Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

BIM engineer beantwoordt aan vraag vanuit bouwwereld

  • 21 mei 2015
  • Door: Avans+

Bouwen met gebruik van BIM (Bouw Informatie Model) is een techniek die niet meer te stoppen is en tot revolutionaire veranderingen in de bouwwereld leidt. BIM is een digitale manier van bouwen, waarbij alle informatie over het totale bouwproces gedeeld wordt met alle betrokken partners, nog voor het project daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Goed implementeren van BIM leidt tot reductie van faalkosten, optimalisatie van processen en perfectie in integraal werken. Win-win voor iedereen die betrokken is bij een bouwproject. Een goede implementatie van BIM brengt veel met zich mee. Niet alleen technische kennis is noodzakelijk, maar ook kennis van de processen en softskills. De opleiding BIM engineer van Avans+ zorgt bij deelnemers voor diepgaande ontwikkeling op al deze terreinen. Vier deelnemers uit verschillende bedrijven en disciplines leggen uit waarom zij de opleiding als onmisbaar beschouwen.

Ronnie Hoevenaars is projectleider bij FIT Ingenieurs te Schaik

FIT Ingenieurs heeft al enige jaren ervaring met BIM. Het bedrijf modelleert bijvoorbeeld met modelleer software Revit. Aangezien ze pioniers zijn op dit gebied, komen ze vaak in situaties waarbij ze BIM introduceren bij partners. Voor Ronnie Hoevenaars is het ideaal dat juist dit proces van integraal werken aan de orde komt. “De opleiding geeft een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is met BIM. De technische aspecten om op een zo optimale manier tot informatie-uitwisseling te komen, komen aan bod. En het optimaliseren van het proces door het maken van goede afspraken vooraf, hoe kun je het beste samenwerken?” Volgens Ronnie is de opleiding een aanrader zowel voor iedereen die verder wil komen in BIM-coördinatie, als voor directies. “Voor mensen die werkzaam zijn op directieniveau is het heel interessant. Zij zijn vaak bij de start van een project betrokken en dan is het essentieel dat je weet wat er mogelijk is met BIM en wat niet.”

Waarom een opleiding BIM engineer?

Joeri van Daatselaar is senior werkvoorbereider en assistent projectleider bij ULC Installatiegroep. Hij koos voor de opleiding BIM Engineer omdat hij verwacht in de toekomst steeds vaker met BIM te gaan werken. “Voor mij heeft de opleiding veel meerwaarde omdat ik hiermee mijn kennis van verdiepen op het gebied van BIM. Ik modelleer niet zelf, maar in mijn functie is het wel belangrijk om een helikopterview te hebben, zodat ik het proces goed kan begeleiden. De deelnemers aan de opleiding hebben verschillende achtergronden en ervaring, maar de flexibele houding van de docenten zorgt ervoor dat ook de mensen die technisch meer details willen weten voorzien worden van de juiste informatie.” Joeri geeft aan dat hij ook veel heeft aan de opleiding als het gaat om de communicatie die bij BIM komt kijken. “Bij ULC hebben we al veel ervaring met het coördineren van verschillende disciplines, het integraal werken, maar de lessen op het gebied van softskills, dus het sociale aspect aan BIM, vind ik boven verwachting interessant.” Lachend voegt hij toe: “Van origine ben ik een techneut en dan is er op dat vlak zeker nog ruimte voor ontwikkeling.”

Belangrijke punten vanuit de praktijk

Jan-Willem Splinter, lead engineer bij KuijpersKuijpers is nauw betrokken geweest bij het ontstaan van de opleiding BIM Engineer. “Wij waren op zoek naar een opleiding die het implementeren van BIM kon vergemakkelijken, maar er was nog niets op dit gebied. Wij zijn dan ook de eerste groep die de opleiding hebben gevolgd en hebben vanuit de praktijk precies kunnen aangeven wat voor ons belangrijke punten waren om te behandelen. Nu ik de opleiding zelf heb doorlopen begrijp ik de kretologie rondom BIM veel beter, ik weet waar de knelpunten liggen waar je tegenaan kunt lopen en hoe je die kunt oplossen. De praktijk wordt in de opleiding nagebootst door in groepen aan een opdracht te werken. Daarnaast is er aandacht voor softskills, die geoefend worden in rollenspellen en ook het juridische aspect komt aan bod. De opleiding is zeer interactief. Het sluit goed aan op wat er in de praktijk speelt.”

Op gebied van cultuur valt veel te winnen

Leon Leenders, eigenaar en constructeur/modelleur bij Ingenieursbureau Verhoeven en Leenders bv. “Bij Verhoeven & Leenders zijn we al behoorlijk ervaren in BIM. Maar juist op het gebied van cultuur is nog veel te winnen. Via een bouwkundig partner van ons, die de opleiding ook volgt, zijn we op het spoor gekomen van de opleiding BIM engineer van Avans+.” Als constructeur/modelleur ziet Leenders de meerwaarde voor zijn vakgebied vooral in het optimaliseren van de samenwerken via BIM met andere disciplines. “De opleiding is niet specifiek gericht op constructieve techniek, maar is multidisciplinair. Ik heb nu meer inzicht in de ins and outs van de andere disciplines en kan zo beter samenwerken. Ook technisch heeft de opleiding voldoende diepgang. We krijgen les van docenten uit de praktijk die koplopers zijn in hun vakgebied. Dit zorgt ervoor dat je echt op de hoogte gebracht bent van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van BIM.”

Wilt u meer informatie over de opleiding BIM engineer? Onze opleidingsmanager Leo Labega vertelt er u graag alles over!