De opleiding tot innovatiecoach richt zich op de innovatieve rol van de leraar binnen de schoolorganisatie. Als innovatiecoach loop je warm voor onderwijsvernieuwingen en ben je naast je rol als leraar betrokken bij het initiëren en begeleiden van deze vernieuwingen. Ga jij voor innovatie in het onderwijs?
Je verbreedt je horizon van in de klas naar buiten de klas waardoor er een ander beroep op jou wordt gedaan als professional. Je maakt kennis met verschillende aspecten van verandermanagement en leert vanuit de inrichting van een veranderproces collega’s te ondersteunen en begeleiden in de uitvoering van hun vakmanschap in de klas. Aandacht voor de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap krijgt hierin expliciet aandacht. Een ontwikkelassessment vormt dan ook de basis waarmee je richting geeft aan je ontwikkeling tijdens de opleiding.
Doelgroep
De opleiding Innovatiecoach is bedoeld voor leraren in het (speciaal) onderwijs met enkele jaren ervaring en de ambitie om binnen de schoolorganisatie een bijdrage te willen leveren aan onderwijsvernieuwingen. Dit kan in de rol als innovatiecoach of bijvoorbeeld coördinator van een specifiek vakgebied
Werkvorm
Avans+ werkt met ervaren docenten, die naast hun werkzaamheden voor Avans+ vaak zelf ook werkzaam zijn binnen het onderwijs in diverse functies. De opleiding is, naast relevante literatuur en theoretische achtergrond, vooral praktisch ingericht.
Leerteams
Naast de nieuwe kennis en begeleiding die je ontvangt vanuit de opleidingsdocent(en) is het leren van en met elkaar en de toepassing binnen de eigen organisatie een belangrijk uitgangspunt binnen de opleiding. Je werkt hiervoor in kleinere leerteams die elkaar voorzien van feedback en die samen regelmatig hun bevindingen presenteren tijdens de opleidingsbijeenkomsten. Binnen de leerteams vindt ook intervisie plaats.
Casuïstiek vanuit jouw eigen praktijk
Voor de contactbijeenkomsten bestudeer je zelfstandig de leerstof. Je formuleert leervragen voor deze bijeenkomsten en deelt je ervaringen en inzichten met de docent en de andere deelnemers. Je praktijkervaring en de koppeling met de theorie vormt de basis voor de discussie en interactie met elkaar. Op niveau kun je met docenten en mededeelnemers sparren over ontwikkelingen binnen je organisatie.
Action Learning
Een belangrijke werkvorm die hierbij wordt gebruikt is die van ‘Action learning’. Een vorm van leren waarbij een groep deelnemers van en met elkaar leert door het bespreken van urgente en belangrijke problemen. Hierbij hoort ook het ondernemen van acties, het zoeken naar nieuwe paden, risico’s nemen en experimenteren. Oftewel leren door doen en ervaren, gecombineerd met systematische reflectie gekoppeld aan de eigen prestaties op de werkvloer.
Social learning
Naast de contactbijeenkomsten vindt een deel van het leren ook plaats in onze digitale leeromgeving Connect+ voor ‘social learning’. Hiermee sluiten we aan bij de wensen van de lerende in de 21ste eeuw. Je voert de regie over je eigen ontwikkeltraject waarbij je 24/7 kunt leren waar, wanneer en met wie je dat wilt.
Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.
Tijdsinvestering
Deze opleiding bestaat uit 7 bijeenkomsten op dinsdag van 18.30 - 21.30 uur.
De opleiding Innovatiecoach duurt 20 weken en heeft een studiebelasting van 150 uur. Naast de bijeenkomsten besteed je tijd aan literatuurstudie, praktijkopdrachten, intervisie en het maken van beroepsproducten.
Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.
Studiekosten
De kosten voor de opleiding Innovatiecoach zijn als volgt:
Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.
Dit is exclusief de kosten voor de leermiddelen. In de opleiding maken we alleen gebruik van aanbevolen literatuur.
Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.
Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidie pagina.
Diploma
Wanneer je de opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het diploma Innovatiecoach.
Vervolgopleiding
Tevens is het mogelijk om jezelf vakdidactisch verder te ontwikkelen. Dit kan op het gebied van taaldidactiek, rekendidactiek, hoogbegaafdheid, onderzoekend en ontwerpend leren of het jonge kind zijn. Na afronding ontvang je een postbachelor diploma gericht op het gekozen vakgebied.
Resultaat
Na afronding ben je in staat om:
Contact
Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.