In een markt waar gekwalificeerd personeel lastig te werven is en de behoefte bij bedrijven en organisaties groter wordt om goed onderbouwde voorstellen te krijgen, evolueert de rol van controllers en wordt deze steeds belangrijker. Daarnaast worden er steeds hogere eisen gesteld door wetgeving en beleid, zoals wetgeving op het gebied van bijvoorbeeld accountantscontrole, business continuity en in control statement
Er is veel onduidelijkheid in de markt over de functie controller. Om deze onduidelijkheid weg te nemen zetten we in deze blog graag uiteen wat de verschillen zijn tussen een financial controller en een business controller en wat de werkzaamheden zijn die bij deze functietitels horen. Dus wil jij die in toekomst die financial of business professional worden? Lees dan snel verder!
Wat doet een financial controller?
Een financial controller werkt met historische boekhoudkundige gegevens, zoals transacties en geldstromen. Vanuit deze gegevens stelt de financial controller nauwkeurig financiële overzichten en rapportages op om de nauwkeurigheid van de financiële verslaglegging te waarborgen. In deze rol gaat het erom dat financiële cijfers nauwkeurig geanalyseerd worden. Hierdoor kunnen afwijkingen sneller gesignaleerd en gerapporteerd worden. Deze reactieve benadering zorgt ervoor dat de organisatie bovenop de cijfers zit en voldoet aan alle relevante wet- en regelgeving.
Kortom, een financial controller is een financieel-economisch expert die zich richt op de huidige financiële situatie van een organisatie, werkt met precisie en zorgt ervoor dat alle financiële documenten kloppen. Dit is een functie op (post) hbo niveau. Avans+ heeft hier de Postbachelor Financial controller opleiding hiervoor ontwikkeld, die ongeveer 1 jaar duurt.
De taken zijn in het kort:
- Het opstellen van financiële rapportages, begrotingen en jaarrekeningen voor externe belanghebbenden;
- Het geven van financiële informatie aan directie en management;
- Verstekken adviezen om de administratieve organisatie en interne controles te verbeteren;
- Ondersteunen en adviseren management en directie.
Past de opleiding Postbachelor Financial controller bij jou?
Heb je geen financiële achtergrond en wil je jezelf op dit gebied verder ontwikkelen dan is de Postbachelor Financial controller iets voor jou. Je wordt in een aantal modules meegenomen en opgeleid tot financial controller. Je gaat hierdoor het verschil maken en impact creëren door het management op het financiële gebied te ondersteunen en adviseren.
Mocht je na deze opleiding de ambitie hebben om je nog verder te ontwikkelen, dan zou je verder kunnen groeien door de aansluitende Postbachelor Controller opleiding te volgen.
Wat doet een business controller?
Een business controller denkt vooruit en neemt initiatief binnen de organisatie om vervolgens de (financiële) prestaties te verbeteren; een proactieve benadering. Ook houdt de business controller toekomstige trends in de gaten, kijkt naar hoe de markt zich ontwikkelt en welke (interne) veranderingen er plaatsvinden. Op basis hiervan worden strategieën voorgesteld om de bedrijfsresultaten te verbeteren. Een bijzondere uitdaging hierbij is dat je de vaardigheid moet bezitten om het vertrouwen van het management te winnen, enerzijds door deze volledig en tijdig van informatie te voorzien, anderzijds door daarbij te adviseren inzake de gewenste besluitvorming.
Kortom, een business controller is ook een financieel-economisch expert maar de focus ligt op de toekomst en strategische besluitvorming, denkt “out of the box” en gebruikt financiële rapportages als basis voor het maken van analyses en beslissingen.
Taken zijn in het kort:
- Analyseren en verbeteren van bedrijfsprocessen;
- Gevraagd en ongevraagd advies over strategische besluiten en optimaliseren van de organisatiestructuur;
- Voorbereiden bij besluitvorming;
- Ondersteunen en adviseren management en directie in zijn algemeenheid.
Past de opleiding Postbachelor Controller bij jou?
