Skip to main content

Drukte in de bouw: hoe houdt de projectleider bouw het hoofd koel?

  • 29 mei 2019
  • Door: Roel Habraken

Voor mensen in de bouw zijn het drukke tijden. De komende jaren moeten er veel woningen en andere gebouwen bij komen. Dat vraagt nogal wat van alle betrokkenen. Ook voor de projectleider bouw en infra is het aanpakken geblazen. Waar hij voorheen betrokken was bij een handjevol projecten, heeft hij nu soms wel 10 projecten tegelijk onder zijn hoede. Hoe houdt hij het hoofd koel in hectische tijden?

De projectleider bouw en infra heeft een belangrijke taak binnen bouwprojecten. Hij zorgt ervoor dat de wensen van de opdrachtgever worden vertaald naar het gewenste resultaat: een gebouw dat aan alle eisen en verwachtingen voldoet. Daarvoor werkt hij samen met een team van specialisten, zoals architecten, installatiedeskundigen en constructeurs. Samen zorgen zij ervoor dat het gebouw er komt. Het is de verantwoordelijkheid van de projectleider dat het gebouw op tijd klaar is, binnen budget blijft en naar tevredenheid van de opdrachtgever wordt opgeleverd.

Bouwprojectmanagement is complexer geworden

Die taak is de afgelopen tijd een stuk complexer geworden. Projectleiders zijn bij steeds meer projecten tegelijk betrokken. Door het grote aantal bouwprojecten is er bovendien een tekort aan vakmensen ontstaan. Ook de levertijd van bouwmaterialen loopt op doordat fabrikanten de stijgende vraag soms nauwelijks bij kunnen houden. Door deze ontwikkelingen stijgen ook de kosten voor bouwprojecten. De drukte leidt bovendien tot meer fouten. In de haast om zo veel mogelijk werk gedaan te krijgen, maken mensen fouten, die hogere faalkosten veroorzaken.

Kwaliteit op peil houden

De grootste uitdaging voor de projectleider bouw en infra zit hem dus in het op peil houden van de kwaliteit. Hij moet inspelen op het tekort aan personeel, op tijd de juiste bouwmaterialen bestellen en een goede projectbegroting opstellen. Daarbij houdt hij rekening met een langere doorlooptijd, die onder meer wordt veroorzaakt door langere levertijden. Het is belangrijk dat de projectleider daarbij reële verwachtingen voorlegt aan de opdrachtgever.

Spel goed spelen

De ideale projectleider is in mijn ogen iemand die dit spel goed kan spelen. Die het project van a tot z als een film voor zich ziet. Daardoor ziet hij knelpunten voortijdig aankomen en kan hij daarop anticiperen. Een goede projectleider is verder iemand die visie heeft, die beslissingen durft te nemen en die goed kan adviseren. Hij is tenslotte de vraagbaak die iedereen antwoord moet kunnen geven.

Opleiding Projectleider bouw en infra: harde en zachte skills

Dat dit een complexe zaak is, licht ik graag toe aan de hand van een voorbeeld. Stel, je hebt een bedrijf met 10 miljoen omzet. Dan zit daar een hele organisatie achter waarvan de medewerkers op elkaar zijn ingespeeld. Zij werken immers al jaren samen en weten wat ze aan elkaar hebben. Bouwprojecten van 10 miljoen euro bestaan uit een projectleider en een willekeurige verzameling vaklieden en professionals. Van hen wordt verwacht dat ze dezelfde omzet en kwaliteit halen, terwijl ze elkaar nauwelijks kennen. Best bijzonder, toch? Dat vraagt dus nogal wat van projectleiders. Op het gebied van projectmanagement én soft skills. Daarom komen deze onderdelen ruimschoots aan de orde in onze opleiding Projectleider bouw en infra.

Persoonlijke ontwikkeling

Daarin leren deelnemers methodes voor projectmanagement en een specifieke manier van denken. Daarnaast investeren we veel energie in de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers. Zij moeten op de bouwplaats immers stevig in hun schoenen staan. Kunnen onderhandelen, presenteren en overtuigen. Daarom is de opleiding Projectleider bouw en infra vooral geschikt voor mensen die al enige ervaring hebben binnen bouwprojecten. Die bijvoorbeeld nu al uitvoerder, werkvoorbereider of adviseur zijn en door willen groeien in verantwoordelijkheid en senioriteit. Daarnaast biedt Avans+ de opleiding Hoger bouwprojectmangement aan voor mensen die werken in nog complexere projecten van grote omvang en een grotere groep stakeholders.

Bouwplaats achter je laten

Samen met al die specialisten moet je als projectleider bouw en infra het best mogelijke gebouw neerzetten voor de opdrachtgever. Ook in drukke tijden. Soms moet je daarvoor je telefoon en laptop wegleggen, de bouwplaats achter je laten en op een rustige plek de plannen nog eens doornemen. De film voor je blijven zien en op tijd maatregelen treffen om problemen te voorkomen. Ook in deze tropenjaren wil je immers zorgen voor kwalitatief goede bouwprojecten en tevreden opdrachtgevers. Dat vraagt om goed opgeleide projectleiders en daar dragen wij als Avans+ graag een steentje aan bij.

Roel Habraken is kerndocent bij de opleiding Projectleider bouw en infra bij Avans+ en eigenaar van adviesbureau R-ffect.

 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.