Preventief verzuimmanagement zoals burn-out en stresspreventie zijn belangrijke onderwerpen die steeds meer aandacht vragen en krijgen in de samenleving. Het voorkomen van verzuim door burn-out of stress begint bij het identificeren en verminderen van stressfactoren. Om beter om te leren gaan met stresserende factoren is het creëren van een betere balans tussen werk en privéleven en het ontwikkelen van een gezonde levensstijl, zoals regelmatige lichaamsbeweging en goede voeding essentieel. Daarnaast is langdurig verzuim niet alleen een individueel probleem, maar ook een organisatorisch probleem.
In deze blog kijken we naar de rol van de verzuimadviseur in relatie tot preventief verzuimmanagement, deelt opleidingsmanager Tessa Doove hoe dit terugkomt binnen onze verzuimmanagement opleidingen en geeft ze praktische tips die de verzuimadviseur direct toe kan passen binnen hun werkcontext.
De rol van een verzuim- en risicoadviseur en preventief verzuimmanagement
Een verzuim- en risicoadviseur is een specialist op het gebied van verzuimpreventie en risicobeheer op de werkvloer. Zijn of haar belangrijkste taak is het adviseren van werkgevers en HR-managers over hoe ze verzuim op de werkplek kunnen voorkomen, beheren en verminderen.
Voor verzuim- en risico adviseurs die het MKB adviseren, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van stress en burn-out preventie. Zij kunnen werkgevers adviseren over hoe zij hun werknemers kunnen ondersteunen bij het voorkomen van stress of zelfs een burn-out en hoe zij kunnen omgaan met werknemers die al te maken hebben met deze problemen. Preventieve maatregelen dragen er aan bij om een gezonde en positieve werkomgeving te creëren. Werkgevers en managers hebben een belangrijke rol in het creëren van een werkomgeving die leidt tot een hoge productiviteit, betere werknemerservaringen en een lager verloop van werknemers. Binnen de Personal & Corporate Finance opleidingen van Avans+ ligt de focus op de juridische en financiële aspecten van dit verzuim en worden praktische praktijkvoorbeelden gegeven wat preventief handelen voor effect hierop kan hebben.
De ontwikkeling van verzuimmanagement
Opleidingsmanager Tessa Doove, vertelt hoe deze nieuwste, preventieve ontwikkelingen in de opleidingen van Personal & Corporte Finance terugkomen. Zowel in onze opleidingen RVI verzuimmanagement als de PE stress en burn-out preventie bespreken we wat er preventief gedaan kan worden door zowel medewerker als werkgever om stress te verminderen en een burn-out te voorkomen. Zo wordt er in zowel de RVI opleiding als in de PE stress en burn-out preventie stil gestaan bij de rol die bijvoorbeeld onder andere sport kan spelen in deze preventie. Opleidingsmanager Tessa Doove weet uit eigen ervaring welke rol sport kan spelen op het gebied van preventie en verzuim. Tessa geeft namelijk, naast haar baan als opleidingsmanager bij Avans+, al 23 jaar twee keer per week als sportdocent een groepsles bij een sportschool. ‘Ik merk zelf wat sporten kan doen, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Sporten is een uitlaatklep, je gedachten gaan naar anderen dingen maar het helpt ook om jezelf fysiek beter te voelen. Ik krijg van mijn sportgroep vaak terug dat het hun helpt om met meer energie door de week te gaan. Die energie nemen ze ook mee naar hun werk. Daarom weet ik uit eerste hand hoe belangrijk dit is en vind ik het ook zo goed om te zien dat er meer ruimte is voor deze preventieve middelen in verband met verzuim en arbeidsrisico’s binnen onze opleidingen. Het helpt onze deelnemers van onze verzuimmanagement opleidingen ook weer om deze praktische tips mee te geven en in te zetten binnen hun werkcontext. Van de docenten horen we terug dat door de praktische insteek van onze opleidingen er ook vaak casussen vanuit de praktijk van de deelnemers voorgelegd worden aan hun. Dit zorgt voor synergie en dat de inhoud van onze opleidingen direct ingezet wordt in de praktijk’.
Naast het feit dat er gekeken wordt naar wat er praktisch preventief gedaan kan worden om verzuim te minimaliseren, wordt de wetgeving wat betreft arbeidsrecht uiteraard ook besproken in de Register adviseur verzuim en inkomensmanagement opleidingen. Ook in de wetgeving zien we namelijk dat er in de afgelopen jaren veel veranderd is op het gebied van vitaliteit en dat de aandacht ligt op preventief handelen. ‘Als we bijvoorbeeld kijken naar vitaliteit en een gezondere levensstijl is daar de afgelopen jaren echt veel ontwikkeling geweest wat betreft regelgeving. Het verbod op roken in openbare gelegenheden vanuit de overheid maar ook de strengere regelgeving omtrent kinderreclames voor snoep en junkfood hebben zich in een hoog tempo verspreid. Daarnaast zien we ook dat er vanuit commerciële bedrijven steeds meer aandacht voor deze topics komt, denk bijvoorbeeld aan werkgevers die vandaag de dag steeds vaker een fietsplan of sport abonnement bekostigen voor hun medewerkers. Ook zien we dat de verzekeringswereld steeds meer doet met vitaliteit en dit centraal stelt. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringsaanbieders die de prijs van je premie af laten hangen van je levensstijl en beloningen uitdelen voor zaken zoals onder andere het aantal stappen wat je per dag zet’ zegt Tessa.
Opleidingen voor verzuim en inkomen
Als jij ook alles wilt weten over de mogelijkheden om het kostbare ziekteverzuim preventief zo efficiënt mogelijk terug te dringen dan komen we graag vrijblijvend met je in gesprek over onze opleidingsmogelijkheden. Zo vertelt Tessa of een van onze andere opleidingsmanagers je graag meer over de opleiding RVI verzuimmanagement of onze PE stress- en burn-outpreventie of kun je onze brochure downloaden.