Skip to main content

Missie: de kwaliteit van Avans+ ook in Noord-Nederland introduceren

  • 11 juni 2019
  • Door: Ciska van Aken & Avelieke van der Meer

Ciska van Aken en Avelieke van der Meer hebben een missie. Ze willen ervoor zorgen dat er ook in Noord-Nederland onderwijsopleidingen worden aangeboden met de kwaliteit van Avans+. “Daarom zijn we nu als kwartiermakers druk bezig om docenten te benaderen en de inschrijvingen op te starten. Mooie leslocaties hebben we al gevonden in Leeuwarden en Groningen. Met de helpende handen vanuit Breda krijgen we alles rond en kunnen we, bij voldoende animo, de eerste groepen in september laten starten.”

Ciska en Avelieke werken als directeur en als coördinator passend onderwijs bij een integraal kindcentrum (IKC) in Leeuwarden, dat deel uitmaakt van een grotere organisatie van 32 scholen. Dagelijks ervaren ze hoe belangrijk het is om te werken met goed geschoold personeel. Toen Ciska zich verder wilde ontwikkelen, ontdekte zij de masteropleiding Leiderschap Onderwijs (MLO) van Avans+. Die werd alleen in Breda gegeven. Toch bleek de tweewekelijkse rit vanuit het Groningse Loppersum méér dan de moeite waard. “Deze opleiding is een gigantisch cadeau. Hij zit goed in elkaar, waardoor wij als deelnemers continu worden uitgedaagd en een enorme ontwikkeling doormaken. Zo’n ervaring gun ik meer mensen. Het liefst dichter bij huis.”

Meer goede leerkrachten opleiden

En zo werd het idee geboren om de opleidingen van Avans+ ook naar het noorden te halen. “In overleg met Avans+ hebben we dit verder uitgewerkt en zijn we begonnen om docenten te werven vanuit ons eigen netwerk”, vertellen Ciska en Avelieke. “Van deze mensen weten we dat ze aan onze hoge standaarden voldoen. Door de opleidingen in Leeuwarden en Groningen aan te bieden, verlagen we de drempel voor (potentiële) leerkrachten om zich verder te ontwikkelen. En dat is hard nodig: ook in deze regio hebben we immers te maken met een tekort aan goed opgeleide leerkrachten en leraarondersteuners. Daar willen we met onze inspanningen graag verandering in brengen. We zijn begonnen met de opleidingen Leraarondersteuner en Schoolleider basisbekwaam, maar willen uiteindelijk alle onderwijsopleidingen aanbieden.”

Lokale en regionale kennis

“Een belangrijk deel van de kwaliteit van Avans+ zit ‘m in de lokale en regionale kennis. Onze docenten zijn doorgewinterde vakmensen uit de praktijk die weten hoe het is om met de voeten in de klei te staan. Zij kennen de mensen en de uitdagingen die hier spelen, zoals de bevolkingskrimp en de IKC-ontwikkelingen. Daar spelen zij tijdens de opleidingen specifiek op in. Zo leiden zij leerkrachten en leidinggevenden op die écht het verschil kunnen maken. Die kinderen en collega’s kunnen coachen, inspireren en voorbereiden op de toekomst.”

Steeds grotere naamsbekendheid

“Om op 1 september van start te kunnen, besteden wij tijd aan het voeren van gesprekken met het werkveld. Avans+ wordt inmiddels een steeds grotere naam in onze regio en daar zijn we trots op. Hoewel wij beiden onze sporen hebben verdiend in het onderwijs, houden we onze ogen en oren natuurlijk ook open voor andere opleidingswensen. Al onze opleidingen kunnen ook in de vorm van maatwerk ingericht worden naar behoefte van een bestuur of samenwerkingsverband. We gaan hierover graag in gesprek om zo te komen tot een passend aanbod.”

Bijna van start

“Tot nu toe is de uitbreiding naar deze regio heel vlot gegaan. We hebben veel gehad aan onze Bredase collega’s Mieke Schipper en Stefanie Kempers. Toppers die ons altijd bijstaan met raad en daad, en er lekker de wind onder hebben. Nog een paar maanden en dan kunnen de eerste deelnemers beginnen. Wij kijken ernaar uit!”

Werk je in het noorden van Nederland en ben je op zoek naar een goede onderwijsopleiding? Hier vind je alle opleidingen die nu ook in Leeuwarden en Groningen worden aangeboden.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.