Skip to main content

Podcast: Trends in leren en ontwikkelen

  • 31 december 2019
  • Door: Adinda Akkermans

Leren is al lang niet meer iets wat je alleen maar doet tijdens je schooltijd, maar wat betekent dat voor de manier waarop we ons tegenwoordig ontwikkelen? En wat voor opleidingen heb je daarvoor nodig? In deze eerste podcast van Avans+ vertellen productmanager Koen van Schendel en onderwijskundige Karlijn van Oosterhout over de trends op het gebied van leren en ontwikkelen.

Zij zien dat we afscheid hebben genomen van het ‘one size fits all’ model: opleidingen worden steeds meer toegespitst op wat jij nodig hebt. Dat betekent dat je zelf leerroutes samenstelt op basis van wat de praktijk op dat moment vraagt. Zie het een beetje zoals Spotify: je zit niet langer vast aan één cd met een aantal nummers in een vaste volgorde, maar kiest steeds een nummer dat op dat moment past bij je behoefte. Volgens Koen van Schendel is het voor die manier van leren wel belangrijk om er eerst achter te komen waar je in de praktijk behoefte aan hebt: waar loop je op dit moment tegen aan? Wat zou je willen leren en waarom? En wat heb je er aan in de toekomst? Dat doe je door met anderen te sparren.

Op welke manier je leert kan verschillend zijn. Dat kan via een filmpje zijn, een podcast, een artikel of juist een combinatie. Het gaat erom dat je beter wordt in je werk en daarvoor is het vooral belangrijk je kennis snel in de praktijk te brengen. Dat heeft zichtbaar effect op onze manier van leren.

Gepersonaliseerd leren is niet alleen effectiever voor cursisten, maar ook voor werkgevers. De praktijkopdrachten leveren de organisatie concreet wat op en collega’s leren zo ook mee. Avans+ heeft bijvoorbeeld een opleiding over duurzame inzetbaarheid waarbij cursisten zelf een adviesrapport moeten schrijven voor hun organisatie. Zo’n document wordt daarna nog lang en dankbaar gebruikt.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.