• 13 december 2024

Op 13 december vindt de behandeling plaats van de rechtszaak tussen 15 Indonesische studenten en Avans+.

In 2021 heeft Avans+ in samenwerking met Yomema een opleidingstraject opgestart voor Indonesische verpleegkundigen genaamd BoN-I. De twee doelen achter dit opleidingstraject waren:
- Een impuls geven aan de verdere ontwikkeling van de Indonesische gezondheidszorg.
- Een oplossing bieden voor het aanhoudende tekort aan zorgmedewerkers in Nederland.

De opleiding leek één van de vele kansrijke initiatieven die aan een oplossing had kunnen bijdragen en daarom zijn wij dit traject met Yomema aangegaan.

Avans+ vindt het moeilijk te bevatten dat zij op deze manier tegenover de studenten staat. Wij betreuren het dat de studenten ons verwijten niet goed voor hen te hebben gezorgd en dat zij te weinig kostenvergoeding zouden hebben ontvangen of schade zouden hebben geleden. Wij kunnen ons in het geheel niet vinden in deze verwijten. Wij hebben sinds 2020 met de beste bedoelingen aan het leer/werktraject gewerkt om de studenten in 2021 naar Nederland te krijgen en hen hier een vliegende en kansrijke start te geven. Hiervoor hebben wij voor hen bijvoorbeeld een studiebeurs, woonruimte en een baan geregeld.

Aangezien de studenten destijds in Indonesië stonden te springen om naar Nederland te komen, hebben wij een pilotproject opgestart terwijl nog niet alle achterliggende (fiscale) regelingen uitgekristalliseerd waren. In dit complexe en nieuwe pilottraject moesten sommige zaken nog vorm krijgen, terwijl de studenten inmiddels al in Nederland waren. Daardoor zijn een aantal vooraf gemaakte afspraken op een andere manier ingevuld. Bijvoorbeeld in het geval van verhuiskosten: vooraf werd aan de studenten een verhuiskostenvergoeding toegezegd terwijl in de uiteindelijke situatie alle verhuiskosten voor hen werden betaald. Het wegvallen van de verhuiskostenvergoeding is vervolgens met de pilotgroep in 2022 duidelijk besproken en door hen geaccepteerd. Pas twee jaar later, in 2024, melden enkele studenten zich omdat zij alsnog aanspraak wilden maken op de verhuiskostenvergoeding. Wij vinden het niet terecht dat de studenten deze vergoeding alsnog opeisen aangezien zij zelf geen verhuiskosten hebben gemaakt.

Wij kunnen ons voorstellen dat er in de pilotfase zaken onduidelijk waren en dat de studenten daardoor ongemak hebben ervaren. Zodra geluiden van onvrede van studenten ons hebben bereikt, hebben wij altijd geprobeerd om in gesprek te gaan met de studenten om samen met hen tot een oplossing te komen. Wij vinden het jammer dat de studenten deze stap naar de rechter hebben gezet, hetgeen een constructieve dialoog moeilijk maakt. Wij wachten de uitspraak van de rechter in vertrouwen af.