Skip to main content

Verpleegkundig leiderschap en innovatie

 • niveau Bachelor
 • duur 10 weken
 • studiebelasting 10 uur zelfstudie + 6 uur bijeenkomsten + 24 uur werkplekleren
 • studiekosten 1.500,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 03-09-2024 Roermond
Download brochure
Download brochure
Losse hbo-v module Avans+
Iets voor jou?
 • Je leert jouw leiderschapsvaardigheden ontwikkelen en verpleegkundig leiderschap toepassen in jouw beroepspraktijk.
 • Je leert een passende leiderschapsstijl te kiezen, afhankelijk van de dynamiek, context en de praktijksituatie.
 • Je leert (nieuwe) collega’s en teams op persoonsgerichte wijze faciliteren in hun ontwikkeling.

Opleiding Verpleegkundig leiderschap en innovatie

Als verpleegkundige kun je invloed hebben op de patiëntgerichtheid, effectiviteit, kwaliteit en veiligheid van zorg door het tonen van leiderschap. In de module Verpleegkundig leiderschap ontwikkel je proactief jouw leiderschapsvaardigheden en het toepassen van verpleegkundig leiderschap in jouw beroepspraktijk. Zowel binnen jouw organisatie als binnen het netwerk. Je leert  leiding te geven aan de positionering van de verpleegkundige discipline, en het coachen van beginnende verpleegkundigen. Ook het creëren van een veilige werkomgeving en patiëntveiligheid staat centraal. Je kan dit realiseren doordat je de ontwikkelingen binnen jouw vak kent. Je vormt een visie en analyseert op basis daarvan welke lacunes of tekortkomingen een rol spelen in de profilering van de verpleegkundige beroepsgroep. Je draagt bij aan het veiligheidsbeleid binnen de organisatie en binnen de afdeling. Dit vertaal je in een innovatievoorstel waarmee de verpleegkundige beroepsgroep versterkt wordt.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent een BIG-geregistreerde mbo-verpleegkundigen of hbo-verpleegkundigen met een diploma van vóór 2012. Voor dit opleidingstraject dien je een werkovereenkomst te hebben van minimaal 24 uur per week als verpleegkundige bij een eerste of tweede lijn gezondheidszorg instelling. Je kunt het geleerde dan toepassen in je werk, we noemen dit werkplekleren. 

  Voor hbo-verpleegkundigen met een diploma van vóór 2012 vormt de module Verpleegkundig Leiderschap met de modules Evidence Based Practice, Verandermanagement en implementate, Klinisch redeneren en Kwaliteitszorg een stevig fundament. Hiermee ben je beter in staat de rol van Regieverpleegkundige uit te voeren.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De module Verpleegkundig leiderschap en innovatie van Avans+ is praktijkgericht. Jouw praktijk staat centraal en je wordt getoetst op de prestatie die je daar levert. Daarom is het uitgangspunt jouw professionele inbreng, ervaring en visie. We werken met een mix van activerende, praktijkgerichte (online) leeractiviteiten. In onze interactieve online omgeving vindt kennisoverdracht en samenwerking plaats. Je werkt individueel en in leerteams aan opdrachten binnen jouw eigen organisatie. Gezamenlijk verdiepen jullie je in de theoretische modellen, methodieken en instrumenten en verbinden dit aan bestaande zorgvragen binnen jullie zorginstellingen. Door deze samenwerking leer je van andere deelnemers uit verschillende zorginstellingen en dit alles onder begeleiding van ervaren docenten en experts. Je profiteert hiermee optimaal van de voordelen gericht op regionale zorg. Zo bereik je meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling én voor je organisatie.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De module Verpleegkundig leiderschap en innovatie duurt 10 weken. Je werkt in dit programma individueel en in leerteams aan verschillende leeractiviteiten. Ons uitgangspunt is dat je de opleiding zo veel mogelijk moet kunnen integreren in je beroepspraktijk. Je wordt getoetst op de prestaties die je daar levert.

  De gemiddelde studiebelasting per week is 40 uur (6 uur onderwijs, 10 uur zelfstudie, 24 uur werkplekleren (leren op je werkplek)  

  Deze opleiding bestaat uit wekelijkse onderwijsbijeenkomsten van 09.00-12.00 uur en 12.30-15.30 uur.  

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor Verpleegkundig leiderschap zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 1.500,-
  • Arrangementskosten: € 175,-
  • Boeken: circa € 200,- Deze schaf je zelf aan.

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur. Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Arrangementskosten worden niet in rekening gebracht als het om een incompany traject gaat.

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.  

  Diploma

  Diploma

  Na het succesvol afronden van deze module ontvang je het certificaat Verpleegkundig leiderschap.

  Vervolgopleidingen

  In deze module heb je jouw kennis en vaardigheden over leiderschap verder ontwikkeld. Voor hbo-verpleegkundigen met een diploma van vóór 2012 vormt de module Verpleegkundig Leiderschap met de modules Evidence Based Practice, Verandermanagement en implementate, Klinisch redeneren en Kwaliteitszorg een stevig fundament. Hiermee ben je beter in staat de rol van Regieverpleegkundige uit te voeren.

  Resultaat

  Resultaat

  Na afloop van de module Verpleegkundig leiderschap en innovatie heb je het volgende bereikt:

  • Je hebt jezelf ontwikkeld in verpleegkundig leiderschap en vormt je eigen leiderschapsfilosofie. Dit doe je door vanuit een actuele visie op zorg en ontwikkelingen in de zorg, kansen en mogelijkheden voor versterken en verbeteren van de verpleegkundige praktijkvoering binnen werkomgeving te signaleren, te analyseren en te innoveren.
  • Je kunt een passende leiderschapsstijl kiezen, afhankelijk van de dynamiek, context en de praktijksituatie.
  • Je faciliteert op persoonsgerichte wijze (nieuwe) collega’s en teams in hun ontwikkeling, bij het werken in een plezierige en effectieve werkcultuur en bij het werken volgens een actuele visie op de ontwikkelingen in het verpleegkundig beroep.
  • Je acteert proactief in het streven naar positionering en profilering van de beroepsgroep binnen en buiten de organisatie en acteert als een ambassadeur van het vak.

  Je zet aan tot kennisontwikkeling binnen de beroepsgroep door kennis te delen en te verspreiden en daarmee ook de verpleegkundige praktijkvoering te versterken en te professionaliseren.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  Programma

  • Je ontwikkelt je in proactief verpleegkundig leiderschap en de toepassing daarvan naar de beroepspraktijk.
  • Je verdiept je in de functiedifferentiatie als regieverpleegkundige en je leert vanuit de CanMED rollen leiding te geven en je te positioneren als regieverpleegkundige.
  • Je leert je leiderschapskwaliteiten in te zetten en de veiligheid van de werkomgeving te versterken.
  • Je vertaalt ontwikkelingen in de zorg op macro-, meso- en microniveau naar de beroepspraktijk, signaleert waar lacunes of tekortkomingen zitten.
  • Je leert een innovatievoorstel op te stellen waarmee de verpleegkundige beroepsgroep versterkt wordt.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Programma Verpleegkundig leiderschap en innovatie
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven