eerste jaar en besluit je niet door te gaan met het tweede jaar, dan ontvang je het certificaat HIT-E eerste jaar. Met dit certificaat kun je in een later stadium instromen in het tweede jaar van de HIT-E opleiding.

  Resultaat

  Resultaat

  Na actieve deelname aan de HIT-E heb je je ontwikkeld tot Integraal Installatietechnisch Ontwerper en ben je aantoonbaar beter in staat om:

  •    vanuit een integraal perspectief installatietechnische conceptuele ontwerpkeuzes te maken;
  •    te ontwerpen op basis kennis over installatietechniek, duurzaamheid, circulariteit, LCC en beleving;
  •    innovatief (en creatief) te kunnen denken in oplossingen voor de opdrachtgever waarbij je jouw jouw ontwerp goed kunt motiveren, beargumenteren en presenteren;
  •    te ontwerpen met inachtneming van alle relevante regelgeving, normen en verantwoordelijkheden;
  •    overzicht te houden in het ontwerpproces, waaronder het controleren van de detailengineering;
  •    als professional effectief samen te werken binnen een ontwerp- en/of bouwteam;
  •    zowel binnen jouw eigen organisatie als daarbuiten effectief te communiceren met alle betrokkenen en zo draagvlak te genereren voor jouw ideeën. 

  Dankzij deze nieuw verworven expertise ben je een gewilde professional en een waardevolle toevoeging aan elk ontwerp¬team bij een installateur of adviseur of in een bouwteam.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Shirley van der Sande-Koevoets van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 02.

  test
  Ben je op zoek naar informatie over een specifiek vakgebied? Kijk ook eens op het blog van Avans+.
  Lees meer
  r
  test
  Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
  Lees meer
  r
  Bezoek een virtuele voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Programma

  Gebouwinstallaties

  De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Theoretische installatietechniek en energievoorziening
  • Geintegreerde systemen en schakelingen
  • Beveiliging ((medische) aarding, bliksem en brand)
  • Elektronische beveiliging en datacommunicatie
  • (Nood)verlichting
  • Integratie E/W en proces engineering
  • Juridisch contactmanagement en wet- en regelgeving
  • Bouwkunde, geluid en projectmanagement
  • Diverse Excursies (vertaling theorie/praktijk) 

  programma Hogere installatietechniek voor elektrotechnische installaties (HIT E) jaar 1
   

  Van onderzoek tot ontwerp

  Het onderzoeken, bedenken en ontwerpen van installatietechnische concepten, vanuit integraal perspectief, staat centraal tijdens de opleiding. 
  Je gaat:

  • mogelijke installatieoplossingen onderzoeken en analyseren (individueel en/of in groepsverband)
  • installatietechnische concepten vergelijken en ontwerpen (individueel en/of in groepsverband)
  • vanuit integraal oogpunt samenwerken in groepsverband met HIT-W deelnemers
  • conceptkeuzes maken op basis van techniek, duurzaamheid, LCC en beleving
  • jouw installatietechnische ontwerpkeuzes presenteren en motiveren
    

  Programma Hogere installatietechniek voor elektrotechnische installaties (HIT E) jaar 2
   

  Doorlopend thema

  Behalve jouw kennis uitbreiden en jouw vaardigheden versterken, speelt jouw persoonlijke ontwikkeling een belangrijke rol. De persoonlijke vaardigheden als professional zijn van doorslaggevend belang in het succesvol functioneren.

  Onder begeleiding van een deskundige trainer zullen de volgende aspecten aan bod komen:

  • Communicatie
  • Multidisciplinair teamwork
  • Omgaan met weerstand en conflicten
  • Presentatietechnieken en adviesvaardigheden

  programma Hogere installatietechniek voor elektrotechnische installaties (HIT E) doorlopend thema
   
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • Ik ben door de opleiding perfect in staat om een project vanaf het begin af aan mee op te pakken.

   Thijs Kokken
   Manager Woningbouw
  • Termen als leerzaam, uitdagend, verdieping, maar ook kennisverbreding en gedegen basiskennis op het gebied van E-installaties typeren voor mij de opleiding HIT-E.

   Frank van den Bergh
  • Ik ben van mening dat Avans+, met deze in de breedte praktijkgerichte opleidingsstructuur, in de installatiebranche uniek is.

   Ivo Gerits
   Kerndocent projecten en docent Bouwkunde
  Bekijk alle referenties
  Brochure aanvragen Inscrijven