Ben jij klaar om je carrière naar een hoger niveau te tillen?

Avans+ introduceert een gloednieuwe opleiding: Gebouwautomatisering, een post-mbo opleiding ontwikkeld in samenwerking met toonaangevende bedrijven in het vakgebied, waaronder Regel Partners, Rensen, Kuijpers, Kropman, en Numan & Kant.

De opleiding, die start in het najaar van 2024, zal deelnemers een diepgaand inzicht bieden in onder andere gebouwautomatisering, analytics, software modulariteit, meet- en regeltechniek, klimaattechniek, en datacommunicatie.

Wat is gebouwautomatisering?

Gebouwautomatisering verwijst naar het gebruik van geavanceerde technologieën om verschillende systemen in een gebouw te integreren, te besturen en te controleren, zoals verlichting, verwarming, ventilatie, airconditioning, beveiliging en meer. Door middel van centrale controlesystemen, zoals computers of netwerken van computers, kunnen deze systemen naadloos met elkaar worden geïntegreerd en beheerd.

Het doel van gebouwautomatisering is om de operationele efficiëntie te verbeteren, energie te besparen, comfort te verhogen en de operationele kosten te verlagen. Dit wordt bereikt door het optimaliseren van verschillende systemen binnen het gebouw, zoals HVAC (verwarming, ventilatie en airconditioning), verlichting, toegangscontrole, beveiliging, brandmelding en energiemonitoring.

Een essentieel aspect van gebouwautomatisering is het verzamelen en analyseren van gegevens. Sensoren en meters worden gebruikt om gegevens te verzamelen over verschillende parameters zoals energieverbruik, luchtkwaliteit, temperatuur en bezettingsgraad. Deze gegevens worden vervolgens geanalyseerd om inzicht te krijgen in het functioneren van het gebouw en om optimalisatiemogelijkheden te identificeren.

Voor professionals die geïnteresseerd zijn in de opleiding Gebouwautomatisering, is een grondig begrip van de verschillende technologieën en systemen die worden gebruikt in gebouwautomatisering essentieel. Daarnaast zijn kennis van systeemintegratie, programmering en gegevensanalyse cruciaal om effectief te kunnen werken in deze snelgroeiende en steeds belangrijker wordende sector.

Waarom deze opleiding?

  • Ontwikkeld in samenwerking met toonaangevende bedrijven in het vakgebied
  • Les van vakdocenten voor de laatste technieken
  • Krijg diepgaande kennis van gebouwautomatisering
  • Wekelijkse fysieke lessen