Skip to main content

De voordelen en risico’s van ChatGPT voor proactief risicomanagement

  • 11 juli 2024
  • Door: Herman Derks

In een tijdperk waarin data de drijvende kracht is achter besluitvorming, biedt technologie een ongekende mogelijkheid om risico's te anticiperen en beheren. Een opvallende en populaire, nieuwe speler in dit landschap is ChatGPT, een geavanceerd AI-systeem dat menselijke taal begrijpt en genereert op een manier die bijna moeiteloos aanvoelt.

Deze blog duikt dieper in de wereld van ChatGPT en onderzoekt de cruciale vraag: hoe kan deze technologie daadwerkelijk bijdragen aan proactief risicobeheer? We zullen zowel de potentiële voordelen als de bijbehorende risico's van het gebruik van ChatGPT in dit kritieke domein samen met Herman Derks, directeur Personal & Corporate Finance opleidingen bij Avans+, ontdekken. Van het versnellen van besluitvormingsprocessen tot mogelijke ethische overwegingen, we verkennen alle facetten om een evenwichtige kijk te bieden op de rol van ChatGPT in het vooruitstrevende risicobeheer van vandaag.

ChatGPT als risicomanagement software

ChatGPT biedt waardevolle mogelijkheden voor risicomanagement in diverse sectoren. Deze geavanceerde AI kan worden ingezet om snel en accuraat inzicht te verschaffen in complexe scenario's. Met zijn vermogen om menselijke taal te begrijpen en te genereren, kan ChatGPT risico's identificeren en evalueren op basis van grote hoeveelheden tekstuele gegevens. Het kan helpen bij het analyseren van markttrends, het detecteren van potentiële bedreigingen en het voorspellen van mogelijke risico's. Bovendien kan ChatGPT gebruikt worden om beleidsdocumenten te optimaliseren en compliance te waarborgen. Door de snelle verwerking van informatie en de mogelijkheid om historische gegevens te doorzoeken, is ChatGPT een waardevol instrument geworden voor het effectief beheren van risico's in een snel veranderende zakelijke omgeving.

Herman ziet dat de vraag naar geschikte risicomanagement tools echt leeft. ‘Vaak vragen cursisten mij welke software ze kunnen gebruiken voor hun risicomanagement rapportage of welke software het meest gangbaar is in de dagelijkse praktijk. Het antwoord op deze vraag is nog niet zo eenvoudig. Er zijn op dit moment verschillende systemen in de markt die allemaal hun eigen voordelen maar ook hun eigen nadelen hebben. De diversiteit aan klanten in het MKB varieert van zeer groot naar zeer klein. Daarnaast lopen de risico`s uiteen van incoterms naar het werken met gevaarlijke stoffen tot psychologische veiligheid. One size fits all software geschikt voor de gehele MKB markt is dus nog niet zo eenvoudig’ aldus Herman. 

Hoe ChatGPT in te zetten voor risicomanagement?

Is ChatGPT dan hét alternatief voor de meer traditionelere riskmanagement software? Als je het ChatGPT vraagt, dan luidt het antwoord: ‘Natuurlijk kan ik je helpen met het opstellen van een algemeen kader voor een riskmanagement rapportage. Let wel, dit is een basisstructuur. Afhankelijk van de specifieke behoeften van je organisatie of project kun je dit verder aanpassen’. 

ChatGPT komt dan met de volgende uiteenzetting van riskmanagement rapportage: Inleiding, Overzicht van geïdentificeerde risico`s, analyse en evaluatie, huidige risicomaatregelen, aanbevolen risicomaatregelen, conclusie en niet te vergeten belangrijke bijlagen. Omdat AI en dus ook ChatGPT de mogelijkheid heeft om grote hoeveelheden data te analyseren is het mogelijk om een vooruitziende risicoanalyse te draaien in een handomdraai maar ook om gegevensanalyse en patroonherkenning snel en doeltreffend te kunnen draaien. Dit zorgt voor een efficiëntieslag die gemaakt kan worden voor risicomanagementanalyses.

