Skip to main content

Installatietechniek

Download brochure
Opleiding installatietechniek
Filter de opleidingen
Niveau
Duur
Locaties

Hogere installatietechniek voor elektrotechnische installaties (HIT-E)

Niveau Postbachelor
Duur 2,5 jaar
Studiekosten € 19800,-
Bekijk opleiding Download brochure

Hogere installatietechniek voor werktuigkundige installaties (HIT-W)

Niveau Postbachelor
Duur 2,5 jaar
Studiekosten € 19800,-
Bekijk opleiding Download brochure

Basiscursus installatietechniek

Niveau Postbachelor
Duur 3 maanden
Studiekosten € 3375,-
Bekijk opleiding Download brochure

Introductie energietransitie en duurzaam wonen

Niveau Post-mbo
Duur 10 weken
Studiekosten € 995,-
Bekijk opleiding Download brochure

Projectleider installatietechniek

Niveau Postbachelor
Duur 8 maanden
Studiekosten € 7495,-
Bekijk opleiding Download brochure

Meld je aan voor een proefles

Ervaar hoe de lessen zijn. 

Meld je nu aan

HIT-E fundamentals

Niveau Postbachelor
Duur 5 maanden
Studiekosten € 4450,-
Bekijk opleiding Download brochure

HIT-W fundamentals

Niveau Postbachelor
Duur 20 weken
Studiekosten € 4450,-
Bekijk opleiding Download brochure
Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
 • Ik ben zeker tevreden over Avans+ en over de opleiding HIT-E. Ik had die niet willen missen. Ik heb mijn kennis op E-gebied uitgebreid en heb zelfs nieuwe interessegebieden ontdekt.

  Pascal Heg
  Projectleider installatietechniek
 • Het voordeel van de opleiding HIT-W is de sterke opbouw: je verdiept je eerst in de theorie, dan in de praktijk, om het vervolgens voor je afstuderen helemaal zelfstandig te doen. Dat levert een hoog kennisniveau op, waarmee je keuzes ook echt goed kunt onderbouwen.

  Gerard de Mol
  Kuijpers Centrale Projecten
 • Ik ben door de opleiding perfect in staat om een project vanaf het begin af aan mee op te pakken.

  Thijs Kokken
  Manager Woningbouw
Keurmerken en accreditaties. Opleidingen met kwaliteit.
Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

Meld je nu aan

Samenwerking vanuit integraal perspectief wordt steeds belangrijker in de bouwwereld. Verdiep daarom jouw integratiekennis E en W met een Hogere Installatietechniek opleiding (HIT opleiding) van Avans+ en ontwikkel de skills die nodig zijn om een optimale samenwerking tot stand te laten komen. Ontdek ook de andere installatietechniek opleidingen van Avans+. 

Hogere installatietechniek: de rol van de ontwerper verandert

Integraal werken in de bouw is steeds meer aan de orde en daarom is een hogere installatietechniek opleiding erg relevant. Alle stakeholders binnen een project werken in onze opleiding installatietechniek direct samen om een ontwerp vast te stellen. In het beginstadium wordt al geïnventariseerd waar genomen beslissingen toe leiden. De installatietechnisch ontwerper krijgt hierdoor bij het benaderen van een project een andere rol. Hij adviseert opdrachtgevers bij het opnemen van technische installaties in het ontwerp. Daarnaast is het zijn verantwoording dat ook de mate van duurzaamheid en beheers- en onderhoudskosten hierbij worden gespecificeerd.

De opleiding installatietechniek met integratie van W en E

Binnen onze opleiding Installatietechniek is nagedacht over de integratie van de werktuigkundige (W) en elektrotechnische (E) disciplines. Binnen de HIT opleiding worden namelijk juist de bedenkers van installatietechnische concepten opgeleid. Vanuit de HIT-W en HIT-E dienen deelnemers daarom ook vanuit integraal perspectief samen te werken aan een ontwerp en gezamenlijk de juiste keuzes te bepalen.

Bij Avans+ kun je kiezen uit een gevarieerd aanbod van opleidingen Installatietechniek. Heb je nog niet zoveel ervaring op het gebied van gebouwinstallaties, dan kun je afhankelijk van jouw vooropleiding starten met de basiscursus Installatietechniek of een Schakelcursus HIT. Wil jij je na een hbo-opleiding verder ontwikkelen, dan is een HIT opleiding op postbachelorniveau mogelijk iets voor jou. Hierbij kun je kiezen tussen de HIT-E (Hogere Installatietechniek voor Elektronische installaties) of de HIT-W (Hogere Installatietechniek voor Werktuigkundige installaties).

Het rendement van onze opleidingen Installatietechniek

Een van onze docenten is werkzaam bij een raadgevend ingenieursbureau als specialist duurzaamheid en innovatie. Zij ziet dagelijks deelnemers tijdens het volgen van een HIT opleiding al direct zaken in de praktijk kunnen toepassen. De praktijkopdrachten die dienen te worden uitgevoerd gaan vaak over de grenzen van het eigen beroep. Hierdoor doen deelnemers ervaring op in het communiceren met andere stakeholders binnen een project, zodat een integraal ontwerp kan worden neergezet. De opleidingen installatietechniek maakt deze technische professionals beter in hun vak en brengt ze verder in hun loopbaan.

Cursus installatietechniek versus hbo installatietechniek?

Vaak wordt ons de vraag gesteld wat het verschil is tussen een cursus installatietechniek en een volwaardige opleiding hbo installatietechniek. Dit is een wezenlijk verschil. De opleiding installatietechniek hbo leid je in tegenstelling tot een korte installatietechniek cursus op om het geleerde direct in de praktijk kunt toepassen.

Bij Avans+ werken we tijdens de opleiding installatietechniek interactief. In onze hbo installatietechniek deeltijd opleiding staat de wisselwerking tussen aangeboden kennis en toepassing centraal. Je gaat tijdens de opleiding installatietechniek onder leiding van onze ervaren experts tijdens de bijeenkomsten aan de slag met vraagstukken en/of problematiek uit jouw eigen praktijk. In deze installatietechniek opleiding wisselen we theorie en praktijk continu af. De praktijkcases, waaraan je individueel of in kleine teams werkt, zijn gerelateerd aan jouw eigen werkomgeving. Door deze sterke koppeling kun je hetgeen je vandaag leert, morgen direct toepassen. Bovenstaande is een wezenlijk verschil tussen een korte cursus installatietechniek of hbo installatietechniek opleiding zoals de opleiding installatietechniek die je bij Avans+ kunt volgen. Wil je ervaren hoe het is om een een les bij te wonen? Schrijf je in voor een proefles van een van de techniekopleidingen.

Hbo installatietechniek opleiding: diverse opleidingslocaties

Avans⁺ biedt opleidingen aan op diverse locaties. Zo hebben wij een opleiding installatietechniek Eindhoven, een opleiding installatietechniek Utrecht, een opleiding installatietechniek Zwolle en een opleiding installatietechniek Breda. Zo zorgen wij ervoor dat er altijd een locatie bij jou de buurt is waar je onze installatietechniek opleidingen kan volgen.

Past onze installatietechniek opleiding bij jou?

Ben je benieuwd of wij ook een opleiding installatietechniek volwassenen hebben die bij jou past? Wil je meer informatie of heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze opleidingsmanagers. Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste opleiding of cursus installatietechniek!

Lees meer