Skip to main content

Mr. Jack Damen 'staat terecht'

  • 21 augustus 2015
  • Door: Avans+

“Wij werken alleen met docenten met een bewezen staat van dienst”…maar wie zijn deze docenten dan en waarom zijn ze zó goed? Daarom ondervragen we Mr. Jack Damen, docent Arbeidsrecht, advocaat en eigenaar van het kantoor Damen advocatuur in Breda.

Profwielrenner of advocaat

Toen Jack Damen in 1980 aan de HEAO opleiding van de (toen nog) Hogeschool West-Brabant begon, wist hij nog niet precies welke kant het op zou gaan. Zelfs prof- wielrenner behoorde tot de mogelijkheden. Jack: “Ik koos voor de HEAO omdat alle opties nog open stonden. Ik had niks met cijfertjes dus de economische vakken verloren al snel mijn aandacht. De juridische vakken daarentegen boeiden me enorm. Ik vond het interessant en praktisch. Ook het taalgebruik en de literatuur overtuigden mij van het feit dat ik hier iets mee wilde gaan doen. Mede dankzij de bevlogenheid van de docenten wist ik mijn weg te vinden naar de rechtenstudie aan de Katholieke Universiteit Brabant.

Van alle markten thuis, maar tijden veranderen

Na mijn studie ben ik in dienst getreden bij het advocatenkantoor waar ik mijn afstudeerperiode heb volbracht en onder toezicht van een patroon heb ik mij het vak van advocaat steeds meer eigen gemaakt. Daarna ben ik nog bij 3 andere kantoren werkzaam geweest. In die tijd was er nog niet echt sprake van gespecialiseerde advocatuur, maar moest je van alle markten thuis zijn: straf-, familie-, handels-, erf- en arbeidsrecht; je bediende het allemaal. Ik was en ben echter van mening dat, door de toegenomen complexiteit van zaken, je als advocaat je moet specialiseren, wil je het vak echt goed verstaan. Nadat ik me een aantal jaren voornamelijk had toegelegd op het arbeidsrecht, vond ik het tijd worden me volledig te committen aan het arbeidsrecht. In 2011 heb ik dan ook mijn eigen kantoor opgericht, Damen advocatuur Breda, specialist in arbeidsrecht”.

Per toeval

Een glansrijke carrière als advocaat, een eigen bedrijf en dan ook nog bij Avans+ voor de klas, hoe komt dat zo?
“Per toeval! Via een bekende die ook voor de klas stond werd ik gevraagd in te vallen voor een zieke docent. Het zou maar om een paar avonden gaan, maar ik vond het zo leuk, dat ik ben blijven plakken en inmiddels verzorg ik al bijna 14 jaar de opleiding Arbeidsrecht bij Avans+.

Ik vind het fantastisch om deelnemers niet alleen kennis bij te brengen, ook het leren toepassen van deze kennis in de praktijk is een leerdoel op zich. Het is deze combinatie die het zo interessant maakt. Doordat de deelnemers professionals uit de praktijk zijn, word ik zelf ook steeds uitgedaagd. Deze mensen hebben op de een of andere manier regelmatig met arbeidsrecht te maken en gaan daarom de dialoog aan, zoeken de discussie op en stellen scherpe vragen. Hier krijg ik energie van en soms kan ik er zelfs nog iets van leren. Dit is heel anders dan wanneer je lesgeeft aan een 18 jarige student die nog nooit een echte cliënt van dichtbij heeft gezien”.

Draai aan het rad en sla uw slag…

Behalve les geven in de (open) avondopleidingen, verzorg je ook maatwerktrajecten. Merk je als docent verschil?
“Dat is inderdaad anders want hier staan de neuzen vanaf dag 1 dezelfde kant op. Als ik merk dat het niveau hoog is, zet ik een tandje bij en ga ik op zoek naar extra gecompliceerde business cases. Is het niveau in de groep wat lager dan sta ik gewoon wat langer stil bij de basale dingen zodat het fundament goed wordt gelegd. Dat is het voordeel van maatwerk, dan heb je die ruimte als docent. Daar waar mogelijk geef ik op mijn eigen manier invulling aan het programma. Zo heb ik voor een klant speciaal de Verlof & Verzuim quiz ontwikkeld. Heerlijk om even de quizmaster uit te hangen. Deelnemers vinden het leuk en maken heel eenvoudig de brug van de toch wat stoffige materie naar hun eigen dagelijkse praktijk”.

Voorwaarde: volg de opleiding Arbeidsrecht

Tenslotte, wil je nog iets kwijt over de opleiding?
De afgelopen jaren ben ik nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de opleiding. Inmiddels is het een opleiding die echt staat. Er zijn zelfs bedrijven die bijvoorbeeld een HRM adviseur aannemen onder de voorwaarde dat deze eerst de opleiding Arbeidsrecht van Avans+ gaat volgen. Een groter compliment kun je niet krijgen en daar ben ik dan ook trots op!"

Meer weten over de opleiding Arbeidsrecht? Neem dan contact op met Marjon Francois, opleidingsmanager Arbeidsrecht, via mfrancois@avansplus.nl.

Reacties

Nel van Alphen- Evers

Wed, 02/23/2022 - 09:52

Ik ervaar nog dagelijks in mijn werk de meerwaarde van de postbachelor opleiding Arbeidsrecht die ik in 2018 heb gevolgd bij Jack. Daarnaast denk ik met plezier terug aan de opleidingsdagen in Utrecht. Die waren heel leerzaam, goed toepasbaar in de praktijk, maar met name ook heel gezellig. Een verdienste van de docent!

Beantwoorden

Avans+

Wed, 02/23/2022 - 10:01

Dank je wel, Nel voor leuke je reactie. Wij zijn bij Avans+ ook erg blij met docenten zoals Jack! Erg fijn te lezen dat je nog steeds zoveel terug kunt grijpen naar wat je bij ons geleerd hebt. Wie weet tot snel.

Beantwoorden

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.