Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

Klinisch redeneren

 • niveau Bachelor
 • duur 10 weken
 • studiebelasting 10 uur zelfstudie + 6 uur bijeenkomsten + 24 uur werkplekleren
 • studiekosten 1.500,-
Download brochure
Losse hbo-v modules Avans+
Iets voor jou?
 • Je wilt jouw klinische redeneervaardigheden verder ontwikkelen en onderbouwde keuzes kunnen maken.
 • Je redeneert klinisch bij het kiezen van effectieve interventies en vorm(en) van zorgverlening.
 • Je past jouw klinische redeneervaardigheden direct toe op een zorgplan binnen jouw beroepspraktijk.

Opleiding Klinisch redeneren 

Als verpleegkundige heb je dagelijks te maken met allerlei zorgsituaties. Je kunt door klinisch redeneren bepalen welke zorg een patiënt nodig heeft. Door deze module ontwikkel je jouw klinische redeneervaardigheden verder. Een vaardigheid die je helpt in de besluitvorming in de verschillende fasen van het verpleegkundig proces. Je leert jouw keuzes te beargumenteren door gebruik te maken van classificatiesystemen, modellen, methodieken en instrumenten. Ook leer je zorg te indiceren, waarbij principes van triage, probleemherkenning en case - en patiënt complexity aan bod komen. Je wijst passende zorg toe. Je maakt ook kennis met welke technologische mogelijkheden van toepassing zijn in de zorg. Je hebt vaak intens contact met een patiënt. Vanuit persoonsgerichte zorg en positieve gezondheid leer je hem te betrekken bij het besluitvormingsproces. Zo bereik je meer voor jouw patiënt.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  De module Klinisch redeneren is bedoeld voor BIG-geregistreerde mbo- of hbo-verpleegkundigen met een diploma van vóór 2012. Gedurende deze opleiding dien je een werkplek te hebben (van minimaal 24 uur per week) in een eerste of tweede lijn zorgorganisatie- of instelling waar je het geleerde direct in de praktijk kunt brengen. We noemen dit werkplekleren. 

  Voor hbo-verpleegkundigen met een diploma van vóór 2012 vormt de module Evidence Based Practice samen met de modules Klinisch Redeneren, Verpleegkundig Leiderschap, Verandermanagement en Implementatie en Kwaliteitszorg een stevig fundament. Hiermee ben je beter in staat de rol van Regieverpleegkundige uit te voeren.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De module Klinisch redeneren van Avans+ is praktijkgericht. Jouw praktijk staat centraal en je wordt getoetst op de prestatie die je daar levert. Je past jouw klinisch redeneervaardigheden direct toe op een zorgplan binnen jouw beroepspraktijk. Daarom is het uitgangspunt jouw professionele inbreng, ervaring en visie. We werken met een mix van activerende, praktijkgerichte (online) leeractiviteiten. In onze interactieve online omgeving vindt kennisoverdracht en samenwerking plaats. Je werkt individueel en in leerteams aan opdrachten binnen jouw eigen organisatie. Gezamenlijk verdiepen jullie je in de theoretische modellen, methodieken en instrumenten en verbinden dit aan bestaande zorgvragen binnen jullie zorginstellingen. Door deze samenwerking leer je van andere deelnemers uit verschillende zorginstellingen en onder begeleiding van ervaren docenten en experts. Je profiteer hiermee optimaal van de voordelen gericht op regionale zorg. Zo bereik je meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling én voor je organisatie.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De module Klinisch redeneren duurt 10 weken. Je werkt in dit programma individueel en in leerteams aan verschillende leeractiviteiten. Ons uitgangspunt is dat je de opleiding zo veel mogelijk moet kunnen integreren in je beroepspraktijk. Je wordt getoetst op de prestaties die je daar levert.

  De gemiddelde studiebelasting per week is 40 uur (6 uur onderwijs, 10 uur zelfstudie, 24 uur werkplekleren (leren op je werkplek)  

  Deze opleiding bestaat uit wekelijkse onderwijsbijeenkomsten van 09.00-12.00 uur en 12.30-15.30 uur.  

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor Klinisch redeneren zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 1.500,-
  • Arrangementskosten: € 110,-
  • Boeken: circa € 350,- Deze schaf je zelf aan.

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur. Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Arrangementskosten worden niet in rekening gebracht indien het een incompany traject is.

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.  

  Diploma

  Diploma

  Na het succesvol afronden van deze module ontvang je het certificaat Klinisch redeneren.

  Vervolgopleidingen

  In deze module heb je jouw klinische redeneervaardigheden verder ontwikkeld. Voor hbo-verpleegkundigen met een diploma van vóór 2012 vormt de module Klinisch redeneren samen met de modules Evidence Based Practice, Verpleegkundig leiderschap, Verandermanagement en Implementatie en kwaliteitszorg een stevig fundament. Hiermee ben je beter in staat de rol van regie verpleegkundige uit te voeren.

  Resultaat

  Resultaat

  Na afloop van deze module kun je het klinisch redeneerproces verantwoorden voor een complexe zorgsituatie. Je verzamelt vanuit verschillende invalshoeken informatie en onderbouwt jouw keuzes. Je bejegent de zorgvrager als samenwerkingspartner en stelt in gezamenlijke besluitvorming en congruent aan de diagnose gezondheid- en zorgdoelen vast. Daarbij stel je haalbare gezondheidsresultaten vast. Je redeneert klinisch bij het kiezen van effectieve interventies en vorm(en) van zorgverlening, in samenhang met gestelde zorgresultaten en uitgaande van de haalbaarheid en wenselijkheid voor de zorgvrager.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  Programma

  Klinisch redeneren

  • Je laat je klinische redeneervaardigheden zien, waarbij je signalen en bevindingen vanuit alle leefgebieden (fysiek, psychisch, functioneel, sociaal en spiritueel) verzamelt en in samenhang analyseert.
  • Vanuit je visie op positieve gezondheid stel je in samenspraak, met de zorgvrager en diens naaste(n) vast welke zorgdoelen en –uitkomsten wenselijk zijn, welke interventies passend en effectief zijn en wie de zorg uitvoert.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Programma Klinisch redeneren
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven