Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

Veiligheidsfunctionaris voor laboratoria

4.25
4 reviews
 • niveau Post-mbo
 • duur 8 dagen
 • studiebelasting 8 uur per week
 • studiekosten 3.795,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 10-10-2024 Breda
Download brochure
Download brochure
Veiligheidsfunctionaris voor laboratoria
Iets voor jou?
 • Je bent een ervaren laboratoriummedewerker en je wilt het veiligheidsbeleid naar een hoger plan tillen. 
 • Je doel is je verder ontwikkelen op het gebied van veiligheid op je laboratorium. 
 • Je wilt leren hoe je een veiligheidsbeleid uitdraagt, implementeert en verbetert. 

Veilig en gezond werken mogelijk maken in het laboratorium van je bedrijf. Dat is de insteek die wordt gehanteerd voor de opleiding Veiligheidsfunctionaris voor laboratoria. Herkennen van gevaren, het juist inschatten van risico’s, hoe krijg je jouw collega’s hierin mee en hoe zorg je ervoor dat veilig en gezond werken in stand wordt gehouden. Bij deze opleiding leer je hoe je vanuit een systemische en pragmatische benadering veilig en gezond werken opzet, implementeert én verbetert specifiek voor verschillende laboratoria zoals medische-, analytische- en (micro)biologische, productie laboratoria, QC- en QA productieomgevingen.

 

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent een ervaren laboratoriummedewerker op minimaal MBO+ of bachelor niveau en verantwoordelijk voor veiligheid en gezondheid op het laboratorium als manager, veiligheid- of arbo-coördinator, preventiemedewerker, etc. Kortom: je bent belast met, of werkt mee aan de invoering, het beheer of de verbetering van de veiligheid in het laboratorium. Je wilt je verder ontwikkelen op dit gebied, maar dan wel zo dat het direct aansluit op je werksituatie. Je vindt het prettig dat je daarbij begeleiding en coaching krijgt.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De opleiding Veiligheidsfunctionaris laboratoria heeft een unieke aanpak. Je krijgt veel informatie over alle belangrijke veiligheidsaspecten die je in een laboratorium tegen kunt komen.  

  Naast de technische insteek is het ook zaak om medewerkers te motiveren om veilig te werken. In de opleiding is aandacht voor persoonlijk leiderschap en met welke methoden en werkwijze medewerkers gemotiveerd kunnen worden om een omslag te maken in het veilig en gezond werken op het lab. Daarnaast wordt aandacht besteed hoe veiligheid kan worden gemanaged, en welke actoren daarbij een rol spelen en hoe je als veiligheidsfunctionaris hiermee kunt omgaan om het hoogste mogelijke resultaat te bereiken. 

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding Veiligheidsfunctionaris voor laboratoria ? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding veiligheidsfunctionaris laboratoria telt 8 bijeenkomsten verspreid over ca. 20 weken. De bijeenkomsten van deze opleiding zijn alle dagen van 9.30-16.30 uur.

  Naast de bijeenkomsten dien je per week rekening te houden met circa 8 uur voor opdrachten en zelfstudie. De opleiding wordt afgesloten met een presentatiemiddag, inclusief feedback op de opdrachten. 

  Bekijk HIER het overzicht van de betreffende dagen voor deze opleiding.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Veiligheidsfunctionaris voor laboratoria zijn als volgt: 

  • Opleidingskosten € 3.795,-. 
  • Arrangementskosten € 400,-. 

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur. 

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW. 

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidie pagina.

  Diploma

  Diploma

  Na het succesvol afronden van de opleiding Veiligheidsfunctionaris voor laboratoria ontvang je een postbachelor diploma Veiligheidsfunctionaris met een specificatie van de behaalde resultaten.

  Vervolgopleidingen

  Er zijn diverse opleidingen die Avans+ aanbiedt binnen het laboratorium over verschillende onderwerpen. Bekijk het volledige aanbod.

  Resultaat

  Resultaat

  Na het volgen van de opleiding Veiligheidsfunctionaris voor laboratoria heb je gedegen kennis over het Veiligheidsbeleid in het laboratorium. Je kunt keuzes binnen jouw veiligheidsbeleid onderbouwen. Bovendien kun je jouw collega’s motiveren mee te werken en weerstanden te overwinnen. Je beheerst het vak aantoonbaar beter. 

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  Programma

  Tijdens de opleiding komen de volgende onderwerpen aan de orde:  

  • Wet- en regelgeving:
   Arbowet, BRZO/ARIE, PGS 15, Seveso richtlijnen, Milieu regelgeving, Reach en GHS/CLP. 
  • Organisatie van beheer van gevaarlijke stoffen/ biologische agentia:
   Stappenplan (van inkoop, opslag tot afval), doel- en taakstellingen, verantwoordelijkheden en bevoegdheden, tips en valkuilen en informatie management. 
  • RIE
   Opbouw registratiesysteem, wettelijke verplichtingen, praktijkvoorbeelden en oefeningen. Risico inventariatie en Plan van aanpak. 
  • Beheersen en Implementeren van risico’s:
   Blootstellingsberekening/ uitleg over schattingsmodellen.
  • Ergonomie & fysieke belasting:
   Inrichting labs/ werkplekinrichting.
  • Omgevingsfactoren/ Klimaat/ geluid:
   Machineveiligheid/ inrichting laboratorium.
  • BHV:
   Organisatie/bedrijfsnoodplan.
  • Veiligheidsbewustzijn:
   Omgaan met weerstand, draagvalk creëren.

  Veiligheidsfunctionaris voor laboratoria
   

  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan

  4.25
  4 reviews
  Download brochure Inscrijven