Ben je beginnend business controller en wil je jezelf op dit gebied verder ontwikkelen dan is de Postbachelor Controller iets voor jou. Je wordt in een aantal modules meegenomen en opgeleid tot (beginnend) business controller. Je gaat hierdoor het verschil maken en impact creëren door het management op het financiële gebied te ondersteunen en adviseren. Mocht je na deze opleiding de ambitie hebben om je nog verder te ontwikkelen, dan zou je verder kunnen groeien door de aansluitende Master in Controlling opleiding te volgen.
Een alumnus over de opleiding Postbachelor Controller:
‘’Ik heb er echt veel aan gehad. Je krijgt een brede kijk op zaken en een goed beeld van wat er allemaal valt onder ‘control’ werkzaamheden. Je leert ook kritisch naar problemen kijken. En omdat je kennis direct meeneemt in je werk, ontstaan ook daar leuke discussies.’’
Past de opleiding Master in Controlling (MiC) bij jou?
Je bent business controller, je hebt de ambitie om de functie als business controller strategischer in te gaan vullen of je bent een (assistent)accountant die een overstap wil maken naar een corporate omgeving. Je wilt jouw invloed en impact vergroten aan de hand van inhoudelijke vakkennis en daarmee de strategische sparringpartner worden van het management. Dan is de Master in Controlling echt iets voor jou.
Wat is het verschil tussen een financial controller en een business controller?
Nu we weten wat de functies inhouden en wat de taken zijn van een financial- en een business controller, kunnen we als conclusie stellen dat de verschillen zijn:
Focustijd van de gegevens:
- De financial controller werkt met historische gegevens en de huidige financiële situatie waarbij de focus ligt op het analyseren van transacties en geldstromen. De business controller focust zich daarentegen op de toekomst door proactief trends te monitoren en hiervoor strategieën te ontwikkelen.
Taken en verantwoordelijkheden:
- De financial controller stelt financiële rapportages op, maar de business controller houdt zich bezig met het analyseren en verbeteren van bedrijfsprocessen op basis van deze rapportages. Voor de business controller ligt de focus op het verbeteren van financiële prestaties op basis van analyse en ontwikkelingen.
- Beiden partijen rapporteren en adviseren aan het management. De financial controller heeft hierin een reactieve benadering waarbij de nadruk ligt op het waarborgen van financiële verslaglegging en het voldoen aan wet- en regelgeving. De proactieve benadering is weggelegd voor de business controller, die zich focust op strategische besluitvorming en het verbeteren van bedrijfsprocessen. Door de proactieve benadering is het advies van de business controller zowel gevraagd als ongevraagd.
Vaardigheden:
- Een financial controller heeft sterke analytische vaardigheden nodig en een nauwkeurige aard. De business controller heeft bovenop deze vaardigheden ook strategische en communicatieve vaardigheden nodig om effectief te adviseren en strategieën te ontwikkelen.
Het ene beroep sluit het ander dus zeker niet uit, maar het is goed om je te realiseren waar op dit moment jouw kansen en ambities liggen als professional.
Ben je geïnspireerd geraakt door deze blog en wil je eens een keer vrijblijvend sparren met de opleidingsmanager over jouw mogelijkheden binnen Controlling dan kun je contact opnemen met Susan Timmerman +316 28 26 18 25 of vraag je de brochures aan voor de opleiding die bij jou past!
Over Avans+
Voor ambitieuze financiële professionals die zich willen blijven ontwikkelen, zijn onze praktijkgerichte Accountancy, Finance & Control opleidingen een alles-onder-één dak-oplossing waarbij jij en je organisatie worden ontzorgd door ons betrokken team waardoor je jezelf ontwikkelt tot succesvol financieel professional die organisaties voorziet van gedegen advies en bijdraagt aan het succes van organisaties.
Over de auteur
Hans Somers is al sinds 2019 een betrokken docent bij Avans+ voor zowel de MBA, de Master of Strategic Management, de Master in Controlling, de Master Leiderschap in Onderwijs, de Master of HRM en de Master of ICT and Business Innovation (MBI). Hans geeft binnen de masters les in de Masterclass Procesmanagement en hij is afstudeerbegeleider. Naast Avans+ is Hans ook werkzaam bij de Belastingdienst als Business Owner Inkomstenbelasting en is hij zelfstandig organisatie adviseur.