Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

Tips voor studeren naast je baan en gezin

  • 05 juli 2024
  • Door: Lisa van Gastel

In de dynamische wereld van vandaag, waarin we 24/7 bereikbaar zijn en de druk om te presteren hoog is, wil je je ook blijven ontwikkelen. De ambitieuze combinatie: studeren met een baan én een gezin kan een uitdaging zijn, maar zeker niet onmogelijk! In deze blog delen we waardevolle tips voor een perfecte balans terwijl jij je ambities najaagt. 

Zo kun jij in goede balans studeren naast je baan en gezin:

1. Maak een strakke planning

Een goede werk en privé planning is cruciaal. Begin met het maken van een gedetailleerd schema waarin je je werktijden, studietijden en gezinsactiviteiten opneemt. Plan je studie-uren op momenten waarop je het meest productief bent, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of laat in de avond. Met de planning heb je een houvast voor het studeren naast je drukke baan en gezinsleven. 

2. Werken en studeren? Stel prioriteiten

Niet alle taken zijn even urgent of belangrijk. Gebruik methoden zoals de Eisenhower-matrix om je taken te categoriseren en prioriteren. Dit helpt je om je te focussen op wat echt belangrijk is en wat kan wachten. Zorg ervoor dat je zowel tijd voor studie als kwaliteitstijd voor je gezin inplant.

3. Maak gebruik van slimme technologieën

De digitale wereld biedt tal van handige hulpmiddelen en apps die je kunnen ondersteunen in je drukke schema van werken en studeren. Maak gebruik van agenda-apps, online planningstools en timemanagement-technieken om je taken efficiënter in te delen.

4. Duidelijke communicatie met je omgeving

Het is belangrijk om open en duidelijk te communiceren met je werkgever, collega's en gezinsleden over je studieverplichtingen. Bespreek met je werkgever de mogelijkheid van flexibele werktijden of studeren onder werktijd en betrek je gezin bij je studieplanning zodat iedereen weet wat ze kunnen verwachten. Zo creëer je een ondersteunend netwerk dat je motiveert en helpt om je doelen te bereiken.

5. Zorg goed voor jezelf

Gezondheid is belangrijk om de druk van alles aan te kunnen. Zorg voor voldoende slaap, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Dit helpt bij je energie én concentratie. En vergeet ook niet om tijd vrij te maken voor je eigen welzijn. Tussen de drukte door is het essentieel om momenten van rust en ontspanning in te plannen. Maak tijd voor activiteiten die je energie geven en je mentale batterij opladen. Dit kan iets creatiefs zijn, een boek lezen zijn of gewoon even quality time doorbrengen met je dierbaren. 

6. Wees flexibel en realistisch

Hoewel planning en structuur belangrijk zijn, is het ook essentieel om flexibel te blijven. Er zullen momenten komen waarop onverwachte gebeurtenissen je schema verstoren. Wees bereid om je plannen aan te passen en realistische doelen te stellen. Accepteer dat niet alles altijd perfect zal verlopen.

7. Kies de juiste opleiding voor jou 

Kies een opleiding die past bij je interesses en doelen, zo ben je gemotiveerder om de opleiding te volgen en ervaar je het minder als een last. Het helpt ook om een opleiding te doen waarbij je je praktijk mee kunt nemen in de lessen. Dan combineer je leren en werken meteen samen in plaats van het los van elkaar te moeten doen. Bij Avans+ zijn al onze opleidingen praktijkgericht en ga je vanaf dag 1 aan de slag met vraagstukken uit je eigen werkomgeving. 

Kies voor een flexibele opleiding bij Avans+

Bij Avans+ begrijpen we de uitdagingen van werkende professionals met een gezin wanneer ze besluiten om te gaan studeren naast je baan. We bieden daarom een breed scala aan flexibele opleidingen aan die je op eigen tempo kunt volgen. Zo kun je je studie optimaal afstemmen op je werk- en privéleven. 

Benieuwd naar de opleidingsmogelijkheden van Avans+ voor jou? Bekijk het aanbod op de website of neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Samen bekijken we graag hoe we je kunnen helpen om je ambities te realiseren en de balans te behouden tussen alle facetten in je leven.