Skip to main content

Erwin Gijzen over het nut van Design of Experiments

  • 09 april 2019
  • Door: Erwin Gijzen

Wat kan Design of Experiments (DoE), het slim opzetten van proeven, voor jou betekenen? In dit interview doet expert en Avans+ docent Erwin Gijzen dat uit de doeken.

Jij ziet Design of Experiments als een belangrijke tool voor procesinnovatie. Waarom eigenlijk?

Moderne productieprocessen zijn vaak complex en dat is een belangrijk struikelblok voor procesinnovatie. Het eindproduct moet voldoen aan een groot aantal kwaliteitseisen. Voldoet het daar niet aan, dan kan dat worden bijgestuurd via een van de vaak tientallen procesparameters. Maar die parameters hebben op hun beurt weer invloed op elkaar én op andere kwaliteitseisen. Dat maakt procesinnovatie complex. DoE (Design of Experiments) kan dan meer inzicht geven. Zo voldoet het eindproduct binnen korte tijd wél aan alle kwaliteitseisen.

Vaak denken klanten dat Design of Experiments alleen nut heeft voor complexe processen met veel variabelen. Hoe zit dat?

Zelfs voor het optimaliseren van eenvoudige productieprocessen met 2 à 3 variabelen is DoE vaak een nuttige aanpak. Ook deze eindproducten hebben immers te maken met meerdere kwaliteitseisen en interactie tussen de variabelen. DoE is ook in dat geval bijna altijd sneller en levert processen op die beter presteren dan verwacht.

Heb je een voorbeeld van een geslaagde toepassing van Design of Experiments?

Een klassiek voorbeeld dat ik ooit zelf uitvoerde, ging over de ontwikkeling van een bepaald type kunststof. Dat bestond uit zo’n 10 componenten, polymeren en additieven. Het product was al ruim 20 jaar op de markt, maar kon niet voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van brandvertraging. Daarop heb ik de DoE-technieken toegepast en wat bleek: het was wél mogelijk. En zelfs met alleen de bestaande componenten, maar dan in een onverwachte verhouding die tot dan toe nooit geprobeerd was. Het eindproduct voldeed aan alle eisen, inclusief de beste brandvertragingsklasse, en was per kilo nog goedkoper ook. En dit is slechts een van de vele goede resultaten van DoE.

Voor wie kan Design of Experiments een nuttige cursus zijn?

De opleiding Design of Experiments (DoE) in de praktijk heeft 3 doelgroepen. Natuurlijk mensen die werken in een (toegepaste) R&D- of innovatieafdeling. Zij ontwikkelen vaak nieuwe producten en processen. Daarnaast is de opleiding handig voor engineers die lopende productieprocessen willen verbeteren. Zij ontdekken dankzij DoE waar de meer lastige problemen vandaan komen. Verder kan de opleiding waardevol zijn voor mensen die apparatuur, methoden of processen moeten valideren, bijvoorbeeld in een laboratorium. Zo’n validatie is dankzij DoE veel sneller klaar. Deze tool voor procesinnovatie heeft zijn nut en waarde in de praktijk inmiddels dubbel en dwars bewezen!

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.