Skip to main content

Vanaf september starten de fysieke bijeenkomsten weer! Kijk hier voor meer informatie.

Evidence Based Practice

Inschrijven
Opleiding - Evidence Based Practice
Iets voor jou?
 • Je leert klinische onzekerheden in zorgsituaties te vertalen naar beantwoordbare onderzoeksvragen en deze methodisch te onderzoeken.
 • Je werkt mee aan de inhoudelijke ontwikkeling van de verpleegkundige beroepsgroep, je eigen deskundigheid en die van collega’s.
 • Je leert inzichten uit wetenschappelijke- en vakliteratuur te vertalen naar informatie over het verpleegkundig handelen in zorgsituaties op afdelingsniveau.

In de module Evidence Based Practice (EBP) verbind je wetenschap met praktijk. Je formuleert beantwoordbare onderzoeksvragen voor specifieke praktijksituaties, -problemen of zorglacunes, maakt gebruik van zoekstrategieën op databanken voor wetenschappelijke literatuur en/of kennisbanken, beoordeelt de kennis op validiteit en betrouwbaarheid en toepasbaarheid voor de praktijk en ontsluit deze door in de praktijk toe te passen.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je bent een BIG-geregistreerde mbo-verpleegkundigen of hbo-verpleegkundigen met een diploma van vóór 2012. Voor dit opleidingstraject dien je een werkovereenkomst te hebben van minimaal 24 uur per week als verpleegkundige bij een eerste of tweede lijn gezondheidszorg instelling

  Deze module is los te volgen of als onderdeel van de Bachelor verpleegkunde bij Avans+.

  Voor hbo-verpleegkundigen met een diploma van vóór 2012 vormt de module Evidence Based Practice samen met de modules Klinisch Redeneren, Verpleegkundig Leiderschap, Verandermanagement en Implementatie en Kwaliteitszorg een stevig fundament. Hiermee ben je beter in staat de rol van Regieverpleegkundige uit te voeren.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De module Evidence based practice is praktijkgericht. Jouw praktijk staat centraal en je wordt getoetst op de prestatie die je daar levert. Je gaat je verdiepen in een verpleegkundig/klinisch probleem uit jouw beroepspraktijk. Je gaat dit verpleegkundig probleem vanuit een breed perspectief benaderen en onderbouwen. Hiervoor kun je het 5-stappen-model evidence based practice als uitgangspunt nemen.

  We werken met een mix van activerende, praktijkgerichte (online) leeractiviteiten. Je verbindt jouw opdracht direct aan de thema’s uit deze module. In onze interactieve online omgeving vindt kennisoverdracht en samenwerking plaats. Je werkt individueel en in leerteams aan opdrachten binnen jouw eigen organisatie. Gezamenlijk verdiepen jullie je in de theoretische modellen, methodieken en instrumenten en verbinden dit aan bestaande zorgvragen binnen jullie zorginstellingen. Door deze samenwerking leer je van andere deelnemers uit verschillende zorginstellingen en onder begeleiding van ervaren docenten en experts. Je profiteert hiermee optimaal van de voordelen gericht op regionale zorg. Zo bereik je meer voor in persoonlijke ontwikkeling én voor je organisatie.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De module Evidence based practice duurt 10 weken. Je hebt iedere week één vaste lesdag van in totaal 6 uur. Je werkt in dit programma individueel en in leerteams aan verschillende leeractiviteiten. Ons uitgangspunt is dat je de opleiding zo veel mogelijk moet kunnen integreren in je beroepspraktijk. Je wordt getoetst op de prestaties die je daar levert. De gemiddelde studiebelasting is 10-15 uur per week. Dit is exclusief de bijeenkomsten.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor Evidence based practice zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 1.400,-.
  • Arrangementskosten: € 110,-.
  • Boeken: circa € 350,-. Deze schaf je zelf aan.

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur. Arrangementskosten worden niet in rekening gebracht indien het een incompany traject is. Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Diploma

  Diploma

  Na het succesvol afronden van deze module ontvang je het certificaat Evidence based practice.

  Verdiepen of verbreden bij Avans+

  In deze module heb je jouw vaardigheden met evidence based practice verder ontwikkeld. Voor hbo-verpleegkundigen met een diploma van vóór 2012 vormt de module Evidence based practice samen met de modules Klinisch redeneren, Verpleegkundig leiderschap, Verandermanagement en Implementatie en kwaliteitszorg een stevig fundament. Hiermee ben je beter in staat de rol van regie verpleegkundige uit te voeren.

  Resultaat

  Resultaat

  Na afloop van deze module kun je klinische onzekerheden in zorgsituaties vertalen naar beantwoordbare onderzoeksvragen. Je hanteert voor het beantwoorden van deze onderzoeksvragen een methodische aanpak (onderzoeksmethodologie) voor het efficiënt en doelmatig zoeken en beoordelen van inzichten uit wetenschappelijke- en vakliteratuur.
  Je toont hiervoor een kritisch onderzoekende en reflectieve houding bij professionele besluitvorming in zorgsituaties over de verpleegkundige zorg. Je past instrumenten en interventies toe die gebaseerd zijn op (wetenschappelijke) literatuur, richtlijnen of protocollen, professionele expertise en persoonlijke kennis, wensen en voorkeuren van de zorgvrager. Daarin weet jij de juiste keuzes en afweging te maken.
  Je werkt mee aan de inhoudelijke ontwikkeling van de verpleegkundige beroepsgroep, jouw eigen deskundigheid en die van je collega’s. Zo bereik jij meer als zorgprofessional.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding Evidence based practise? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03. 

  Programma

  Tijdens de opleiding Evidence based practise ontwikkel je de volgende zaken:

  • Je verbindt wetenschap met praktijk.
  • Je formuleert beantwoordbare onderzoeksvragen voor specifieke praktijksituaties, -problemen of zorglacunes.
  • Je maakt gebruik van zoekstrategieën op databanken voor wetenschappelijke literatuur en/of kennisbanken, beoordeelt de kennis op validiteit en betrouwbaarheid en toepasbaarheid voor de praktijk en ontsluit deze door in de praktijk toe te passen.

  Programma Evidence Based Practice
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven