Skip to main content

Vanaf september starten de fysieke bijeenkomsten weer! Kijk hier voor meer informatie.

Onderzoekend en ontwerpend leren

 • niveau Postbachelor
 • duur 20 weken
 • studiebelasting 90 SBU
 • studiekosten 1.650,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 15-02-2022 Weert
  • 15-02-2022 Nijmegen
  • 15-02-2022 Deventer
  • 15-02-2022 Amsterdam
  • 15-02-2022 Rotterdam
  • 15-02-2022 Drachten
  • 15-02-2022 Breda
  • 06-09-2022 Amsterdam
  • 06-09-2022 Nijmegen
  • 06-09-2022 Rotterdam
  • 06-09-2022 Breda
  • 06-09-2022 Deventer
  • 06-09-2022 Drachten
  • 06-09-2022 Weert
Inschrijven
Iets voor jou?
 • Je werkt al enkele jaren als leraar in het po, vo, mbo of speciaal onderwijs.
 • Je wilt je eigen kennis en vaardigheden op het gebied van onderzoekend en ontwerpend leren versterken.
 • Je wilt de nieuwsgierige, onderzoekende en probleemoplossende houding van kinderen stimuleren.

Waarom kan een vliegtuig vliegen en blijft een schip drijven? Hoe werkt een QR code? Hoe laat je een auto rijden op zonne-energie? Hoe organiseer je een festival? Het zijn allemaal vragen die leerlingen zichzelf stellen. Deze vragen zijn relevant voor hun ontwikkeling en het zijn vragen die aansluiten bij het onderzoekend en ontwerpend leren. Bij het onderzoekend en ontwerpend leren neem je het leerdoel als uitgangspunt. Hieraan verbind je de lesstof, waardoor je het onderwijs in een betekenisvolle context plaatst. Ook geef je de leerling meer zelf de regie over zijn leerproces en dat vraagt om een andere manier van begeleiden. Wil jij deze nieuwsgierige, onderzoekende en probleemoplossende houding van kinderen verder stimuleren? Dan is deze module geschikt voor jou!

Praktische informatie
  Werkvorm

  Werkvorm

  Avans+ werkt met ervaren docenten, die naast hun werkzaamheden voor Avans+ vaak zelf ook werkzaam zijn binnen het onderwijs in diverse functies. De opleiding is, naast relevante literatuur en theoretische achtergrond, vooral praktisch ingericht.

  Leerteams
  Naast de nieuwe kennis en begeleiding die je ontvangt vanuit de opleidingsdocent(en) is het leren van en met elkaar en de toepassing binnen de eigen organisatie een belangrijk uitgangspunt binnen de opleiding. Je werkt hiervoor in kleinere leerteams die elkaar voorzien van feedback en die samen regelmatig hun bevindingen presenteren tijdens de contactbijeenkomsten.

  Casuïstiek vanuit jouw eigen praktijk 
  Voor de contactbijeenkomsten bestudeer je zelfstandig de leerstof. Je formuleert leervragen voor deze bijeenkomsten en deelt je ervaringen en inzichten met de docent en de andere deelnemers. Je praktijkervaring en de koppeling met de theorie vormt de basis voor de discussie en interactie met elkaar. Op niveau kun je met docenten en mededeelnemers sparren over ontwikkelingen binnen je organisatie.

  Action Learning
  Een belangrijke werkvorm die hierbij wordt gebruikt is die van ‘Action learning’. Een vorm van leren  waarbij een groep deelnemers van en met elkaar leert door het bespreken van urgente en belangrijke problemen. Hierbij hoort ook het ondernemen van acties, het zoeken naar nieuwe paden, risico’s nemen en experimenteren. Oftewel leren door doen en ervaren, gecombineerd met systematische reflectie gekoppeld aan de eigen prestaties op de werkvloer.

  Social learning
  Naast de contactbijeenkomsten vindt een deel van het leren ook plaats in onze digitale leeromgeving Connect+ voor ‘social learning’. Je voert de regie over je eigen ontwikkeltraject waarbij je 24/7 kunt leren waar, wanneer en met wie je dat wilt.

  Doelgroep

  Doelgroep

  De module onderzoekend en ontwerpend leren is bedoeld voor leraren in het po, vo, mbo en speciaal onderwijs met enkele jaren ervaring en affiniteit met het onderzoeken en ontwerpend onderwijs.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De module onderzoekend en ontwerpend leren duurt 20 weken, heeft een studiebelasting van 90 uur en omvat 7 contactbijeenkomsten van 3 uur op de  dinsdagavond. De resterende tijd besteed je aan literatuurstudie, praktijkopdrachten en het maken van beroepsproducten.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de module onderzoekend en ontwerpend leren zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 1.650 , -
  • Arrangementskosten: €  275, -

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur. Dit is exclusief de kosten voor de leermiddelen. In de opleiding maken we alleen gebruik van aanbevolen literatuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Diploma

  Diploma

  De module wordt afgesloten met het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van diverse lessenreeksen onderzoekend en ontwerpend leren. Wanneer je de module succesvol hebt afgerond, ontvang je het certificaat Onderzoekend en ontwerpend leren.

  Resultaat

  Resultaat

  Na afronding ben je in staat om:

  • Als leraar/docent zelf uitdagend en ontwerpend onderwijs te organiseren in de eigen klas en te integreren met andere leergebieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderzoekend en ontwerpend leren gebruiken als inspirerende context voor taal en rekenen/wiskunde.
  • Als leraar/docent zelf de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren toe te passen in bijvoorbeeld wereldoriëntatie of een ander vak.
  • Als leraar de leerlingen te coachen om onderzoeksvragen te stellen en hen te begeleiden bij het onderzoek doen.

  Vervolgopleiding

  Vervolgopleiding

  Na afronding van de module onderzoekend en ontwerpend leren kun je ervoor kiezen om jezelf verder te ontwikkelen tot Coördinator onderzoekend en ontwerpend leren. Hiervoor volg je de modules Coachen en begeleiden en Verandermanagement. Na afronding ontvang je het post-bachelor diploma Coördinator onderzoekend en ontwerpend leren.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van je keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Naomi Pinxteren van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 04.

  test
  4 keer per jaar starten
  Wij geven je graag de regie om zelf te beslissen wanneer je een opleiding wil volgen, daarom bieden we 4 startmomenten per jaar. Zo bepaal jij op welk moment het jou het beste uitkomt.
  Bekijk de voordelen
  test
  Maatwerk
  Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
  Lees meer
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Programma

  Gedurende de module staan drie inhoudelijke thema’s centraal:

  1. Ontwerpen van onderwijs “Onderzoekend en Ontwerpend leren"
  2. Vakkenintegratie
  3. Omgaan met verschillen

  De module is opgezet als een doorgaand leerarrangement en opgebouwd rond gestelde competenties en normen van onderzoekend en ontwerpend leren. Deze komen tijdens de bijeenkomsten aan de orde door middel van docent gestuurde bijeenkomsten, samenwerkingsopdrachten en opdrachten in de praktijk.

  Door het uitwerken van de opdrachten in de praktijk en reflectie op het eigen handelen ontstaat een cyclische, onderzoeksmatige manier van kijken naar de eigen werkelijkheid en de eigen rol als expert-leerkracht/docent onderzoekend en ontwerpend leren.

  Onderzoekend en ontwerpend leren
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven