Skip to main content

Evidence-based practice (EBP) voor hbo-verpleegkundigen

Evidence-based practice (EBP) voor hbo-verpleegkundigen opleiding
iets voor u?
 • U werkt als verpleegkundige en heeft de opleiding HBO-V afgerond.
 • U wilt zorgvragers de best mogelijke behandelingen kunnen bieden.
 • U wilt concrete handvatten om evidence-based practice toe te passen.
In het kort
 • niveau Postbachelor
 • duur 10 weken
 • studiebelasting 4 uur per week
 • studiekosten 550,-
 • startdata
  • 12-09-2019 Tilburg
Bekijk alle startdata en locaties inschrijven
Module Evidence-based practice (EBP) voor hbo-verpleegkundigen avansplus breda

Evidence-based practice (EBP) voor hbo-verpleegkundigen

Evidence-based practice (EBP) betekent dat u actueel bewijsmateriaal gewetensvol, expliciet en oordeelkundig gebruikt om beslissingen te nemen voor individuele zorgvragers. U combineert daarbij uw eigen klinische expertise en het beste externe bewijsmateriaal met de voorkeuren, wensen en verwachtingen van de zorgvrager. Deze module bevat concrete handvatten voor het toepassen en implementeren van evidence-based practice in uw dagelijkse praktijk.

Losse postbachelormodules voor hbo-verpleegkundigen

Deze module Evidence-based practice (EBP) voor hbo-verpleegkundigen is samen met de module Klinisch redeneren voor hbo-verpleegkundigen en de module Kwaliteitszorg voor hbo-verpleegkundigen een complete postbachelor.

lees meer
praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  U heeft hbo-bachelor werk- en denkniveau. Deze cursus is bestemd voor hbo- verpleegkundigen die vóór 2010 zijn afgestudeerd en hbo-verpleegkundigen die zich (verder) willen ontwikkelen op het gebied van evidence-based practice.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De Module Evidence-based practice (EBP) voor hbo-verpleegkundigen draait om de CanMEDS-rol ‘de reflectieve EBP-professional’. Daarbij staan de volgende domeinen centraal:

  • Het onderzoekend vermogen;
  • De inzet van EBP;
  • Deskundigheidsbevordering;
  • Professionele reflectie.

  U ontwikkelt de juiste kennis en vaardigheden om in complexe praktijksituaties goede en verantwoorde zorg te bieden. Evidence-based practice helpt u om uw handelen te verantwoorden tegenover collega’s, verwijzers en financiers; u past immers instrumenten en interventies toe waarvan de doeltreffendheid en doelmatigheid aannemelijk zijn.

  Hoe werkt u tijdens deze module aan EBP?

  In deze module leert u om in samenspraak met de andere deelnemers en uw collega’s actief te zoeken naar het beste bewijsmateriaal uit de (wetenschappelijke) literatuur, de richtlijnen, protocollen en uw eigen kennis en expertise. U leert door casusbesprekingen, intervisie en intercollegiale toetsing. Daarbij staat uw professionele ontwikkeling centraal. Samen met de andere deelnemers ontwikkelt u een systematische samenvatting van de resultaten van literatuuronderzoek. Dat leidt tot een goed onderbouwde aanbeveling voor de verpleegkundige beroepspraktijk.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De Module Evidence-based practice (EBP) voor hbo-verpleegkundigen bestaat uit 5 bijeenkomsten van ongeveer 3 uur, verspreid over 10 weken. Voor het bestuderen van de theorie en het maken van de opdrachten heeft u ongeveer 4 uur voorbereidingstijd nodig per bijeenkomst. U dient dus gemiddeld 4 uur per week te reserveren voor zelfstudie.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de Module Evidence-based practice (EBP) voor hbo- verpleegkundigen zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 550,-
  • Boeken: circa € 100,- Deze schaft u zelf aan.

  Hiervoor ontvangt u voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Diploma

  Diploma

  Na het succesvol afronden van deze module ontvangt u een certificaat.

  Resultaat

  Resultaat

  Na het volgen van de module Module Evidence-based practice (EBP) voor hbo- verpleegkundigen kent u de principes en de definitie van Evidence Based Nursing Practice (EBNP). U kunt het beschikbare bewijsmateriaal kritisch beoordelen en hiervan een CAT samenstellen voor een onderwerp uit uw eigen beroepspraktijk.

  Maatwerk

  Maatwerk

  Deze opleiding bieden wij ook aan als maatwerktraject. We stellen een uniek traject samen op basis van uw ontwikkelvraagstuk. Op deze manier bent u verzekerd van een opleiding voor uw medewerkers die perfect aansluit op hun ambities, hun functies én op de toekomst van de organisatie. Deze trajecten bieden wij ook vaak incompany aan.

  Bekijk nu meer informatie over onze maatwerktrajecten. Heeft u vragen over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Rachida Handor via 076-5258876.

  Contact

  Contact

  Heeft u vragen over deze opleiding? Of kunt u advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Meijer van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 03.

  Programma
  Evidence-based practice (EBP) voor hbo-verpleegkundigen

  De module bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Introductie evidence-based practice 
  • De (klinische) vraag 
  • Het beoordelen en evalueren van evidence
  • Toepassing van EBP in de praktijk
  • Critical Appraised Topic (CAT) 

  Programma Evidence-based practice (EBP) voor hbo-verpleegkundigen avansplus
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al uw opleidingsvragen

  Meld u nu aan
  Brochure aanvragen Inscrijven