Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

Psychosociale begeleiding kind en jeugd

 • niveau Postbachelor
 • duur 3 maanden
 • studiebelasting 2 uur
 • studiekosten 1.475,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 08-10-2024 Online
Download brochure
Download brochure
Losse module praktijkondersteuner opleiding Avans+
Iets voor jou?
 • Je bent POH-GGZ en begeleidt steeds meer kinderen en jongeren als POH-GGZ Jeugd. 
 • Je wilt accreditatiepunten voor het SKJ-register, het register van de LV POH-GGZ of de V&VN.
 • Je begeleidt clienten met psychosociale of psychiatrische problematiek en wilt je verdiepen in de problematiek van kinderen en jongeren.

Opleiding Psychosociale begeleiding kind en jeugd

Hulpverlening aan kinderen en jongeren is specialistisch werk. Niet alleen professionals in de eerstelijns gezondheidszorg, maar bijvoorbeeld ook in het onderwijs en de jeugdhulpverlening, worden in toenemende mate geconfronteerd met complexe problematiek. Deze opleiding geeft jou daarom kennis en vaardigheden op het gebied van psychosociale begeleiding. Tevens ontwikkel je jezelf in het voeren van systeemgesprekken. We besteden in deze opleiding voldoende aandacht aan het tijdig herkennen van zwaardere psychiatrische problematiek, zodat kinderen en jongeren sneller de deskundige hulp krijgen die ze nodig hebben.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Deze module is bedoeld voor professionals die zich willen verdiepen in de psychosociale begeleiding van kinderen en jongeren. Niet alleen binnen de eerste lijns gezondheidszorg, maar bijvoorbeeld ook binnen het onderwijs en de jeugdhulpverlening. Steeds meer kinderen en jongeren komen, samen met hun ouders, bij de huisarts terecht met psychische klachten. De POH-GGZ kan door goede begeleiding en identificatie van eventueel zwaardere psychiatrische problematiek escalatie en chroniciteit voorkomen.

  Benodigde voorkennis

  Voor deze module heb je een afgeronde relevante mbo- of hbo-opleiding nodig op het gebied van zorg en welzijn. Je beschikt minimaal over een hbo- werk- en -denkniveau en over voldoende kennis van en werkervaring met cliënten met psychosociale of psychiatrische problematiek. Hierdoor kun je de vertaalslag naar de begeleiding van kinderen en jongeren maken.

  In enkele gevallen dien je eerst de module Psychiatrische problemen identificeren te volgen om toegelaten te worden tot deze opleiding. Neem voor vragen hierover contact op met de opleidingsmanager.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Het traject bestaat uit interactieve en praktijkgerichte werk- en lesvormen. Je leert de theoretische kennis en praktische vaardigheden volgens de laatste richtlijnen en oefent daarmee tijdens de opleiding. Je bekwaamt je in het voeren van systeemgesprekken door middel van simulatie. De deskundige docenten hebben allemaal ervaring met de (geestelijke) gezondheidszorg en/of de jeugdpsychiatrie. Hoewel de opleiding volledig online wordt aangeboden, blijven de lessen interactief en praktijkgericht en zal er geoefend worden in het voeren van systeemgesprekken.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Werk- of stageplek 

  Tijdens deze opleiding beschik je over een werk- of stageplek waarin je psychosociale hulpverlening kunt bieden aan de doelgroep kinderen en jongeren. De opleiding duurt ongeveer 3 maanden en telt 7 bijeenkomsten die online in de avond plaatsvinden van 18.00-21.00 uur. De gemiddelde studiebelasting is 2 uur per week, exclusief de bijeenkomsten.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Psychosociale begeleiding kind en jeugd zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 1.475,-
  • Boeken: circa € 100,- Deze schaf je zelf aan.

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.  

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je deze module succesvol hebt afgerond, ontvang je het certificaat Psychosociale begeleiding kind en jeugd. De module levert punten op voor de kwaliteitsregisters van het SKJ, V&VN en LV-POH GGZ.

  Vervolgopleidingen

  Resultaat

  Resultaat

  Na het succesvol afronden van deze module heb je de kennis en vaardigheden om kinderen en jongeren op psychosociaal gebied beter te kunnen begeleiden. Je bent daarnaast in staat om zwaardere problematiek te herkennen. Ook kun je in jouw systeemgesprekken de juiste gesprekstechnieken toepassen en ben je op de hoogte van de huidige wetgeving op het gebied van jeugdzorg en hulpverlening. Indien nodig kun je doorverwijzen naar de juiste professional binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie.

  Indien je, naast deze module, veel kennis van en ervaring hebt in de begeleiding van kinderen en jongeren, dan biedt de opleiding POH-GGZ met aanvullend deze module een mooie verdieping om in de eerstelijns gezondheidszorg als POH-GGZ Jeugd aan de slag te gaan.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  Programma

  De module is bij uitstek geschikt voor POH-GGZ die ook kinderen en jongeren begeleiden in de huisartsenpraktijk. Deze module is tevens een logisch vervolg op onze module Psychiatrische problemen identificeren. 

  De volgende onderwerpen komen hierin aan bod:

  • Herkennen van zwaardere problematiek en beoordeling of doorverwijzing noodzakelijk is.
  • Begeleiden van psychosociale problematiek vanuit jouw functie in de eerste lijns gezondheidszorg
  • Oefenen van systeemgesprekken met eigen casuïstiek
  • Uitwerking van een casestudy uit de eigen praktijk
  • Wetgeving en ethiek

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  programma Psychosociale begeleiding kind en jeugd
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven