Skip to main content

€1000,- subsidie op je opleiding via het STAP-budget! Klik hier voor alle info

Praktijkondersteuner in de huisartsenzorg (POH)

 • niveau Postbachelor
 • duur 1 jaar
 • studiebelasting 10 uur per week
 • studiekosten 5.600,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 23-11-2022 Utrecht
  • 23-11-2022 Zwolle
  • 23-11-2022 Eindhoven
  • 24-11-2022 Breda
Inschrijven
Praktijkondersteuner in de huisartsenzorg (POH)
Iets voor jou?
 • Je wilt een juiste basis voor de functie praktijkondersteuner in de huisartsenzorg.
 • Je wilt jouw functie verdiepen en verbreden.
 • Je wilt cliënten leren omgaan met hun chronische aandoening.

Na de diagnose van de huisarts begeleiden praktijkondersteuners cliënten in het omgaan met hun chronische aandoening, zoals hart- en vaatziekten, chronische nierschade, diabetes type 2, leefstijl en astma & COPD. Deze zorg vindt plaats tijdens spreekuren waarin voorlichting centraal staat. De opleiding Praktijkondersteuner in de huisartsenzorg helpt jou bij het succesvol uitvoeren van deze taak met specifieke aandacht voor medische theorie, consultvoering, voorlichting en motiverende gespreksvoering. Deze opleiding biedt jou de juiste basis voor de functie praktijkondersteuner in de huisartsenzorg.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Deze POH opleiding is bedoeld voor doktersassistenten mbo met ervaring en BIG-geregistreerde verpleegkundigen met mbo-verpleegkunde als vooropleiding. Je gaat als praktijkondersteuner werken of je wilt jouw functie van praktijkondersteuner in de huisartsenzorg verdiepen of verbreden. Tijdens deze opleiding heb je een werk- of stageplek voor minimaal 8 uur per week bij een huisartsenpraktijk.

  Toelatingsassessment opleiding POH

  Heb je niet het juiste opleidingsniveau en wil je toch deelnemen? Dan dien je een toelatingsassessment te doen. Lees meer over dit assessment of neem contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies. Doktersassistenten volgen na hun toelating een vooropleiding POH.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Het opleidingsprogramma wordt aangeboden op basis van sociaal leren, met interactieve en praktijkgerichte, innovatieve leermiddelen en onderwijsvormen. Je werkt in leerteams aan aangeboden leeractiviteiten, deels in aanwezigheid van een docent uit de beroepspraktijk. Binnen het leerteam bespreek je opdrachten, geef je elkaar feedback en zoek je naar oplossingen voor vraagstukken die je in de praktijk tegenkomt. Je eigen praktijkervaring en die van andere deelnemers worden in het programma geïntegreerd. Het vergroten van je persoonlijke effectiviteit en het verbeteren van je communicatievaardigheden lopen als rode draad door de hele POH somatiek opleiding. Het opleidingstraject is geflexibiliseerd, je volgt de leeractiviteiten die van toepassing zijn op je eigen werkcontext en opleidingsbehoefte.

  Toetsing opleiding praktijkondersteuner

  Elke module wordt afgesloten met een eindtoets, een integrale beroepsprestatie. 

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De praktijkondersteuner opleiding duurt 12 maanden en telt 40 bijeenkomsten. Er zijn wekelijks bijeenkomsten en werkt daarnaast aan leeractiviteiten. De gemiddelde studiebelasting is 10 uur per week.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Praktijkondersteuner in de huisartsenzorg (POH) zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 5.600,-
  • Arrangementkosten € 600,-
  • Boeken: circa € 400,- Deze schaf je zelf aan.

  Na aanvang van de opleiding ontvang je een factuur. 

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Opleiding POH in termijnen betalen

  Je kan het cursusgeld in termijnen voldoen via automatische incasso. Dat kan bij deze opleiding in 8 maandelijkse termijnen à € 760,-. Overige kosten worden bij de eerste termijn geïncasseerd.

  Toelatingsassesment opleiding POH

  Indien je niet over de juiste vooropleiding beschikt, kan het zijn dat je een toelatingsassessment dient af te leggen. Deze toets brengt aanvullende kosten met zich mee.

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je deze opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het post bachelor diploma Praktijkondersteuner in de huisartsenzorg. Deze opleiding is geaccrediteerd door het kwaliteitsregister van de beroepsorganisatie V&VN. Wanneer je een van de modules succesvol afrondt, ontvang je een certificaat.

  Met een mbo-vooropleiding heb je met dit diploma geen erkend hbo-diploma. Wil je dat wel? Schrijf je dan in voor onze geflexibiliseerde Bachelor of Nursing en volg de individuele, verkorte route naar erkend hbo-verpleegkunde.

  Resultaat

  Resultaat

  Deze opleiding POH geeft je de mogelijkheid om als praktijkondersteuner in de huisartsenzorg te werken. Je kunt onder andere zelfstandig een spreekuur opzetten en uitvoeren volgens de NHG-standaarden. Bijvoorbeeld voor hart- en vaatziekten, chronische nierschade, diabetes type 2, leefstijl en astma & COPD. Ouderenzorg komt in de gehele opleiding aan bod, gekoppeld aan de vakinhoudelijke thema's.

  Je hebt je inhoudelijke kennis vergroot en jouw persoonlijke prestaties zijn verbeterd. Je kunt samenwerken met de huisarts en je kunt zelfstandig jouw werkzaamheden organiseren. Je hebt handvatten gekregen voor het opzetten van een spreekuur voor een nieuwe doelgroep en je kunt een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de zorg. Kortom, je kunt succesvol en professioneel invulling geven aan je functie als praktijkondersteuner in een huisartsenpraktijk.

  Wil je jezelf nog verder verdiepen in bijvoorbeeld de zorg voor kwetsbare ouderen of dementiezorg? Bekijk dan Kwetsbare ouderenzorg in de eerste lijn, of Dementiezorg in de eerste lijn.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze praktijkverpleegkundige opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  Programma
  programma Praktijkondersteuner/Praktijkverpleegkundige in de huisartsenpraktijk (POH/PVK) module 1
   
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • De opleiding heeft mij geleerd wat ik van mijn werk kan maken en hoe ik over mijn positie kan onderhandelen. Ik heb er geen moment spijt van gehad!

   Toska van Peski
   Praktijkverpleegkundige
  • Door het volgen van deze modules is mijn kennis met betrekking tot ouderenzorg, diabetes en CVRM enorm toegenomen.

   Mieke van Loon
   Praktijkondersteuner
  • Lesinhoud van de somatiek-modules waren compleet en afwisselend.

   Ouddeelnemer Avans+
   Praktijkondersteuner
  Download brochure Inscrijven