Skip to main content

Personeelstekort in de zorg: cijfers, oorzaken, gevolgen én oplossingen

  • 13 mei 2022
  • Door: Avans+

Goede zorg is van levensbelang. Maar als het om goede professionals gaat, is er al een lange tijd een tekort in de zorg. Hoe groot is dit zorgtekort precies in cijfers? Wat zijn de oorzaken van het personeelstekort in de zorg? En natuurlijk: hoe lossen we dit tekort aan zorgpersoneel op? Als opleider speelt Avans+ een belangrijke rol om het tekort aan mensen in de zorg aan te vullen. Daarom zijn onze deeltijdopleidingen Verpleegkunde en Welzijn zo ingericht dat toekomstige zorgmedewerkers direct met het geleerde aan de slag kunnen. 

Personeelstekort in de zorg in cijfers

Hoe groot is het zorgtekort nou precies? Om dat te bepalen, pakken we de cijfers over het personeelstekort in de zorg erbij. De Sociaal Economische Raad (SER) voorspelde dat er de komende 20 jaar maar liefst 700.000 extra zorgprofessionals nodig zijn. Om het wat concreter te maken: in 2020 werkte een op de zeven Nederlanders in de zorg1. In 2040 moet dit een op de vier zijn om het tekort aan mensen in de zorg recht te trekken. In deze berekeningen is overigens nog geen rekening gehouden met de gevolgen van de corona crisis. 

De cijfers over het personeelstekort in de zorg zien er dus niet rooskleurig uit. Waar er nu al extra zorgprofessionals nodig zijn, zal het tekort in de zorg de komende jaren alleen maar verder toenemen. Toekomstige zorgmedewerkers zijn dus enorm gewild! Maar hoe is het eigenlijk mogelijk, zo’n tekort aan personeel in de zorg? 

Oorzaken personeelstekort in de zorg

Veel zorgprofessionals vinden dat ze de mooiste baan hebben die er bestaat. Ondanks het waardevolle werk stromen er toch elk jaar vroegtijdig mensen uit de zorg. Dit komt onder andere door de hoge werkdruk. Door het tekort aan zorgpersoneel komt er veel werk te liggen op de schouders van de huidige zorgprofessionals. Deze hoge werkdruk kan leiden tot ziekteverzuim, een andere oorzaak van het personeelstekort in de zorg. Op deze manier stromen zorgprofessionals (tijdelijk) uit, waardoor het tekort in de zorg nog verder oploopt. 

Een andere oorzaak voor het tekort aan zorgpersoneel is de vergrijzing. Mensen worden ouder, wat betekent dat ze vaak voor langere tijd zorg nodig hebben. Om de toenemende zorgvraag te vervullen, is er simpelweg behoefte aan meer zorgmedewerkers. Dat deze er nu niet zijn, heeft dan ook grote gevolgen… 

Gevolgen personeelstekort in de zorg

Het personeelstekort in de zorg is niet zonder gevolgen voor medewerkers en patiënten. Medewerkers hebben het vaak druk en draaien veel diensten om hun patiënten zo goed mogelijk te verzorgen. Het tekort aan zorgpersoneel ook merkbaar voor patiënten. Er is minder tijd voor een praatje of voor emotionele steun. Dit is lastig voor patiënten en zorgprofessionals die juist ook deze zorg willen verlenen. De gevolgen van het personeelstekort in de zorg zijn dus groot. Hoog tijd om het te hebben over de oplossingen van het tekort in de zorg.

Personeelstekort in de zorg: oplossingen

Nieuwe arbeidskrachten opleiden is de belangrijkste oplossing voor het tekort in de zorg. De meeste opleidingen duren vaak vier jaar, waardoor nieuwe zorgmedewerkers pas over enkele jaren in te zetten zijn. Bij Avans+ spelen we hierop in. Onze opleidingen zijn praktijkgericht, waardoor deelnemers gelijk iets kunnen betekenen in de zorg. Op deze manier doen toekomstige zorgmedewerkers relevante werkervaring op. Zo kunnen zij het personeelstekort in de zorg voor een deel opvangen. Hoe eerder nieuwe zorgmedewerkers instromen, hoe beter dat is voor het personeelstekort in de zorg. Daarom biedt Avans+ verschillende leerroutes aan waardoor het mogelijk is om sneller het diploma te halen afhankelijk van jouw vooropleiding. Die is bepalend voor de duur van jouw Bachelor Nursing (hbo-v). We vertellen je hier graag meer over in een vrijblijvend adviesgesprek.

Help jij mee om het tekort in de zorg op te lossen?

De instroom van nieuwe krachten is een essentiële oplossing voor het tekort in de zorg. Wil jij de zorg komen versterken? Wij bieden diverse deeltijdopleidingen Verpleegkunde en Welzijn aan die je klaarstomen tot zorgprofessional. Ontdek snel welke geschikt is voor jou, download de brochure, bezoek een online voorlichting of neem contact met ons op, we helpen je graag vrijblijvend.


SER, Zorg voor de toekomst

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.