Skip to main content

Controllers snappen het belang van Management Accounting niet

  • 25 juni 2013
  • Door: Avans+

In de dagelijkse praktijk ben ik vooral actief bij bedrijven waarbij sprake is van acute, liquiditeitsproblematiek. Als nevenactiviteit doceer ik Financieel Management en Management Accounting op post-HBO en Masterniveau. Een mooie combinatie met ontzettend veel afwisseling en steeds weer nieuwe uitdagingen. Zowel bij mijn opdrachtgevers als bij mijn studenten valt me op dat controllers het belang van Management Accounting als hulpmiddel voor prestatieverbetering zelf niet snappen dan wel onvoldoende in staat zijn het belang ervan over te brengen op partijen met wie zij binnen de onderneming samenwerken. Hoe zit dat in uw situatie?

Onvoldoende diepgang

Bij veel bedrijven en controllers die daar werkzaam zijn zie ik dat men druk is met budgetten, realisaties, business reviews en forecasts. Op het moment dat bij bedrijven omzetten, marges en daarmee resultaten onder druk staan valt me op dat in de analyse van waar zaken goed gaan en beter kunnen de verdiepingsslag om echt de vinger achter zaken te krijgen te vaak achterwege blijft. Juist in een situatie waarin de juiste besluitvorming cruciaal is, worden op dat moment de verkeerde beslissingen genomen op basis van een te beperkt inzicht in waar de schoen echt wringt. Het resultaat wordt eerder slechter dan beter. Is het niet op korte termijn dan toch zeker op lange(re) termijn.

Management Accounting en prestatieverbetering

Management Accounting onderwerpen zoals bijvoorbeeld winstgevendheidsanalyse van producten, diensten en klanten, knelpuntanalyse, kostprijsberekening, de relatie tussen costing en pricing, kostengedrag en kostenveroorzakers worden onvoldoende ingezet om echt de vinger achter zaken te krijgen en daarmee een bijdrage te leveren aan de broodnodige verbetering van besluitvorming en prestaties.

Kwaad zonder erger

Door het uitvoeren van een goede analyse op basis van Management Accounting principes had in veel van de gevallen waarmee ik in de praktijk te maken heb kwaad niet helemaal kunnen worden voorkomen, maar het erger wel. Zowel met het oog op de korte termijn als met het oog op de lange(re) termijn. Daar ben ik van overtuigd.

Tot een volgende bijdrage.
Bron: Controllers magazine, Eric van de Sande

Na het lezen geïnteresseerd in onze Master in Controlling? Bekijk deze dan nu.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.