Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

Zelf aan zet: waarom directieleden steeds vaker zelf de Risicomanagement opleiding bij Avans+ volgen

  • 25 juni 2024
  • Door: Peter Engelbrecht & Marie Catherine Wetzels

In de dynamische wereld van het bedrijfsleven is risicomanagement een cruciaal aspect geworden voor het succes en de continuïteit van organisaties. Traditioneel gezien zijn het vaak de intermediairs die de specifieke opleiding in risicomanagement volgen om hun expertise te verfijnen en bedrijven te ondersteunen in het beheersen van risico's. Echter, een opvallende trend komt steeds vaker naar voren: directieleden die zelf deze risicomanagementopleidingen volgen.

Deze verschuiving wordt gedreven door een groeiende behoefte binnen de directiekamers om meer grip te krijgen op de complexe risico's die hun organisaties bedreigen. In plaats van te vertrouwen op externe specialisten, kiezen steeds meer leidinggevenden ervoor om zelf de nodige kennis en vaardigheden te verwerven. Deze directe betrokkenheid stelt hen in staat om een diepgaander inzicht te krijgen in de risico's en hun impact op de bedrijfsvoering.

“Met steeds meer varianten van onze diensten die aangeboden worden, komen er ook steeds meer risico’s op de radar. Vanuit die wens en vraag ben ik me gaan oriënteren naar opleidingen in risicomanagement en kwam ik bij Avans+ uit. Dit was een schot in de roos”

Bovendien is het inhuren van een risicomanagementspecialist vaak niet praktisch of haalbaar binnen het bestaande medewerkersbestand. Door zelf de opleiding te volgen, kunnen directieleden de strategische besluitvorming verfijnen, beter voorbereid zijn op onverwachte situaties en een cultuur van risicobewustzijn binnen hun organisatie bevorderen. Deze proactieve aanpak benadrukt het belang van risicomanagement als een kerncompetentie voor hedendaagse leiders en onderstreept de evoluerende rol van directieleden in het waarborgen van de veerkracht en duurzaamheid van hun ondernemingen.

Als ondernemer of directie zelf grip op risicomanagement

“Alleen de interactie in de groep was het volgen van de opleiding al waard”

Een van deze proactieve ondernemers is Peter Engelbrecht. Hij rondde zelf onlangs met succes de opleiding Risicomanagement bij Avans+ af. Peter: ‘Als bedrijf zijn wij eigenlijk te klein voor het tafellaken en te groot voor het servet. Met ons bedrijf de Zeeuwse verwarmingsunie bedienen we namelijk de gehele provincie Zeeland en moeten we veel diverse klussen uitvoeren. Zo zijn we werkzaam bij hotels en ziekenhuizen maar ook bij particulieren. Je kunt je voorstellen dat hier de nodige risico’s bij komen kijken in veel verschillende vormen en maten. Ik wilde me als directeur beter focussen op het in kaart brengen van deze risico’s. Zeker met het oog op de toekomst. Dan zal het voornamelijk gaan om duurzaamheid. Gaan we meer naar warmtepompen maar moeten we ook cv’s blijven onderhouden en zijn er ook organisaties die naar hybride oplossingen willen gaan. Met steeds meer varianten van onze diensten die aangeboden worden, komen er ook steeds meer risico’s op de radar. Denk aan een goede afstemming met de woningbouw over de installaties en het gebruik van bepaalde materialen. Vanuit die wens en vraag ben ik me gaan oriënteren naar opleidingen in risicomanagement en kwam ik bij Avans+ uit. Dit was een schot in de roos. Alleen de interactie in de groep was het volgen van de opleiding al waard.’ De opleiding beviel Peter zelfs zo goed dat hij er aan denkt om zich ook te specialiseren met een opleiding op het gebied van verzuim en inkomen om zo ook beter grip te krijgen op de verzuim risico’s. ‘Zo wil ik als directie allround in control zijn’ aldus Peter.

Als ondernemer of directielid ook meer grip op het risicomanagement voor jouw organisatie?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de opleiding en wat deze jou als ondernemer of directielid kan opleveren? Download dan onze brochure voor de opleiding Risicomanagement of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan. We komen graag met je in contact.

Over de auteur

Peter Engelbrecht begon in 2002 als medewerker bij de Zeeuwse verwarmingsunie, daarna groeide hij in 2008 door naar een functie als lid van de directie en in 2009 werd hij mede-eigenaar.  De Zeeuwse verwarmingsunie is een op Zeeland georiënteerd installatiebedrijf waar ongeveer 90 medewerkers in dienst zijn dat maatwerk levert en op innovatieve wijze klimaat en sanitaire installaties ontwerpt, installeert en daarna zorg draagt voor betrouwbare service en onderhoud.