Skip to main content

 I.v.m. de aangescherpte coronamaatregelen verzorgen we t/m 9 februari alleen online lessen. Bij vragen kun je contact met ons opnemen.

Auditing voor horizontaal toezicht in de zorg

Auditing voor horizontaal toezicht in de zorg-avansplus
Iets voor jou?
 • Zelfstandig een systeemgerichte financial audit opzetten en uitvoeren.
 • Meer kennis om een systeemgerichte financial audit te beoordelen.
 • Meer inzicht in het landelijke raamwerk HT om dit effectief toe te passen.

Sinds 2015 worden voor zowel Medisch Specialistische Zorg (MSZ) als Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) zogenaamde zelfonderzoeken uitgevoerd door zorginstellingen. Anders dan bij traditionele achterafcontroles controleert een zorginstelling zelf of de gedeclareerde zorgkosten rechtmatig en doelmatig zijn. Over de uitgevoerde werkzaamheden wordt zowel een rapport van de zorginstellingen over het uitgevoerde zelfonderzoek opgeleverd als een rapport van de externe accountant over de feitelijke bevindingen. Medewerkers in het controleteam van een zorgverzekeraar geven op basis van deze rapporten een review aan de door de zorginstelling uitgevoerde werkzaamheden. Andere verzekeraars maken gebruik van de reviews die de zorgverzekeraar geeft.

Opmaat naar Horizontaal Toezicht

Deze vorm van zelfonderzoek wordt gezien als opmaat naar Horizontaal Toezicht (HT). Horizontaal Toezicht richt zich op de rechtmatigheid van de zorguitgaven. Horizontaal toezicht gaat enerzijds over correct registreren en declareren en anderzijds over gepast gebruik van zorg. In plaats van gegevensgerichte controles achteraf werken partijen samen om de rechtmatigheid van declaraties in de processen aan de voorkant te borgen. Dit is niet alleen een efficiëntere manier om correct registreren en declareren te borgen, maar het is ook effectiever.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  De postbacheloropleiding Auditing voor horizontaal toezicht in de zorg is bestemd voor reviewleiders, controllers, functionarissen interne controle, AO/IC medewerkers, interne accountants, medewerkers zorgadministratie, zorgadviseurs of auditors werkzaam bij zorgverzekeraars, ziekenhuizen of GGZ instellingen.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De postbacheloropleiding Auditing voor horizontaal toezicht in de zorg is interactief en praktisch ingericht. Je zult actief betrokken en uitgedaagd worden om jouw mening te ventileren. Dit wordt afgewisseld met praktische oefeningen over eigen praktijksituaties. Hierdoor wordt het geleerde direct in de praktijk toegepast. Daarnaast word je getraind in een aantal vaardigheden zoals rapporteren en presenteren.

  Het examen voor de opleiding Auditing voor horizontaal toezicht in de zorg bestaat uit een uitgewerkte praktijkopdracht waarin de deelnemers in kleine groepjes een systeemgerichte audit opzetten en uitvoeren. Hierbij dien je de aangereikte technieken en methodieken toe te passen. De uitwerking in de vorm van een paper dien je te verdedigen ten overstaan van de mededeelnemers en docenten.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding heeft een doorlooptijd van circa 4 maanden. De opleiding telt 9 bijeenkomsten (inclusief examen) van 09.00 tot 16.00 uur. De gemiddelde studiebelasting is 8 uur per week, inclusief de opleidingsdag.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Auditing voor horizontaal toezicht in de zorg zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 3.795,-.
  • Boeken: circa € 110,- . Deze schaf je zelf aan.
  • Arrangementskosten: € 450,-.

  Je ontvangt een factuur voor aanvang van de opleiding.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

   

  Diploma

  Diploma

  Na het succesvol afronden van de postbacheloropleiding Auditing voor horizontaal toezicht in de zorg ontvang je het postbachelordiploma Auditing voor horizontaal toezicht in de zorg van Avans+.

  Resultaat

  Resultaat

  De opleiding leidt je op tot allround financial auditor om kwalitatief goede systeemgerichte financial audits uit te kunnen voeren met nadrukkelijke aandacht voor soft controls. Na het volgen van deze opleiding kun je zelfstandig een systeemgerichte financial audit opzetten en uitvoeren. Je hebt de kennis om een systeemgerichte financial audit te beoordelen zoals die is uitgevoerd door een andere organisatie. Je hebt inzicht verkregen in en kennis van het landelijke raamwerk HT (instapmodel en control framewerk) om dit effectief toe te passen binnen de eigen organisatie.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Shirley van der Sande-Koevoets van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 14.

  test
  Blog
  Ben je op zoek naar informatie over een specifiek vakgebied? Lees meer op onze blog!
  Lees meer
  test
  Maatwerk
  Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
  Lees meer
  Bezoek een virtuele voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Programma

  In relatief korte tijd word je breed opgeleid in het vakgebied systeemgerichte financial auditing met nadrukkelijke aandacht voor soft controls. Het programma bestaat uit 8 lesdagen en ziet er als volgt uit:

  + Dag 1: Introductie systeemgerichte financial auditing en HT
  + Dag 2 en 3: Risicomanagement
  + Dag 4: OA/IB en IT auditing
  + Dag 5: Soft controls
  + Dag 6: auditmethodologie
  + Dag 7: Vaardigheden van de auditor
  + Dag 8: Effectief rapporteren

  avansplus-Auditing voor horizontaal toezicht in de zorg
   
  Brochure aanvragen Inscrijven