Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

Masterclass Pipeline Technology - Juridische aspecten (MPT)

 • niveau Masterclass
 • duur 2 maanden
 • studiebelasting 84 uur
 • studiekosten 1.890,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 28-09-2024 Bosschenhoofd
Download brochure
Download brochure
Masterclass Juridische aspecten
Iets voor jou?
 • Je bent werkzaam in een organisatie betrokken bij ondergronds transport
 • Het is jouw ambitie om je verder te ontwikkelen in juridische aspecten rond het aanleggen en gebruik van ondergrondse leidingen 
 • Je wilt in beperkte tijd kennis maken met de opleiding Master of Pipeline Technology   
   

Ondergrondse leidingen doorkruisen de publieke ruimte en interfereren daardoor met andere objecten en belangen in diezelfde ruimte. Daarnaast liggen ze meestal in andermans grond (van overheden of particulieren). De van toepassing zijnde wet- en regelgeving is dan ook omvangrijk en daarmee complex en continu in beweging. Het ontwerp van een nieuwe leiding moet voldoen aan talloze vergunningseisen vanuit verschillende overheden (gemeenten, provincies, waterschappen, centrale overheid, ProRail). Tijdens de aanlegfase komen daar weer allerlei regelingen bij en tijdens de gebruiksfase wil de leidingeigenaar blijvend verzekerd zijn van een ongestoorde ligging en beheersbare kosten bij noodzakelijke verleggingen.

Deze masterclass is daarmee waardevol voor ontwerpers, bouwers en eigenaren van ondergrondse leidingsystemen, maar ook voor adviseurs en voor ambtenaren, die betrokken zijn bij de opstelling en handhaving van wettelijke eisen en verlening van vergunningen. 

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent werkzaam bij een organisatie die betrokken is bij ondergronds transport. Bijvoorbeeld een overheidsinstantie die zich bezighoudt met regelgeving, een pijpleidingbeheerorganisatie verantwoordelijk voor de continuïteit en de veiligheid van pijpleidingtransportsystemen, een ingenieursbureau dat pijpleidingsystemen ontwerpt, een aannemingsbedrijf, een dienstverlenend bedrijf of een toeleverancier van materialen.

  Jij wilt kennis van en inzicht krijgen in de juridische aspecten rond de aanleg en gebruik van  ondergrondse leidingen en de onderlinge samenhang ervan gaan begrijpen om op een strategisch niveau met alle bij ondergrondse leidingen betrokken stakeholders hierover te kunnen praten.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Uniek aan de masterclasses van de Master of Pipeline Technology (MPT) is de multidisciplinaire insteek. Je ontwikkelt affiniteit met alle disciplines die samen de pijpleidingketen vormen. Dit gebeurt doordat je in kleine groepjes werkt die bestaan uit deelnemers met allemaal een andere rol in het totale pijpleidingenproces. 

  Als toets maak je een overzicht en analyse van alles wat er aan wettelijke eisen, regelgeving en vergunningen komt kijken bij een te realiseren pijpleiding in een complex gebied (kruisen van waterwegen, waterkeringen, (spoor)wegen, stedelijk en landelijk gebied). Dit doe je samen in een groepje van 3 tot 5 personen, ieder met zijn eigen achtergrond en rol in en bij de leidingenwereld. Door die diverse achtergronden van docenten en deelnemers verbreedt je je kijk op het kennisgebied en wordt je een betere gesprekspartner voor de andere partijen.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De totale studieduur bedraagt 2 maanden met een studielast van 3 EC’s (= 84 studiebelastingsuren). 

  Deze opleiding bestaat uit 2 maandelijkse bijeenkomsten van 2 dagen inclusief hotelovernachting. Daarnaast is er 1 bijeenkomst op vrijdag of zaterdag.

  De masterclass is onderdeel van de opleiding Master of Pipeline Technology (MPT). Door in te schrijven voor een losse masterclass hoef je dus niet meteen te beslissen of je de hele Master of Pipeline Technology (MPT) wilt doorlopen.

  Je sluit aan bij de deelnemers die de hele opleiding volgen. In geval de lessen op een vrijdag en zaterdag zijn, zijn maaltijden inbegrepen en is er de mogelijkheid om een hotelovernachting op de leslocatie te boeken.   

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de masterclass Juridische aspectenzijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 1.890,-
  • Arrangementskosten: € 390,- (incl. 1 hotelovernachting)

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Indien je gebruik wil maken van extra overnachtingsmogelijkheden betaal je hiervoor € 100 per nacht.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Heb je niet het juiste opleidingsniveau en wil je toch deelnemen? Dan dien je een toelatingsassessment te doen. Lees meer over dit assessment of neem contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies.

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Avans+ is erkend dienstverlener van de KMO-portefeuille, voor de Vlaamse deelnemers. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidie pagina.

  Diploma

  Diploma

  Na afronding van deze ontvang je een certificaat. Dit certificaat geeft vrijstelling voor het geval je deel wilt nemen aan de gehele opleiding Master of Pipeline Technology.

  Resultaat

  Resultaat

  Je hebt na het volgen van deze masterclass inzicht in de juridische aspecten rond de aanleg en exploitatie van ondergrondse leidingen. Je past de verworven kennis en inzichten toe op strategisch niveau. Als professioneel leider geef je richting aan de verdere ontwikkeling van jouw organisatie en van de branche.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  Programma

  De masterclass bestaat uit de volgende onderwerpen:

  • Algemeen recht en bestuur
  • Omgevingsrecht en kabels- en leidingenrecht
  • Werkwijze en vergunningverlening waterschappen
  • Regulering ondergrondse ordening bebouwd gebied (gemeenten)
  • Nadeelcompensatie en bijbehorende regelingen
  • Recht tot aanleg en instandhouding
  • Wet- en regelgeving België

  Voor meer informatie over het programma download de brochure.

  Programma masterclass Juridische aspecten
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven