Skip to main content

BIM-engineering (JTF)

 • niveau Postbachelor
 • duur 1 jaar
 • studiebelasting Ca. 10 uur per week
 • studiekosten 9.000,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 03-09-2024 Breda
  • 03-09-2024 Utrecht
Download brochure
Download brochure
Iets voor jou?
 • Je werkt al met BIM en realiseert je dat dit een andere manier van werken vraagt. 
 • Je hebt de ambitie om in plaats van traditioneel, meer data gedreven te ontwerpen door virtueel te bouwen. 
 • Je wilt je ontwikkelen tot BIM professional.

Woon of werk je in West Noord-Brabant? Volg deze opleiding dan met 50% subsidie. Lees meer over de mogelijkheden voor jou.

Met de toename van het gebruik van BIM in diverse projecten, neemt de behoefte aan aantoonbaar gekwalificeerde BIM professionals ook toe. BIM deskundigheid is van groot belang om innovatieve en complexe projecten te kunnen realiseren waarbij de kwaliteit van het eindproduct voorop staat en risico’s beheersbaar zijn. Goede BIM modellen zijn van groot belang om efficiënter en slimmer te kunnen werken om antwoord te kunnen geven op het structurele personeelstekort en de ambities die het woningtekort, de energietransitie en een circulaire bouwsector brengen.   

De postbacheloropleiding BIM engineering is zowel nationaal als internationaal uniek. Je leert tijdens deze BIM engineer opleiding in een multidisciplinaire groep met verschillende functies en rollen virtueel te bouwen met het oog op realisatie, exploitatie en de circulaire bouw. 

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je beschikt over een associate degree, bachelor- of masteropleiding diploma of getuigschrift gericht op bijvoorbeeld architectuur, bouwkunde, installatietechniek, civil engineering, mechanical engineering, built environment, infratechniek, beheer en onderhoud, assetmanagement, etc. 

  Werkvorm

  Werkvorm

  Zowel de groep als het docententeam is multidisciplinair. Je ontwikkeling gaat van basiskennis naar fundamentele kennis. Je bestudeert zelfstandig de theorie en neemt actief deel aan fysieke en online bijeenkomsten. Docenten maken gebruik van presentaties, geven opdrachten, dagen je uit om bronnen na te slaan en prikkelen je om zoveel mogelijk vaardigheden te ontwikkelen. Er worden studentenlicenties van BIM software beschikbaar gesteld. Docenten helpen bij het installeren. Je leert niet alleen van docenten, maar ook van elkaar. Informatie wordt gedeeld in een BIM portal en de digitale leeromgeving.   

  Buiten de bijeenkomsten om ontmoet je elkaar op het social learning platform. Daar wordt niet alleen kennis gedeeld, maar ook stellingen geponeerd en vragen gesteld. De docent is moderator die discussies initieert en eventueel bijstuurt. De output hiervan vormt de input voor de volgende bijeenkomst. Je hebt een proactieve en positief kritische houding. 

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De postbachelor opleiding bestaat uit 3 modules en duurt in totaal ongeveer een jaar met in totaal zo’n 41 dagdelen. Je hebt les in Breda. Hou naast de lessen rekening met tussen de 8 en de 12 uur zelfstudie per week. 

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding BIM Engineer zijn als volgt: 

  • Opleidingskosten: € 9.000,- 
  • Arrangementskosten: € 1.200,- 

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur. 

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW. 

  Subsidie

  Je komt in aanmerking voor deze overheidssubsidie als je aan de volgende voorwaarden voldoet.

  • Je bent óf woonachtig óf werkzaam in de regio West-Noord-Brabant en kan dit ook aantonen. De regio bestaat uit de gemeenten: Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert.
  • Je bent meerderjarig maar hebt nog niet de wettelijke pensioengerechtigde leeftijd bereikt. 
  • Dit project is voor uitkeringsgerechtigden, niet-uitkeringsgerechtigden, ZZP’ers, flexwerkers en mensen in loondienst. 

  Wanneer je aan deze voorwaarden voldoet kan je kosteloos deelnemen aan de trajecten: Intake en het Loopbaan oriëntatie traject. De opleidingstrajecten worden voor 50% vanuit de subsidie gefinancierd.  

  • Indien je werkt betaalt je huidige werkgever of jouw toekomstige werkgever (in overleg) de resterende 50% opleidingskosten.
  • Indien je uitkeringsgerechtigd bent, ga in gesprek met je uitkeringsinstantie over de resterende 50% opleidingskosten.
  • Ben je ZZP’er? Dan betaal je zelf 50% van de opleidingskosten.

  Meer informatie: Digipower 2023-2026 'Green Deal'

  Werkwijze

  Wanneer je deze trajecten gesubsidieerd gaat volgen hebben wij persoonsgegevens en ingevulde formulieren van je nodig. Het CA-ICT heeft deze gegevens nodig om de ontvangen subsidies uit het subsidieprogramma Just Transition Fund te kunnen verstrekken aan opleiders ten behoeve van de uitvoering van scholingsactiviteiten van het project Digipower 2023-2026 ‘Green Deal’. Het CA-ICT kan dat niet zonder deze gegevens, omdat via het inzien van deze gegevens gecontroleerd wordt of de gesubsidieerde activiteiten daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Dat neemt niet weg dat je gegevens natuurlijk wel van vertrouwelijke aard zijn. Het CA-ICT ziet er daarom nauwkeurig op toe dat deze optimaal beschermd worden tegen onbevoegde ogen. Na aanmelding ontvang je van ons een mail met de benodigde gegevens en formulieren. Ook sturen wij een privacy statement van het CA-ICT, hierin staat precies wie welke gegevens over je mag inzien, op welke wijze en hoe lang de gegevens bewaard worden en hoe wordt voorkomen dat onbevoegde personen de gegevens kunnen lezen. 

  Diploma

  Diploma

  Na afronding ontvang je een certificaat.  

  Resultaat

  Resultaat

  Na het succesvol doorlopen van deze opleiding ben je klaar voor het bouwen van de toekomst. Je zult dat niet meer traditioneel ontwerpen maar meer data gedreven werken door virtueel te bouwen samen met andere stakeholders.  

  Je kunt je dan verder ontwikkelen tot succesvol BIM professional in een functie of rol als BIM engineer, BIM coördinator, BIM regisseur of BIM modelleur.  

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000. 

  Programma

  De opleiding bestaat uit 3 modules:  

  • Introductiecursus BIM 
  • BIM fundamentals 
  • BIM advanced 

  Opleiding BIM-engineering (JTF)
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven