Skip to main content

SPV-diploma leidt tot extra kansen op de arbeidsmarkt

  • 03 april 2019
  • Door: Cora Soffers

Goed nieuws voor professionals die vanaf nu een diploma Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) halen bij Avans+. Onze SPV-opleiding is onlangs als eerste in Nederland ingeschaald op NLQF6-niveau. Daarmee laten onze deelnemers duidelijk zien dat zij uitstekend zijn opgeleid en het verschil kunnen maken.
Het niveau van de opleidingen in Nederland wordt ingeschaald door het Nederlands Kwalificatiekader (NLQF). Zij vergelijken de kwalificaties van publieke en private opleidingen en schalen deze in. Het NLQF bestaat uit 8 niveaus en een instroomniveau en is gekoppeld aan het Europees Kwalificatieraamwerk (EQF). Daardoor kunnen kwalificaties uit binnen- en buitenland met elkaar vergeleken worden. Dat is onder meer handig voor werkgevers. Onze SPV-opleiding is sinds februari ingeschaald op niveau 6, wat vergelijkbaar is met bachelor niveau.

Voordelen

Veel deelnemers aan de opleiding SPV hebben geen getuigschrift op bachelor niveau. Zij hebben bijvoorbeeld een in-service-diploma. Via een assessment tonen ze aan dat ze beschikken over hbo werk- en denkniveau en dat ze kunnen worden toegelaten tot de opleiding SPV. Daarin ontwikkelen zij zich tot een gespecialiseerd sociaal psychiatrisch verpleegkundige op postbachelor niveau. De NLQF6-inschaling bevestigt de waarde van hun diploma, nationaal en internationaal. Zo kan iedereen zien dat zij over de juiste competenties beschikken.

BIG-register

Deze inschaling op NLQF6-niveau is juist nu erg belangrijk. Momenteel wordt het wetsvoorstel BIG II voorbereid, waarin een duidelijker onderscheid wordt gemaakt tussen verpleegkundigen op NLQF niveau 4 en niveau 6. Iemands registratie in het BIG-register is straks gebaseerd op de diploma’s die hij of zij heeft behaald. Een verpleegkundige met een hbo-v getuigschrift kan zich bijvoorbeeld registeren op niveau 6. Deze registratie als regieverpleegkundige geeft professionals een stevige positie op de arbeidsmarkt.

 

Duidelijk signaal

 

Momenteel wordt nog onderzocht of ook andere diploma’s op hbo-niveau een registratie op niveau 6 mogelijk maken. V&VN heeft bijvoorbeeld een verzoek ingediend om ook professionals met een in-service-diploma én een vervolgopleiding op NLQF6-niveau te kunnen registreren op niveau 6. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren, is op dit moment nog niet duidelijk. Daarom zijn we zo blij met de inschaling van onze SPV-opleiding op niveau 6. Met een SPV-diploma van Avans+ geven professionals nu al een duidelijk signaal af aan werkgevers: zij zijn uitstekend opgeleide gespecialiseerde verpleegkundigen die in het werkveld het verschil kunnen maken!

 

Reacties

Ida van Ooik

Mon, 08/12/2019 - 09:20

Beste,
In 2010 heb ik bij avansplus mijn SPV diploma behaald.
Welke waarde heeft nu in vergelijk met de huidige SPV opleiding?

Beantwoorden

Cora Soffers, Opleidingsmanager Avans+

Mon, 08/12/2019 - 15:11

Beste Ida,
Je stelt je vraag waarschijnlijk in het kader van het wetsvoorstel BIG II en de overgangsregeling.
De SPV opleiding van Avans⁺ is, sinds begin dit jaar, ingeschaald op NLQF niveau 6. Met terugwerkende kracht is dit niveau, in het kader van de overgangsregeling, van toepassing op alle gediplomeerde SPV-en van Avans⁺ ( sinds start september 2006)
Mocht je nog verdere vragen hebben dan hoor ik het graag.

Beantwoorden

Ida van ooik

Thu, 08/22/2019 - 09:09

Beste Cora
Dat klinkt als goed nieuws!
Los van het feit dat ik het niet eens ben met het nieuwe wetsvoorstel
Vriendelijke groet ida

Beantwoorden

Dymph Kokx

Thu, 08/22/2019 - 09:09

Beste..

In 2007 ben ik afgestudeerd, begrijp ik het goed dat ik in de bovengenoemde overgangsregeling val, dus dat niveau 6 van kracht is? (Ik heb het huidig programma opleiding gelezen en dit is volgens mij identiek aan de opleiding destijds).

mvg

Beantwoorden

Cora Soffers

Thu, 08/22/2019 - 12:38

Beste Dymph,
De inschaling niveau 6 van de SPV opleiding is van toepassing op alle SPV diploma's uitgegeven door Avans+. Met vriendelijke groet, Cora Soffers

Beantwoorden

Dymph Kokx

Thu, 08/22/2019 - 15:29

beste Cora,
dank voor je (snelle) reactie! mvg

Beantwoorden

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.