Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

HIT-W fundamentals

4
1 review
 • niveau Postbachelor
 • duur 20 weken
 • studiebelasting 8-14 uur per week
 • studiekosten 4.450,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 26-09-2024 Utrecht
  • 26-09-2024 Zwolle
  • 10-02-2025 Breda
Download brochure
Download brochure
Iets voor jou?
 • Je bent als zij-instromer met een technische of niet-technische bachelor/masteropleiding het vakgebied ingerold en wilt je inhoudelijk ontwikkelen tot installatietechnisch engineer om daarna eventueel de HIT-W opleiding te gaan volgen.
 • Je wilt als projectleider of BIM professional werkzaam in de installatiebranche meer fundamentele kennis over W-installaties opdoen. 
 • Je hebt de basiscursus Installatietechniek gevolgd en wilt je verder verdiepen in de W-installaties.

De opleiding HIT-W Fundamentals (HIT-WF) is onderdeel van een doorlopende leerlijn die installatietechnische professionals opleidt. De opzet is zodanig dat er voor iedere zij-instromer een passend traject is om zich verder te ontwikkelen in de installatietechniek. In de Basiscursus Installatietechniek (BCI) kun je kennis maken met de werktuigkundige aspecten van de installatietechniek en bij voldoende ambitie kun je doorstromen naar de opleiding HIT-WF. In deze opleiding krijg je fundamentele werktuigkundige installatietechnische kennis en vaardigheden op hbo-niveau aangereikt. In geval je al een bachelordiploma hebt in een technische richting, kun je direct instromen in HIT-WF. Na afronding van de HIT-WF opleiding heb je voldoende fundamentele kennis en vaardigheden opgedaan die nodig zijn om W-installaties te ontwerpen voor een utiliteitsgebouw.

Deze opleiding is een goede voorbereiding om je verder te verdiepen (tot bijvoorbeeld integraal installatietechnisch engineer) of te verbreden (tot bijvoorbeeld projectleider installatietechniek). HIT-WF kan ook interessant zijn voor BIM-professionals die meer willen weten over W-installaties. 

Het is belangrijk dat je tijdens de opleiding de opgedane kennis en vaardigheden dagelijks kunt toepassen in je werk. 

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent werkzaam bij een installateur, adviseur, fabrikant, leverancier, overheidsinstelling (zoals Rijksvastgoedbedrijf), ziekenhuis, een woningbouwvereniging of in de kassenbouw. Je herkent de uitdagingen en bent gefascineerd door het vak. 

  Toelating HIT-W opleiding

  Je hebt bij voorkeur een technische bachelor- of masteropleiding succesvol afgerond. Daarbij beschik je over relevante werkervaring in de werktuigkundige installatietechniek en werk je in een functie waarbij je de kennis en kunde uit de hbo installatietechniek deeltijdopleiding dagelijks kunt toepassen. Beschik je niet over het juiste opleidingsniveau, maar wel over veel relevante werkervaring en werk je in de juiste werkomgeving? Dan kun je mogelijk ook instromen.
    
  Avans+ is erg zorgvuldig met betrekking tot toelating. Met elke deelnemer vindt een advies en/of intakegesprek plaats waarin bepaald wordt of de HIT-WF opleiding in alle redelijkheid haalbaar kan zijn.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Je bestudeert zelfstandig de theorie en neemt actief deel aan de fysieke bijeenkomsten. Je leert van onze docenten én van elkaar door jouw kennis en ervaring te delen met deelnemers van andere bedrijven.
   
  De HIT-WF opleiding is een deeltijdopleiding. Dit betekent dat je kennis en vaardigheden niet alleen opdoet binnen de HIT-W-studie, maar ook in je dagelijkse praktijk. We adviseren je om tijdens de opleiding je te laten coachen door een bedrijfsbegeleider indien dat mogelijk is. Op die manier vergroot je het rendement van jouw leerproces.
   
  Ook zonder bedrijfsbegeleider is het mogelijk om de HIT-WF opleiding goed te doorlopen.
  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De HIT-WF opleiding loopt over een periode van een half jaar waarin ongeveer 30 bijeenkomsten van drie uur zijn die op een vaste dag in de week fysiek of online plaatsvinden. De opleiding bestaat uit 5 modules. Je spendeert circa 8 tot 14 uur per week aan zelfstudie. De zelfstudie is een gemiddelde en is afhankelijk van leervermogen, opleidingsachtergrond, praktijkervaring en ambitie. Wil je meer weten, bijvoorbeeld over de tijdsbesteding per module vraag dan via de website een adviesgesprek aan.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding HIT-WF zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 4.450,-
  • Leermiddelen: tussen € 225,- en € 1000,-. Dit bedrag is afhankelijk van welke boeken je al in bezit hebt.      
  • Arrangementskosten: € 780,-

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% btw. Alle overige kosten worden belast met 9% btw.

