Heb je de ambitie om je verder te ontwikkelen in de werktuigbouwkunde en wil je een les meevolgen? Lees meer en geef je op.
De opleiding HIT-W fundamentals (HIT-WF) is onderdeel van een doorlopende leerlijn die installatietechnische professionals opleidt. De opzet is zodanig dat er voor iedere zij-instromer een passend traject is om zich verder te ontwikkelen in de installatietechniek. In de Basiscursus Installatietechniek (BCI) kun je kennis maken met de werktuigkundige aspecten van de installatietechniek en bij voldoende ambitie kun je doorstromen naar de opleiding HIT-WF. In deze opleiding krijg je fundamentele werktuigkundige installatietechnische kennis en vaardigheden op hbo-niveau aangereikt. In geval je al een bachelordiploma hebt in een technische richting, kun je direct instromen in HIT-WF. Na afronding van de HIT-WF opleiding heb je voldoende fundamentele kennis en vaardigheden opgedaan die nodig zijn om W-installaties te ontwerpen voor een utiliteitsgebouw.
Doelgroep
Je bent werkzaam bij een installateur, adviseur, fabrikant, leverancier, overheidsinstelling (zoals Rijksvastgoedbedrijf), ziekenhuis, een woningbouwvereniging of in de kassenbouw. Je herkent de uitdagingen en bent gefascineerd door het vak.
Je hebt bij voorkeur een technische bachelor- of masteropleiding succesvol afgerond. Daarbij beschik je over relevante werkervaring in de werktuigkundige installatietechniek en werk je in een functie waarbij je de kennis en kunde uit de hbo installatietechniek deeltijdopleiding dagelijks kunt toepassen. Beschik je niet over het juiste opleidingsniveau, maar wel over veel relevante werkervaring en werk je in de juiste werkomgeving? Dan kun je mogelijk ook instromen.
Avans+ is erg zorgvuldig met betrekking tot toelating. Met elke deelnemer vindt een advies en/of intakegesprek plaats waarin bepaald wordt of de HIT-WF opleiding in alle redelijkheid haalbaar kan zijn.
Werkvorm
Je bestudeert zelfstandig de theorie en neemt actief deel aan de fysieke bijeenkomsten. Je leert van onze docenten én van elkaar door jouw kennis en ervaring te delen met deelnemers van andere bedrijven.
De HIT-WF opleiding is een deeltijdopleiding. Dit betekent dat je kennis en vaardigheden niet alleen opdoet binnen de HIT-W-studie, maar ook in je dagelijkse praktijk. We adviseren je om tijdens de opleiding je te laten coachen door een bedrijfsbegeleider indien dat mogelijk is. Op die manier vergroot je het rendement van jouw leerproces.
Ook zonder bedrijfsbegeleider is het mogelijk om de HIT-WF opleiding goed te doorlopen.
Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.
Tijdsinvestering
De HIT-WF opleiding loopt over een periode van een half jaar waarin ongeveer 30 bijeenkomsten van drie uur zijn die op een vaste dag in de week fysiek of online plaatsvinden. De opleiding bestaat uit 5 modules. Je spendeert circa 8 tot 14 uur per week aan zelfstudie. De zelfstudie is een gemiddelde en is afhankelijk van leervermogen, opleidingsachtergrond, praktijkervaring en ambitie. Wil je meer weten, bijvoorbeeld over de tijdsbesteding per module vraag dan via de website een adviesgesprek aan.
Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.
Studiekosten
De kosten voor de opleiding HIT-W fundamentals zijn als volgt:
Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur. Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% btw. Alle overige kosten worden belast met 9% btw.
Indien je niet over de juiste vooropleiding beschikt, kan het zijn dat je een toelatingsassessment dient af te leggen. Deze toets brengt aanvullende kosten met zich mee.
Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.
Diploma
Wanneer je de cursus installatietechniek succesvol hebt afgesloten, ontvang je het certificaat HIT-W fundamentals.
Dit diploma geeft vrijstelling voor het eerste half jaar van de HIT-W opleiding. Dit post-hbo diploma kun je daardoor in twee jaar behalen.
Resultaat
Na actieve deelname aan de HIT-WF beschik je over kennis en vaardigheden om als engineer te kunnen rekenen en werken aan een definitief (DO) ontwerp van de werktuigkundige installaties voor een gewoon utiliteitsgebouw. Je hebt fundamentele kennis van fysica, klimaattechniek, sanitaire techniek, opwekking warmte, koude en elektra alsmede proces engineering. Hierbij maak je gebruik van bewezen technieken met bijbehorende componenten waarbij je antwoord kunt geven op de hoe-vraag.
Heb je de opleiding met positief resultaat afgerond dan ben je toelaatbaar tot de postbachelor opleiding HIT-W waarin je wordt opgeleid tot integraal engineer. Je krijgt dan vrijstelling voor het eerste half jaar, waardoor je de HIT-W opleiding in 2 jaar kunt afronden. Die opleiding richt zich in de kern op het vervaardigen van een voorontwerp (VO) voor een complex gebouw met haar directe omgeving.
Contact
Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-909 80 00.