Skip to main content

Vanaf september starten de fysieke bijeenkomsten weer! Kijk hier voor meer informatie.

Leefstijl

 • niveau Postbachelor
 • duur 10 weken
 • studiebelasting 10 uur
 • studiekosten 1.650,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 21-04-2022 Zwolle
  • 21-04-2022 Utrecht
  • 20-04-2022 Breda
  • 20-04-2022 Eindhoven
Inschrijven
Leefstijl
Iets voor jou?
 • Je wilt meer kennis over preventie en leefstijlbevordering.
 • Je wilt motiverende gespreksvoering effectief kunnen toepassen

Deze module belicht specifieke aspecten van het functioneren van de praktijkondersteuner of praktijkverpleegkundige bij preventie, signalering en leefstijladvisering bij chronische aandoeningen in de huisartsenpraktijk, verpleeghuispraktijk of verstandelijk gehandicaptenzorgpraktijk. 

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je beschikt over hbo werk- en denkniveau en je wil in je functie van praktijkondersteuner of praktijkverpleegkundige je kennis en vaardigheden van leefstijl- en gezondheidsbevordering en motiverende gespreksvoering vergroten. Deze module is ook heel geschikt voor praktijkverpleegkundigen werkzaam in een verpleeghuis of de gehandicaptenzorg die een specialistische rol ten aanzien van preventie en leefstijlbevordering vervullen. Gedurende de module dien je een werkplek te hebben voor minimaal 8 uur per week in een huisartsenpraktijk of organisatie voor langdurige zorg.  

  Werkvorm

  Werkvorm

  Het opleidingstraject is geflexibiliseerd, je volgt de leeractiviteiten die van toepassing zijn op je eigen werkcontext en opleidingsbehoefte. 
  Het programma wordt aangeboden op basis van sociaal leren, met interactieve en praktijkgerichte, innovatieve leermiddelen en onderwijsvormen. Je werkt in leerteams aan aangeboden leeractiviteiten, deels in aanwezigheid van een docent uit de beroepspraktijk. Binnen het leerteam bespreek je opdrachten, geef je elkaar feedback en zoek je naar oplossingen voor vraagstukken die je in de praktijk tegenkomt. Je eigen praktijkervaring en die van andere deelnemers worden in het programma geïntegreerd. Het vergroten van je persoonlijke effectiviteit en het verbeteren van je communicatievaardigheden lopen als rode draad door de module. 
  De module wordt afgesloten met een eindtoets, een integrale beroepsprestatie. 

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De module duurt 10 weken. Je hebt eens elke week les en werkt daarnaast aan de praktijkgerichte leeractiviteiten. De gemiddelde studiebelasting is 10 uur per week, exclusief de bijeenkomsten.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de module zijn als volgt: 

  • Opleidingskosten: € 1.650,-.
  • Arrangementkosten € 150,-.
  • Boeken circa € 100,-. Deze schaf je zelf aan.

  Na aanvang van de opleiding ontvang je een factuur. 

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.
   

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je deze opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je een certificaat. 

  Resultaat

  Resultaat

  Je hebt kennis over preventie, leefstijl- en gezondheidsbevordering  en van de relevante NHG-standaarden. Je ondersteunt bij het vaststellen van gezondheidsdoelen en het realiseren van een gezonde leefstijl bij zorgvragers met chronische aandoeningen als astma/COPD, hart- en vaatziekten en bij chronische nierschade. Je bevordert een gezonde leefstijl door de zorgvrager ondersteunen en te begeleiden in zelfverantwoordelijkheid, zelfredzaamheid en zelfmanagement. Je bent in staat opgedane kennis te vertalen naar een individueel behandelplan inclusief leefstijladviezen. Je bevordert daarbij het zelfmanagement en de therapietrouw van de zorgvrager en bent in staat bent de streefdoelen te beoordelen en te evalueren. Je hanteert hierbij effectieve gespreks-, beïnvloedings- of begeleidingsmethodieken zoals motiverende gespreksvoering. 

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Programma

  Deze module belicht specifieke aspecten van het functioneren van de praktijkondersteuner of praktijkverpleegkundige bij het voorkomen of beperken van gezondheidsschade van zorgvragers door het beïnvloeden en bevorderen van gezondheid en leefstijl  in de huisartsenpraktijk, verpleeghuispraktijk of verstandelijk gehandicaptenzorgpraktijk. Positieve gezondheid en directe patiëntenzorg staan centraal.

  • Protocollair spreekuur volgens NHG- en zorgstandaarden
  • Motiverende gespreksvoering
  • Preventie, signalering en leefstijladvisering bij chronische aandoeningen

  programma opleiding leefstijl
   
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • De module Somatische en psychogeriatrische aspecten heeft me geholpen om met een meer professionele blik naar de bewoners in het verpleeghuis te kijken.

   Cora Snoei
   Praktijkverpleegkundige
  • Ik hobbel niet meer met de grote groep mee, maar stippel mijn eigen pad uit en maak daardoor bewustere keuzes.

   Corina Barten
   Praktijkverpleegkundige
  • De opleiding heeft mij veel inzicht gegeven in mijn kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen als persoon en als professional.

   Sjoerd Kok
   Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
  Download brochure Inscrijven