In de module Evidence Based Practice (EBP) verbind je wetenschap met praktijk. Je formuleert beantwoordbare onderzoeksvragen voor specifieke praktijksituaties, -problemen of zorglacunes, maakt gebruik van zoekstrategieën op databanken voor wetenschappelijke literatuur en/of kennisbanken, beoordeelt de kennis op validiteit en betrouwbaarheid en toepasbaarheid voor de praktijk en ontsluit deze door in de praktijk toe te passen.
Doelgroep
Je bent een BIG-geregistreerde mbo-verpleegkundigen of hbo-verpleegkundigen met een diploma van vóór 2012. Voor dit opleidingstraject dien je een werkovereenkomst te hebben van minimaal 24 uur per week als verpleegkundige bij een eerste of tweede lijn gezondheidszorg instelling.Je kunt het geleerde dan toepassen in je werk, we noemen dit werkplekleren.
Deze module is los te volgen of als onderdeel van de Bachelor verpleegkunde bij Avans+.
Voor hbo-verpleegkundigen met een diploma van vóór 2012 vormt de module Evidence Based Practice samen met de modules Klinisch Redeneren, Verpleegkundig Leiderschap, Verandermanagement en Implementatie en Kwaliteitszorg een stevig fundament. Hiermee ben je beter in staat de rol van Regieverpleegkundige uit te voeren.
Werkvorm
De module Evidence based practice is praktijkgericht. Jouw praktijk staat centraal en je wordt getoetst op de prestatie die je daar levert. Je gaat je verdiepen in een verpleegkundig/klinisch probleem uit jouw beroepspraktijk. Je gaat dit verpleegkundig probleem vanuit een breed perspectief benaderen en onderbouwen. Hiervoor kun je het 5-stappen-model evidence based practice als uitgangspunt nemen.
We werken met een mix van activerende, praktijkgerichte (online) leeractiviteiten. Je verbindt jouw opdracht direct aan de thema’s uit deze module. In onze interactieve online omgeving vindt kennisoverdracht en samenwerking plaats. Je werkt individueel en in leerteams aan opdrachten binnen jouw eigen organisatie. Gezamenlijk verdiepen jullie je in de theoretische modellen, methodieken en instrumenten en verbinden dit aan bestaande zorgvragen binnen jullie zorginstellingen. Door deze samenwerking leer je van andere deelnemers uit verschillende zorginstellingen en onder begeleiding van ervaren docenten en experts. Je profiteert hiermee optimaal van de voordelen gericht op regionale zorg. Zo bereik je meer voor in persoonlijke ontwikkeling én voor je organisatie.
Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.
Tijdsinvestering
De module Evidence based practice duurt 10 weken. Je werkt in dit programma individueel en in leerteams aan verschillende leeractiviteiten. Ons uitgangspunt is dat je de opleiding zo veel mogelijk moet kunnen integreren in je beroepspraktijk. Je wordt getoetst op de prestaties die je daar levert.
De gemiddelde studiebelasting per week is 40 uur (6 uur onderwijs, 10 uur zelfstudie, 24 uur werkplekleren (leren op je werkplek)
Deze opleiding bestaat uit wekelijkse onderwijsbijeenkomsten van 09.00-12.00 uur en 12.30-15.30 uur.
Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.
Studiekosten
De kosten voor Evidence based practice zijn als volgt:
Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur. Arrangementskosten worden niet in rekening gebracht indien het een incompany traject is. Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.
Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.
Diploma
Na het succesvol afronden van deze module ontvang je het certificaat Evidence based practice.
In deze module heb je jouw vaardigheden met evidence based practice verder ontwikkeld. Voor hbo-verpleegkundigen met een diploma van vóór 2012 vormt de module Evidence based practice samen met de modules Klinisch redeneren, Verpleegkundig leiderschap, Verandermanagement en Implementatie en kwaliteitszorg een stevig fundament. Hiermee ben je beter in staat de rol van regie verpleegkundige uit te voeren.
Resultaat
Na afloop van deze module kun je klinische onzekerheden in zorgsituaties vertalen naar beantwoordbare onderzoeksvragen. Je hanteert voor het beantwoorden van deze onderzoeksvragen een methodische aanpak (onderzoeksmethodologie) voor het efficiënt en doelmatig zoeken en beoordelen van inzichten uit wetenschappelijke- en vakliteratuur.
Je toont hiervoor een kritisch onderzoekende en reflectieve houding bij professionele besluitvorming in zorgsituaties over de verpleegkundige zorg. Je past instrumenten en interventies toe die gebaseerd zijn op (wetenschappelijke) literatuur, richtlijnen of protocollen, professionele expertise en persoonlijke kennis, wensen en voorkeuren van de zorgvrager. Daarin weet jij de juiste keuzes en afweging te maken.
Je werkt mee aan de inhoudelijke ontwikkeling van de verpleegkundige beroepsgroep, jouw eigen deskundigheid en die van je collega’s. Zo bereik jij meer als zorgprofessional.
Contact
Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.