Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

Coachen en begeleiden in het onderwijs

 • niveau Postbachelor
 • duur 10 weken
 • studiebelasting 65 BSU
 • studiekosten 1.250,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 19-11-2024 Amsterdam
  • 19-11-2024 Breda
  • 19-11-2024 Deventer
  • 19-11-2024 Nijmegen
  • 19-11-2024 Online
  • 19-11-2024 Rotterdam
  • 19-11-2024 Weert
Download brochure
Download brochure
opleiding coachen en begeleiden in onderwijs
Iets voor jou?
 • Je werkt al enkele jaren als leraar/docent in het po, vo, mbo of speciaal onderwijs. 
 • Je voert regelmatig (coachings)gesprekken met collega’s, ouders en externen, of je begeleidt leraren in opleiding.
 • Je wilt meer uit (coachings)gesprekken halen en hier vaardigheden en technieken voor leren.

Waarom de opleiding coaching en begeleiden in het onderwijs?

Dagelijks voer je gesprekken met collega’s, ouders en externen. Met jouw vakkennis en expertise begeleid, ondersteun en adviseer je hen. De gesprekstechnieken die je hierbij inzet, zijn waardevol en bepalend voor het verloop en het resultaat van het gesprek. Toch wil je méér uit deze (coachings)gesprekken halen, een laag dieper gaan, zodat datgene wat besproken moet worden, ook daadwerkelijk aan bod komt.

De module biedt de mogelijkheid door te stromen naar de verdiepingsmodule Teamcoaching.

Inhoud coaching opleiding

In deze module van 10 weken leer je et behulp diverse coach en begeleidingstechnieken waarbij continue de verbinding wordt gelegd met de vooraf geformuleerde persoonlijke leerdoelen. Je leert bijvoorbeeld om collega's te begeleiden in hun uitvoerende onderwijstaken op basis van kennis, inzicht en vaardigheid. Maar ook is er focus op eigen ontwikkeling, om een optimale bijdrage te leveren aan persoonlijke en organisatiedoelstellingen.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  De module coachen en begeleiden is bedoeld voor alle professionals.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Avans+ werkt met ervaren docenten, die naast hun werkzaamheden voor Avans+ vaak zelf ook werkzaam zijn binnen het onderwijs in diverse functies. De opleiding is, naast relevante literatuur en theoretische achtergrond, vooral praktisch ingericht.

  Leerteams
  Naast de nieuwe kennis en begeleiding die je ontvangt vanuit de opleidingsdocent(en) is het leren van en met elkaar en de toepassing binnen de eigen organisatie een belangrijk uitgangspunt binnen de opleiding. Je werkt hiervoor in kleinere leerteams die elkaar voorzien van feedback en die samen regelmatig hun bevindingen presenteren tijdens de opleidingsbijeenkomsten. Binnen de leerteams vindt ook intervisie plaats.

  Casuïstiek vanuit jouw eigen praktijk
  Voor de contactbijeenkomsten bestudeer je zelfstandig de leerstof. Je formuleert leervragen voor deze bijeenkomsten en deelt je ervaringen en inzichten met de docent en de andere deelnemers. Je praktijkervaring en de koppeling met de theorie vormt de basis voor de discussie en interactie met elkaar. Op niveau kun je met docenten en mededeelnemers sparren over ontwikkelingen binnen je organisatie.

  Action Learning
  Een belangrijke werkvorm die hierbij wordt gebruikt is die van ‘Action learning’. Een vorm van leren waarbij een groep deelnemers van en met elkaar leert door het bespreken van urgente en belangrijke problemen. Hierbij hoort ook het ondernemen van acties, het zoeken naar nieuwe paden, risico’s nemen en experimenteren. Oftewel leren door doen en ervaren, gecombineerd met systematische reflectie gekoppeld aan de eigen prestaties op de werkvloer.

  Social learning
  Naast de contactbijeenkomsten vindt een deel van het leren ook plaats in onze digitale leeromgeving Connect+ voor ‘social learning’. Hiermee sluiten we aan bij de wensen van de lerende in de 21ste eeuw. Je voert de regie over je eigen ontwikkeltraject waarbij je 24/7 kunt leren waar, wanneer en met wie je dat wilt.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Deze opleiding bestaat uit 3 bijeenkomsten op dinsdag van 18.30 - 21.30 uur. De resterende tijd besteed je aan literatuurstudie, praktijkopdrachten, intervisie en het maken van beroepsproducten.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de module Coachen en begeleiden zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 1.250-
  • Arrangementskosten: € 95,-

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Dit is exclusief de kosten voor de leermiddelen. In de opleiding maken we alleen gebruik van aanbevolen literatuur. Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidie pagina. 

  Diploma

  Diploma

  De module wordt afgesloten met een (reflectie)verslag en video-opname. Wanneer je de module succesvol hebt afgerond, ontvang je het certificaat Coachen en begeleiden.

  Na afronding van de module Coachen en begeleiden kun je kiezen voor de verdiepende module Teamcoaching. Na afronding ontvang je het certificaat Teamcoaching. Tevens is het mogelijk om jezelf verder te ontwikkelen als Innovatiecoach. Als innovatiecoach ontwikkel je jezelf verder in de module verandermanagement. Na afloop ontvang je het certificaat Innovatiecoach.

  Resultaat

  Resultaat

  Na afronding ben je in staat om:

  • Regie te voeren over professionele begeleidingsgesprekken middels fundamentele communicatievaardigheden.
  • Collega’s te begeleiden in hun uitvoerende onderwijstaken op basis van kennis, inzicht en vaardigheid.
  • De veranderingsbereidheid te vergroten middels interventies.
  • Collega’s te ondersteunen bij hun professionele vakdidactische ontwikkeling.
  • Feedback te organiseren en voortdurend kritisch te reflecteren op het eigen handelen (kernwaarden, drijfveren en opvattingen, wie ben ik?)
  • Proactief vorm te geven aan de eigen ontwikkeling om voortdurend een optimale bijdrage aan de organisatiedoelstellingen te realiseren.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  Programma

  Coachen en begeleiden
  In deze module komen diverse onderwerpen aan bod die de één op één communicatie wezenlijk kunnen verbeteren. Deze vaardigheden liggen aan de basis voor effectief coachend begeleiden. Met behulp van diverse leeractiviteiten worden diverse coach en begeleidingstechnieken eigen gemaakt waarbij continue de verbinding wordt gelegd met de vooraf geformuleerde persoonlijke leerdoelen.

  opleiding voor medewerkers onderwijs
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven