Lees hoe Sonja Henze de Bachelor of Nursing heeft ervaren:
Verpleegkundige Sonja Henze werkte al jaren op de afdeling Dagbehandeling Chirurgie. Ze wilde zich graag verder ontwikkelen, maar wist niet goed in welke richting. Totdat de Bachelor of Nursing voorbijkwam. “Een mooie kans, zeker met het oog op de toekomst. Daarom besloot ik me in te schrijven. Het is maar goed dat ik vooraf niet precies wist hoe pittig ik de opleiding zou vinden. Anders had ik misschien te veel getwijfeld. Nu heb ik hem afgerond en ben ik ontzettend trots op mezelf!”
Ontwikkeling
“Dankzij de opleiding heb ik veel vakkennis opgedaan. Bijvoorbeeld over preventie, gezondheidsbevordering en literatuurstudie. Ik heb geleerd hoe ik de zorg verder kan verbeteren en hoe je dat kunt onderzoeken en implementeren op de afdeling. Veranderingen hoeven lang niet altijd van bovenaf te komen. Als verpleegkundige kun je daarin je eigen verantwoordelijkheid nemen. Ook persoonlijk heb ik me ontwikkeld. Ik heb aandachtiger leren luisteren. Dat is handig in het contact met collega’s en patiënten, maar ook privé. Door mijn toegenomen kennis heb ik bovendien meer zelfvertrouwen gekregen en durf ik vaker mijn mening te geven. Daarnaast ben ik meer kennis gaan delen en gaan netwerken.”
Vakkundige docenten
“Over het algemeen hadden we vakkundige docenten. De opleiding begon wel met veel theorie. Toen maakte ik me zorgen: ga ik dit wel redden? Dankzij mijn hulplijnen heb ik toen tóch de schouders eronder gezet. Tijdens mijn eerste assessment voorspelde iemand al dat ik het zou halen op basis van mijn gedrevenheid. Dat klopt inderdaad, maar het ging zeker niet vanzelf. Ik ben heel dankbaar voor de steun van mijn gezin.”
Online onderwijs
“Door corona vond het onderwijs deels digitaal plaats en dat vond ik geen verbetering. Mensen voelden zich geremd om vragen te stellen, we kregen minder lesuren en waren meer op onszelf aangewezen. Zelf miste ik vooral het fysieke contact met medestudenten, waardoor er in die periode minder mogelijkheden waren om van elkaar te leren.”
Onderzoek naar VR-bril
“Mijn onderzoek ging over preoperatieve angst bij chirurgische patiënten in dagbehandeling. Veel mensen maken zich druk over hun operatie, slapen slecht of zijn emotioneel. In Nederland vinden ruim 3 miljoen operaties per jaar plaats. Hierbij ervaart 60 tot 90% van de patiënten preoperatieve angst. Dat is dus een serieus probleem! Door deze angst stijgt de kans op complicaties, zoals pijn en misselijkheid. Ik heb onderzocht of een VR-bril kan helpen om deze preoperatieve angst te verminderen. Dat blijkt zo te zijn: als patiënten direct voorafgaand aan de operatie 10 minuten lang een ontspannende film kijken met een VR-bril, raken ze afgeleid. 45% van de mensen geeft dan aan minder angstig te zijn. Daardoor verloopt de ingreep prettiger, is er minder kans op complicaties en hebben mensen minder medicatie nodig.”
Vernieuwend onderwerp
“Ik vond het leuk om met zo’n vernieuwend onderwerp bezig te zijn. Het lijkt me ook goed om hier verder onderzoek naar te doen. De effectiviteit zou bijvoorbeeld nog hoger kunnen zijn met een andere filmkeuze. Verder is het goed om de mogelijke meerwaarde ook op andere afdelingen te onderzoeken. Daarnaast is het verstandig om onze werkwijze bij angst sowieso eens kritisch in kaart te brengen.”
Motivatie
“De opleiding heeft me veel gebracht én veel gekost. Mijn collega’s zagen wel dat ik het zwaar vond en misschien heb ik hen eerst afschrikt om de Bachelor of Nursing te volgen. Aan de andere kant zagen ze mij ook positief veranderen en me verdiepen in interessante onderwerpen als moreel beraad en collegiale toetsing. Dat was dan juist weer een stimulans om verder te gaan leren. Ik zou zeggen: doe deze opleiding alléén als je voldoende motivatie hebt. Die heb je absoluut nodig, maar het resultaat is zeker de moeite waard.”