Mijn persoonlijke verhaal

Datum review 24 februari 2021

Ik werk al behoorlijk lang in de staalbouw en heb daardoor de hele transitie meegemaakt naar BIM en 3D-modelleren. Gaandeweg merkte ik dat ik toch wat kennis miste. Daarom heb ik meerdere BIM opleidingen bekeken en met collega’s besproken. De opleiding BIM Engineer van Avans+ kwam als beste uit de bus. Onze directie zag daar ook meteen de meerwaarde van.

Samen met een collega heb ik me ingeschreven. De opleiding begon met een assessment. Hoewel ik niet helemaal de goede vooropleiding had, bracht ik wel 30 jaar werkervaring mee, waardoor Avans+ mij toch kon toelaten. Voordat ik aan de opleiding begon, had ik niet zo veel op met ‘soft skills’. Nu zie ik daar juist de meerwaarde van en zeg ik: besteed er zelfs nog méér aandacht aan.

In de bouw kom ik vaak mensen tegen die al jarenlang volgens dezelfde patronen werken. De soft skills die ik heb geleerd, helpen mij om deze mensen in beweging te krijgen en mee te nemen in een nieuwe manier van denken. Om ervoor te zorgen dat ze naar me willen luisteren en om ze te overtuigen. Ik heb geleerd om een stip op de horizon te laten zien en daarheen te werken.

Avans+ werkt voor deze BIM engineer opleiding met geboren docenten. Met hun drive en visie zijn ze enorm inspirerend. Het zijn duidelijk mensen uit het vak, want ze komen bij elke vraag meteen met pakkende, relevante praktijkvoorbeelden. Tijdens de lessen was er daarnaast altijd ruimte om vragen te stellen en met elkaar te sparren. Ook bij lastige lesstof gaven de docenten ons meer dan genoeg energie en motivatie om door te gaan.

Ik ben blij dat onze groep al voor corona gestart was. Daardoor konden we elkaar in levende lijve leren kennen en ervaringen uitwisselen. Dat is online toch net iets lastiger. De samenstelling van de groep was prima. Het zou mooi zijn als er in de toekomst nog meer dames voor dit vak zouden kiezen. Dat geeft toch weer een andere dynamiek in de groep.

Deze opleiding is absoluut een aanrader. Hij is wel pittig, dus dat vraagt behoorlijk wat motivatie. Bij mij werd het soms nachtwerk om alles door te nemen en af te krijgen. Je kunt dus niet zonder de steun vanuit je werkgever en het thuisfront, anders houd je het niet vol. Gelukkig is de opleiding al deze moeite zeker waard. In mijn werk ervaar ik er dagelijks de voordelen van.

Lees meer