Skip to main content

Vanaf september starten de fysieke bijeenkomsten weer! Kijk hier voor meer informatie.

Astma en COPD

 • niveau Postbachelor
 • duur 10 weken
 • studiebelasting 5 uur per week
 • studiekosten 1.650,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 08-09-2022 Utrecht
  • 13-07-2022 Breda
  • 13-07-2022 Eindhoven
  • 08-09-2022 Zwolle
Inschrijven
Astma en COPD
Iets voor jou?
 • Je wilt meer kennis over diabetes type 2.
 • Je wilt je consultvaardigheden (verder) ontwikkelen.

Deze opleiding belicht specifieke aspecten van het functioneren van de praktijkondersteuner of praktijkverpleegkundige bij het uitvoeren en opzetten van een spreekuur Astma en COPD in de huisartsenpraktijk, verpleeghuispraktijk of verstandelijk gehandicaptenzorgpraktijk.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je beschikt over hbo werk- en denkniveau en je wil in je functie van praktijkondersteuner of praktijkverpleegkundige je kennis van Astma en COPD verdiepen en verbreden. Deze opleiding is ook heel geschikt voor praktijkverpleegkundigen werkzaam in een verpleeghuis of de gehandicaptenzorg die een specialistische rol ten aanzien van Astma en COPD (gaan) vervullen. Gedurende de opleiding dien je een werkplek te hebben voor minimaal 8 uur per week in een huisartsenpraktijk of organisatie voor langdurige zorg. 

  Werkvorm

  Werkvorm

  Het opleidingstraject is geflexibiliseerd, je volgt de leeractiviteiten die van toepassing zijn op je eigen werkcontext en opleidingsbehoefte.

  Het programma wordt aangeboden op basis van sociaal leren, met interactieve en praktijkgerichte, innovatieve leermiddelen en onderwijsvormen. Je werkt in leerteams aan aangeboden leeractiviteiten, deels in aanwezigheid van een docent uit de beroepspraktijk. Binnen het leerteam bespreek je opdrachten, geef je elkaar feedback en zoek je naar oplossingen voor vraagstukken die je in de praktijk tegenkomt. Je eigen praktijkervaring en die van andere deelnemers worden in het programma geïntegreerd. Het vergroten van je persoonlijke effectiviteit en het verbeteren van je communicatievaardigheden lopen als rode draad door de opleiding.

  De opleiding wordt afgesloten met een eindtoets, een integrale beroepsprestatie. 

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding duurt 10 weken. Je hebt eens elke week les en werkt daarnaast aan de praktijkgerichte leeractiviteiten. De gemiddelde studiebelasting is 10 uur per week, exclusief de bijeenkomsten.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Astma en COPD zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 1.650,- 
  • Arrangementkosten € 150,-
  • Boeken circa € 100,-. Deze schaf je zelf aan.

  Na aanvang van de opleiding ontvang je een factuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je deze opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je een certificaat. 

  Resultaat

  Resultaat

  Je hebt kennis over anatomie, fysiologie en pathologie van astma/COPD en van relevante NHG-standaarden. Je kunt zelfstandig een spreekuur astma/COPD opzetten en uitvoeren. Je weet voor de zorgvrager de juiste inhalatietechniek te kiezen en kunt controleren of de beoogde effecten optreden. Je interpreteert en instrueert diagnostische onderzoeken zoals spirometrie. Je kunt de ernst van lichamelijke klachten in beeld brengen aan de hand van verschillende scorelijsten. Verder beschik je over consultvaardigheden (op het gebied van onder andere anamnese, evaluatie klachten, voorlichting ziektebeelden, beoordelen en effect behandeling), waarmee je het individuele zorgplan kunt toepassen en in staat bent de streefdoelen te beoordelen en te evalueren. Na afronding van de opleiding ben je in staat zorgvragers te begeleiden in het stoppen met roken.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Programma

  Deze module belicht specifieke aspecten van het functioneren van de praktijkondersteuner of praktijkverpleegkundige bij het voorkomen of beperken van gezondheidsschade van zorgvragers door het beïnvloeden en bevorderen van gezondheid en leefstijl  in de huisartsenpraktijk, verpleeghuispraktijk of verstandelijk gehandicaptenzorgpraktijk. Positieve gezondheid en directe patiëntenzorg staan centraal.

  • Protocollair spreekuur volgens NHG- en zorgstandaarden
  • Motiverende gespreksvoering
  • Preventie, signalering en leefstijladvisering bij chronische aandoeningen

  programma astma opleiding
   
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • De module Somatische en psychogeriatrische aspecten heeft me geholpen om met een meer professionele blik naar de bewoners in het verpleeghuis te kijken.

   Cora Snoei
   Praktijkverpleegkundige
  • Ik hobbel niet meer met de grote groep mee, maar stippel mijn eigen pad uit en maak daardoor bewustere keuzes.

   Corina Barten
   Praktijkverpleegkundige
  • De opleiding heeft mij veel inzicht gegeven in mijn kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen als persoon en als professional.

   Sjoerd Kok
   Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
  Download brochure Inscrijven