Lees hoe Rob van Buggenum de opleiding BIM Engineer heeft ervaren:

“In de bouw wordt steeds meer integraal samengewerkt. Dat gaat niet vanzelf: je moet mensen hierin meenemen, hen helpen om te veranderen. Ik was op zoek naar een vervolgopleiding om deze kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen. Daarbij kwam ik uit bij de opleiding BIM Engineer van Avans+. Door mijn positieve ervaring is een collega inmiddels ook aan de opleiding begonnen.”

Kijk wat de ander nodig heeft

“De opleiding geeft je natuurlijk handvatten om de kwaliteit van je eigen werk(processen) te verbeteren. Maar wat ik vooral heb geleerd, is kijken naar de ander: wat heeft hij nodig om zijn werk goed te kunnen doen? Dat vraagt om afstemming vooraf, maar zeker ook tijdens en na een project. Om deze afstemming te optimaliseren, heb ik binnen de afdeling R&D van 2bprojects een samenwerkingsplatform ontwikkeld. In deze webbased tool kunnen alle betrokken partijen informatie over bouwprojecten uitwisselen en valideren.”

Bevestiging

“2bprojects is een vreemde eend in de bijt; er zijn weinig adviesbureaus gespecialiseerd in asset-informatiemanagement die al op een vergelijkbare geïntegreerde manier werken. De BIM Engineer opleiding was wat dat betreft een mooie bevestiging dat we op de goede weg zijn. Het heeft mij ook inzicht gegeven in de uitdagingen die de digitale transitie door BIM veroorzaakt voor traditionele partijen in de markt. Ik begrijp nu nog beter hoe BIM van invloed is op de organisatie en haar (werk)processen – en hoe je hierin kunt bijsturen.”

In een cirkel samenwerken

“BIM heeft een grote impact op organisaties. Met BIM werk je veel meer in een cirkel samen dan hiërarchisch en maak je projecten samen tot een succes. Helaas ziet nog niet iedereen nu al de meerwaarde van BIM, waardoor sommige deelnemers afhaakten. Zelf zie ik de digitale transformatie als een trein waar iedereen op zijn eigen tempo opstapt.”

Ervaren docenten

“Ik was blij met de zeer ervaren docenten van de BIM opleidingen van Avans+. Zij zijn al sinds het ontstaan van BIM betrokken bij deze transitie. Ze herkenden onze worsteling tijdens de studie en konden hier goed over adviseren. Hun enthousiasme heeft ons ook door onderwerpen heen geholpen die wat verder afstonden van onze dagelijkse praktijk. De docenten zijn dol op hun vak en laten zien welke harde en zachte vaardigheden je nodig hebt als BIM-engineer.”

Diverse groep

“Het eerste deel van de opleiding vond gelukkig nog vóór de coronapandemie plaats. We werkten in een prettige sfeer en hadden goede discussies tijdens de lessen. Online was het toch even wennen. Gelukkig had Avans+ daar alle begrip voor. We hadden een fijne, diverse groep met mensen uit alle disciplines van ons vakgebied. Die uitwisseling is waardevol, waardoor je de problematiek of uitdagingen vanuit verschillende invalshoeken kunt benaderen en synergie bereikt.”

Leren van elkaar

“Ik zou deze opleiding tot BIM Engineer zeker aanraden. Niet alleen vanwege de kennis die je opdoet, maar ook vanwege het contact met je mededeelnemers. Je groeit als individu én als groep naar een hoger niveau, door samen aan doelen te werken en te leren van elkaar. Ook dat vond ik heel waardevol aan deze opleiding.”