Skip to main content

Leraar­ondersteuner

Download brochure
Leraarondersteuner
Filter de opleidingen
Niveau
Duur
Locaties

Leraar­ondersteuner onderwijs

Niveau Post-mbo
Duur 1 jaar
Studiekosten € 2695,-
Bekijk opleiding Download brochure

Instapmodule onderwijs

Niveau Post-mbo
Duur 20 weken
Studiekosten € 1200,-
Bekijk opleiding Download brochure
Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

Meld je nu aan
Keurmerken en accreditaties. Opleidingen met kwaliteit.

Welke opleiding nodig voor Leraarondersteuner?

Als leraarondersteuner ben je dagelijks bezig om de leerkracht te ondersteunen. Hiermee draag je bij aan het verzorgen van adequaat onderwijs aan alle leerlingen. Ook interesse in een opleiding tot leraarondersteuner? Hieronder lees je precies wat er bij de leraarondersteuner opleiding komt kijken en met welke kwalificaties je na afstuderen het werkveld in gaat. 

Leraarondersteuner worden 

De afgelopen jaren is door het toenemende lerarentekort een stijgende vraag naar onderwijsassistenten. Hiervoor zijn meerdere oorzaken te duiden. Er wordt hierbij in toenemende mate een beroep gedaan op inhoudelijke didactische kennis en pedagogische vaardigheden van deze onderwijsassistenten. De opleiding leraarondersteuner is bedoeld voor onderwijsassistenten die al ervaring hebben in het onderwijs. Als leraarondersteuner ontwikkel en verdiep je dus je vaardigheden als onderwijsassistent nog verder. Dit sluit dus perfect aan bij de maatschappelijke vraag die zich al jaren lang verder ontwikkeld. 

Leraarondersteuner of onderwijsassistent 

De inhoud van de werkzaamheden van een leraarondersteuner ligt tussen de onderwijsassistent en leraar in. De leraar blijft altijd eindverantwoordelijk voor een groep leerlingen. De aandacht gaat uit naar het begeleiden van leerlingen bij het zelfstandig werken, het bijhouden van de voortgang van de leerlingen en het nakijken van testen. De leraarondersteuner denkt in teamverband mee over didactische werkvormen en les- en opvoedingsdoelen (vaak op verzoek van de leerkracht). In deze vorm van onderwijsondersteuning levert de leraarondersteuner dus een belangrijke bijdrage in de activiteiten van de leerling en de leraar.

Een leraarondersteuner voert (les)ondersteunende en (leerling)begeleidende taken uit onder verantwoordelijkheid van een leraar, ondersteunt de onderwijsvoorbereiding, levert bijdragen aan de schoolorganisatie en stelt zich actief op in het ontwikkelen van diverse competenties.

Als leraarondersteuner voor de klas

Met het volgen van de opleiding tot leraarondersteuner wordt je als onderwijsassistent breder opgeleid op het gebied van didactisch en pedagogisch handelen. De opleiding combineert theorie met praktijk zodat alle opgedane kennis snel of zelfs direct toe te passen is. Tijdens de opleiding maak je door zelfreflectie structureel een terugkoppeling naar wat de opgedane kennis en vaardigheden jou als professional heeft opgeleverd. Hierbij wordt continu de koppeling gelegd met de inhoudelijke modules. Het resultaat is dat je een bewustere positie binnen het team in kan gaan nemen en de toegevoegde waarde van jouw werkzaamheden in het onderwijs borgt. 

Leraarondersteuner opleiding deeltijd

De vernieuwde opleiding van in totaal 20 bijeenkomsten bestaat uit 4 inhoudelijke modules en 2 workshops. Doordat de bijeenkomsten in de middag of avond plaatsvinden is het mogelijk om deeltijd te studeren. Zo kun je werken naast je opleiding als leraarondersteuner. 

Neem contact op over onze opleiding leraarondersteuner

Heb je behoefte aan persoonlijk advies of wil je iets anders vragen over de opleiding leraarondersteuner? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Lees meer