Skip to main content
Opleiding fysiotherapie

Fysiotherapie master en post-master opleidingen

We bieden een ruime variatie aan fysiotherapie (post)-masteropleidingen. Onze opleidingen fysiotherapie zijn gericht op verschillende specialisaties in de fysiotherapie:

Ontdek welke master of post-master je kunt doen met jouw opleidingsniveau in de infographic.

Reviews masters Fysiotherapie van Avans+

Bekijk de ervaringen van (oud)deelnemers met onze masters Fysiotherapie

Waarom  Avans+?

 • Onze opleidingen hebben een mix van online en contactonderwijs, blended learning, wat efficiënt leren mogelijk maakt;
 • We starten 2x per jaar op meerdere locaties te weten; Breda, Zwolle, Utrecht en Leiden;
 • Geaccrediteerd met 60 EC wat leidt tot een studiebelasting van 11-13 uur;
 • Versnelde trajecten mogelijk waardoor je binnen 1.5 jaar je master kunt halen;
 • Heb je al een master fysiotherapie, dan haal je via een verkort traject snel jouw 2de master;
 • Onze deelnemers beoordelen ons gemiddeld met een 8,5.

Welke vervolgopleiding fysiotherapie past bij jou?

Wil jij jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Meer specialistische kennis hebben om zo specifieke doelgroepen de juiste zorg te kunnen geven? Dan heb je vast al eens nagedacht over een masteropleiding fysiotherapie. Met een master kun je op basis van klinisch redeneren onderbouwde keuzes maken voor en met jouw patiënt. Het ruime aanbod deeltijd fysiotherapie opleidingen van Avans+ biedt jou vast en zeker de vervolgopleiding fysiotherapie met de duur die bij jou past; 1,5 jaar, 2 jaar of 3 jaar.

Incompany en maatwerk 

Vanwege toenemende behoefte biedt Avans+ jou naast onze reguliere fysiotherapie master opleidingen ook incompany trajecten. Dat zijn trajecten die je op locatie bij je eigen organisatie kunt volgen samen met collega's. of collega praktijken.

We bieden dit om 2 reden aan:

 • Jij kunt je opleiding beter combineren met je werk, thuissituatie en/of sociale activiteiten;
 • Jullie hebben een vraagstuk waar jullie je gezamenlijk in willen ontwikkelen.

Diverse masters fysiotherapie

Er zijn verschillende typen master fysiotherapie opleidingen die je bij Avans+ kunt volgen. Hiermee bereid jij je optimaal voor op de stijgende vraag vanuit het werkveld naar master fysiotherapeuten om de stijgende zorgvraag binnen verschillende specialisaties te voldoen. Daarnaast kun je bij Avans+ ook terecht voor een maatwerktraject van de opleiding fysiotherapie deeltijd. Met onze uiteenlopende vormen en opleidingsduur is fysiotherapie studeren voor iedereen mogelijk. Onze fysiotherapie opleidingen zijn met name gericht op professionals die overdag reeds werkzaam zijn binnen het fysiotherapie vakgebied. Over het algemeen vind je bij ons dus een opleiding fysiotherapie in deeltijd. En sinds 2023 ook versneld

Praktijkgerichtheid staat centraal tijdens de opleiding tot fysiotherapeut

De opleiding fysiotherapie die je bij Avans+ volgt, is altijd praktijkgericht en biedt jou bovendien de theorie die je nodig hebt om jouw vak zo goed mogelijk uit te kunnen oefenen. De fysiotherapie masters kenmerken zich door een aantal specifieke aspecten. Zoals het functioneel oefenen waarbij wordt gefocust op specifieke problemen bij een patiënt en het trainen van kracht (in de functie). Naast deze vakinhoudelijke aspecten van de post hbo fysiotherapie wordt ook veel aandacht besteed aan het persoonlijk leiderschap van deelnemers, door bijvoorbeeld het ontwikkelen van communicatievaardigheden. Je krijgt les van ervaringsdeskundigen en de deeltijd fysiotherapie opleidingen zijn speciaal ontwikkeld voor en door mensen uit de betreffende specialisaties. Tijdens de masteropleiding fysiotherapie opleiding werk je met eigen patiënten en zo word je uiteindelijk ook getoetst. Het geleerde van de fysiotherapie deeltijd opleiding is op deze manier direct toepasbaar in de praktijk.
 

Toelatingseisen vervolgopleiding fysiotherapie

Voor onze masteropleidingen is een bachelordiploma Fysiotherapie noodzakelijk. Wanneer de bacheloropleiding in het buitenland is gevolgd kan het nodig zijn dat het diploma moet worden gewaardeerd door het Nuffic. De opleidingsmanager kan je vertellen hoe dit proces in gang wordt gezet en of dit voor jou van toepassing is. Het kan ook zijn dat je mogelijk in aanmerking komt voor vrijstellingen, bijvoorbeeld door een eerdere wetenschappelijke opleiding of master binnen de fysiotherapie. Ook hierover kan de opleidingsmanager je verder informeren.
In het eerste jaar van de master is het nog niet noodzakelijk dat je al met de doelgroep van de betreffende specialisatie werkt, wel zal dit helpen in je eigen ontwikkeling. Verderop in de opleiding is er wel een werkeis met de doelgroep van de specialisatie, om zo je ervaring (verder) te vergroten. Ontdek welke master je kunt doen met jouw opleidingsniveau in de infographic.