  Indien je niet over de juiste vooropleiding beschikt, kan het zijn dat je een toelatingsassessment dient af te leggen. Deze toets brengt aanvullende kosten met zich mee.

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.  

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je de cursus installatietechniek succesvol hebt afgesloten, ontvang je het certificaat HIT-W fundamentals. 
  Dit diploma geeft vrijstelling voor het eerste half jaar van de HIT-W opleiding. Dit post-hbo diploma kun je daardoor in twee jaar behalen.  

  Resultaat

  Resultaat

  Na actieve deelname aan de HIT-WF beschik je over kennis en vaardigheden om als engineer te kunnen rekenen en werken aan een definitief (DO) ontwerp van de werktuigkundige installaties voor een gewoon utiliteitsgebouw. Je hebt fundamentele kennis van fysica, klimaattechniek, sanitaire techniek, opwekking warmte, koude en elektra alsmede proces engineering. Hierbij maak je gebruik van bewezen technieken met bijbehorende componenten waarbij je antwoord kunt geven op de hoe-vraag. 

  Heb je de opleiding met positief resultaat afgerond dan ben je toelaatbaar tot de postbachelor opleiding HIT-W waarin je wordt opgeleid tot integraal engineer. Je krijgt dan vrijstelling voor het eerste half jaar, waardoor je de HIT-W opleiding in 2 jaar kunt afronden. Die opleiding richt zich in de kern op het vervaardigen van een voorontwerp (VO) voor een complex gebouw met haar directe omgeving.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-909 80 00.

  Programma

  Het programma is erop gericht om kennis en vaardigheden te ontwikkelen om te kunnen rekenen aan en het ontwerpen van werktuigkundige installaties voor een gewoon utiliteitsgebouw. De opleiding bestaat uit de volgende modules: 

  1. Fysica
  2. Klimaattechniek
  3. Sanitaire technieken
  4. Opwekking warmte, koude elektra
  5. Proces engineering

  Module 1: Fysica

  Fysica vormt de basis voor installatietechnische berekeningen die nodig zijn in de andere modules en focust vooral op de toegepaste natuurkunde. 

  Module 2: Klimaattechniek

  Het gaat in deze module om het bepalen van ventilatiehoeveelheden aan de hand van concentratieberekeningen en eisen zoals opgenomen in het Bouwbesluit, de Arbowetgeving en veelvoorkomende programma’s. Je krijgt componentenkennis van luchtbehandelingskasten en je leert hoe deze te selecteren en toe te passen. Na de bijeenkomsten van deze module ben je in staat om een goed binnenklimaat te realiseren en in stand te houden tegen zo laag mogelijke energieverbruiken. 
   

  Module 3: Sanitaire technieken 

  Bij sanitaire technieken gaat het om het ontwerpen van koud- en warmtapwaterinstallaties die zorgen voor schoon en veilig drinkwater en wat daarbij komt kijken. Sanitaire technieken gaan ook over het ontwerpen van vuilwater- en hemelwater afvoersystemen. Na deze module kun je een ontwerp met berekeningen maken voor tapwater-, vuilwaterafvoer- en hemelwaterafvoerinstallaties tot op de erfgrens rekening houdend met legionellapreventie en beveiligingen.


   

  Module 4: Opwekking warmte, koude en elektra

  Voor klimaat- en sanitaire installaties is warmte, koude en elektriciteit nodig. Er zijn verschillende concepten beschikbaar om deze op te wekken die per situatie voor- en nadelen kennen. Na deze module kun je de energievraag van een gebouw inschatten en ken je de werking van een warmtepomp en kun je hieraan rekenen. Je bent ook in staat om de andere beschikbare installatieconcepten voor de opwekking van warmte en koude te benoemen op werking en toepassingsgebied met uiteraard speciale aandacht voor duurzame opwekking en energieopslag. 

  Module 5: Proces engineering

  Voor het energetisch optimaal toepassen van deze installatieconcepten is meet- en regeltechniek nodig. In deze module leer je over de theoretische grondslagen en hoe een goed doordacht hydraulisch ontwerp kan zorgen voor efficiënt werkende installaties. Na deze module kun je de regeltheorie uitleggen en toepassen en kun je rekenen aan temperaturen en volumestromen in hydraulische schakelingen in zowel vollast als deellast. Je kunt regeltechnische principes toepassen en de basisprincipes van de regeltechniek benoemen.

  HIT-W fundamentals
   

  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan

  4
  1 review
  Download brochure Inscrijven