Daarnaast komt ChatGPT gelukkig ook met een hele belangrijke conclusie: ‘Bij het opstellen van een dergelijke rapportage is het essentieel om nauwkeurige en actuele gegevens te gebruiken. Bovendien is het belangrijk om alle betrokkenen, zoals stakeholders en teamleden, regelmatig te raadplegen en periodiek bij te werken om veranderende omstandigheden en nieuwe risico`s te weerspiegelen’. 

Hier ziet Herman mogelijkheden: ‘Vraag je namelijk vervolgens om een RI&E rapportage te maken dan komt ChatGPT met soortgelijke antwoorden. Ook het opstellen van een sjabloon voor een schoonmaakrooster en een cybersecurity plan kan ChatGPT zeker helpen. Ook kan ChatGPT een enorme bijdrage leveren wanneer je niet weet welke verzekering de schade dekt.  Zo stelde ik ChatGPT de vraag: ‘Wanneer ik in een restaurant een wildmenu aan het consumeren ben en ik bijt in een kogel, waardoor mijn vulling breekt, welke verzekering dekt dit dan? Er komt dan gewoon een goed overzicht van alle relevante verzekeringen’. 

Is ChatGPT een bedreiging voor de risicomanagement adviseur? 

Herman ziet ten eerste vooral de voordelen van ChatGPT voor risicomanagement adviseurs. ‘Mijn verwachting is dat het gebruik van ChatGPT als riskmanagement tool de adviessnelheid kan verhogen maar zeker ook verbeteren. Als adviseur kun je namelijk erg veel tijdwinst boeken met ChatGPT. Zo kan ChatGPT de adviseur helpen om snel waardevolle documenten te genereren, denk bijvoorbeeld aan: het opstellen van een schoonmaakrooster in de horeca, een cybersecurityplan of andere specifieke documenten die specifiek voor deze relatie van toepassing zijn. Het gebruik van deze tool kan dus voor meer maatwerk in de advisering zorgen en kan de rapportage meer custom made maken’ concludeert Herman. 

Wat zijn de gevaren van ChatGPT voor de risicomanagement adviseur? 

ChatGPT kan de adviessnelheid en de volledigheid van het adviesrapport enorm verbeteren. Maar Herman ziet wel waar risicomanagementadviseurs extra van onderscheidende waarde kunnen zijn. ‘Wat ChatGPT op geen enkel punt kan is een goed gesprek voeren over de risico`s in de organisatie. Kunnen medewerkers vrijmoedig spreken over risico`s? Zijn leidinggevenden in staat om openhartig te luisteren naar zijn of/haar medewerkers? Durven medewerkers tegenspraak te bieden of durven ze signalen van sluimerende risico`s tijdig aan de kaart te stellen? Op deze terreinen heeft ChatGPT nu nog onvoldoende tot niets te bieden en dat is een groot risico. Het gebruik van modellen of toolkits, waaronder software zoals ChatGPT kan ons het gevoel van schijnveiligheid geven. We hebben namelijk in een handomdraai een riskmanagement rapport of RI&E rapportage maar we hebben de dialoog over risico`s in de organisatie nooit gevoerd. Hiervoor hebben we onderscheidende adviseurs nodig die de vraag achter de vraag durven te stellen. Die de vragen aan de onderkant van de ijsberg durven te stellen en die doorvragen waar anderen stoppen. Dit kan maar een iemand en dat is de risicomanagement adviseur’ stelt Herman. 
 

Zelf aan de slag met ChatGPT als risicomanagement adviseur?

Met de Masterclass ChatGPT of de Masterclass ChatGPT voor Risicomanagement ben je binnen een dag op de hoogte van alles rondom deze nieuwe tool en kun je deze zelf gebruiken binnen een financiële context en daarbuiten. Schrijf je direct in voor deze masterclass ChatGPT of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan voor meer informatie.

Wellicht ook interessant: Masterclass Risicodialoog