Skip to main content

€1000,- subsidie op je opleiding via het STAP-budget! Klik hier voor alle info

Vooropleiding praktijkondersteuner (POH)

Inschrijven
vooropleiding Praktijkondersteuner (POH)
Iets voor jou?
 • Je wilt als doktersassistente in de huisartsenzorg de overstap maken van jouw huidige functie naar de functie van praktijkondersteuner (POH).
 • Je hebt een mbo-diploma doktersassistente of vergelijkbaar, beschikt over hbo- werk- en -denkniveau en je hebt enkele jaren praktijkervaring in de huisartsenzorg.
 • Je wilt cliënten in de huisartsenzorg begeleiden in het omgaan met hun chronische ziekte.

Na de diagnose van de huisarts begeleiden praktijkondersteuners cliënten in het omgaan met hun chronische aandoening, zoals diabetes mellitus type II, cardiovasculair risicomanagement, astma en COPD. Deze zorg vindt plaats tijdens spreekuren waarin voorlichting en educatie centraal staan. De opleiding POH biedt jou de juiste basis voor de functie van praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk. Doktersassistenten zijn verplicht na toelating de vooropleiding POH te volgen alvorens in te kunnen stromen in de opleiding POH. Deze vooropleiding POH is gericht op kennis en vaardigheden die nodig zijn om het programma van de opleiding POH te kunnen volgen. Verpleegkundige thema’s en de rolwisseling van doktersassistent tot POH zullen aan de orde komen.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Deze vooropleiding is bedoeld voor doktersassistenten met praktijkervaring in de huisartsenzorg zonder geldige verpleegkundige BIG-registratie. Je wilt jezelf verder ontwikkelen tot de functie van praktijkondersteuner (POH). Tijdens deze opleiding heb je een werk- of stageplek voor minimaal 8 uur per week bij een huisartsenpraktijk. Voorafgaand aan deze vooropleiding POH dien je een toelatingsassessment te doen. Lees meer over dit assessment of neem contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De vooropleiding POH is waar mogelijk competentiegericht opgezet en jouw eigen werkervaring en die van de andere deelnemers zijn zo veel mogelijk geïntegreerd. Onze docenten met praktijkervaring ondersteunen je in het leerproces middels persoonlijke coaching. Je maakt gebruik van interactieve en innovatieve leermiddelen.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De vooropleiding POH duurt 10 weken. De gemiddelde studiebelasting is 10 uur per week. 
  Je hebt 1x per 2 weken een bijeenkomst met een docent. In de tussenliggende weken werk je met je leerteam (en individueel) aan de opdrachten en lesvoorbereiding.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de Vooropleiding praktijkondersteuner zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 1400,-.
  • Arrangementkosten € 75,-.

  Na aanvang van de opleiding ontvang je een factuur. 

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Toelatingsassesment Vooropleiding POH en opleiding POH 
  Indien je niet over de juiste vooropleiding beschikt voor toelating tot de opleiding POH, kan het zijn dat je een toelatingsassessment dient af te leggen. Deze toets brengt aanvullende kosten met zich mee.

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je deze vooropleiding POH succesvol hebt afgerond, word je toegelaten tot de opleiding POH. Na succesvolle afronding van de opleiding POH ontvang je het postbachelordiploma Praktijkondersteuner. Deze opleiding is geaccrediteerd door het kwaliteitsregister van de beroepsorganisatie V&VN.

  Resultaat

  Resultaat

  Deze vooropleiding POH geeft jou de mogelijkheid om je als doktersassistent verder te ontwikkelen naar de functie van POH en toegelaten te worden tot de opleiding POH. Je hebt je inhoudelijke kennis op het gebied van verpleegkundige thema’s vergroot en jouw persoonlijke prestaties zijn verbeterd. Je hebt handvatten gekregen om je verder te ontwikkelen tot POH.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  Programma

  Opleiding - Vooropleiding praktijkondersteuner (POH)

  Er worden 6 verschillende thema’s behandeld in deze vooropleiding POH:

  • Effectief leren
  • Visie op zorg
  • Methodisch werken
  • Klinisch redeneren
  • Leren reflecteren
  • Schrijven en presenteren

  Opleiding - Vooropleiding praktijkondersteuner (POH)
   
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • De module Somatische en psychogeriatrische aspecten heeft me geholpen om met een meer professionele blik naar de bewoners in het verpleeghuis te kijken.

   Cora Snoei
   Praktijkverpleegkundige
  • Ik hobbel niet meer met de grote groep mee, maar stippel mijn eigen pad uit en maak daardoor bewustere keuzes.

   Corina Barten
   Praktijkverpleegkundige
  • De opleiding heeft mij veel inzicht gegeven in mijn kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen als persoon en als professional.

   Sjoerd Kok
   Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
  Download brochure Inscrijven