Specialisaties fysiotherapie opleiding

Na de bacheloropleiding zijn er tal van mogelijkheden om je als fysiotherapeut verder te specialiseren, de zorg wordt immers complexer en er is een groeiende behoefte aan specialisten binnen een vakgebied. Het zal daarbij van belang zijn dat je een richting kiest die bij je persoonlijkheid en competenties past, nu en in de toekomst. Er kan een hoop kennis en ervaring worden opgedaan in cursussen, maar in veel richtingen is er ook de mogelijkheid tot het behalen van een mastertitel. Zo kan je je onder andere specialiseren in de manuele therapie of sportfysiotherapie.

Voor de masteropleidingen die bij Avans+ worden aangeboden, wordt goed onderzocht of dit echt een meerwaarde heeft en of de richting toekomstbestendig is als het gaat om hoeveelheid werk. Zo kun je erop vertrouwen dat je een goede keuze maakt die jouw toekomstmogelijkheden aanzienlijk vergroot. Om die redenen worden momenteel de richtingen bekkenfysiotherapie, oncologiefysiotherapie, geriatriefysiotherapie, kinderfysiotherapie en psychosomatische fysiotherapie aangeboden.

Waarom een master na fysiotherapie?

De eisen vanuit de zorgverzekeraars en beroepsverenigingen worden steeds strenger. In veel gevallen is het noodzakelijk om een Master of Science Fysiotherapie titel te hebben of moet dat in de nabije toekomst. Het zal echter niet de hoofdreden zijn voor het starten van een master fysiotherapie. Je bent namelijk bezig jezelf verder te ontwikkelen, zowel als persoon als op het vakgebied van jouw keuze. Binnen een master fysiotherapie moet een afstudeeronderzoek altijd gericht zijn op de praktijk, anders dan bij wetenschappelijke masters. Zo kan je én de titel Master of Science (MSc) Fysiotherapie verdienen én ben je na het voltooien van je opleiding ook specialist op jouw vakgebied. Deze combinatie maakt dat je in de praktijk kan blijven werken, maar ook dat er de mogelijkheid is tot een carrière in het onderzoeksveld. Wellicht kan dit zelfs leiden tot een promotietraject, een route waar een groeiende vraag naar is als dit uit een praktijkgerichte master voortkomt.
Door binnen de Master Fysiotherapie aan de slag te gaan met eigen cliënten en het afstuderen ook zelf vorm te geven is, zul je de meerwaarde direct merken in de praktijk. Gecombineerd met de groei op persoonlijk vlak maakt dit dat een master fysiotherapie bij Avans+ je veel zal opleveren. Wil je de meerwaarde van onze masters fysiotherapie ook bij jouw leidinggevende of praktijkeigenaar kenbaar maken? Bekijk dan onze factsheet met een duidelijk overzicht van de voordelen van jouw master voor jouw leidinggevende.

Hoe denken jouw vakgenoten over onze fysiotherapie opleidingen?

Onze deelnemers van de masters fysiotherapie vinden veel toegevoegde waarde in het leren van diverse gesprekstechnieken. Uitspraken als “Het mooie is dat het werkt!, “Je krijgt meer respect en moeilijke gesprekken durf ik beter aan te gaan” of “Ik ben op het gebied van communicatie breder onderlegd en kan nu ook andere collega's ondersteunen in het bespreken van bepaalde situaties” zijn hier mooie voorbeelden van. Termen als verdiepend en uitdagend worden daarnaast ook veel genoemd wanneer er gesproken wordt over onze deeltijd fysiotherapie opleidingen. Bekijk hier onze referenties van de fysiotherapie studie van Avans+.

Advies of meer info over de masteropleidingen fysiotherapie

Heb je behoefte aan advies over jouw keuze voor een opleiding tot fysiotherapeut of wens je vrijblijvend meer informatie over onze opleidingen fysiotherapie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij de juiste keuze tot een opleiding tot gespecialiseerd fysiotherapeut.

Lees meer

Kies uit 6 opleidingsclusters binnen Fysiotherapie

Binnen 1.5 jaar jouw tweede master halen?
Versnelde masters fysiotherapie
Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

Meld je nu aan
Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
 • ‘Het voordeel van blended learning is dat je veel flexibeler bent. Je hebt minder bijeenkomsten en kunt meer zelf bepalen waar en wanneer je leert.’

  Liv van den Berge
  Kinderfysiotherapeut
 • ‘We hebben veel van en met elkaar geleerd, onder meer door behandelingen te filmen en via de online leeromgeving met elkaar te bespreken. Daarbij krijg je waardevolle feedback die je direct in je werk kunt inzetten.’

  Yannick Kerstens
  Kinderfysiotherapeut
Keurmerken en accreditaties. Opleidingen met kwaliteit.