Skip to main content

€1000,- subsidie op je opleiding via het STAP-budget! Klik hier voor alle info

De kunst van het kiezen van het best mogelijke projectteam

  • 15 februari 2016
  • Door: Roeland Ravesteijn

Blog 1 van 3
Lees deel 2
Lees deel 3

“Hij die het hardst schreeuwt, krijgt de beste resources.” Dat zei een van onze projectmanagers onlangs, enigszins gefrustreerd, aan tafel tijdens de lunch. Hij doelde op het feit dat hij zo-even zijn beste analist was kwijtgeraakt aan een ander project. Het was overduidelijk dat hij het er niet mee eens was en al zeker niet de manier waarop het gegaan was. Het zette mij aan het denken.

Het benoemen van projectteamleden (met een chique term ook wel ‘resource allocatie’ genoemd), is inderdaad een interessant aspect binnen het domein van projectmanagement. Net zoals iedere voetbalcoach de wedstrijd wil starten met het best mogelijke elftal, wil iedere projectmanager zijn project starten met het best mogelijke team. Maar wat is in dit verband ‘best mogelijke’? En wie bepaalt dat? Of liever: wie zou dat moeten bepalen?

Alles draait om people management

Door de jaren heen ben ik er steeds meer achter gekomen dat ongeacht welke verschillende projectmanagementmethoden en -technieken je ook beheerst, hoeveel certificaten je ook behaald hebt, uiteindelijk gaat het maar om één ding: people management. Dat kent in de praktijk nog wel een aantal sub-smaken en specifieke varianten, zoals communication management en stakeholder management, maar het komt uiteindelijk altijd neer op het op adequate wijze omgaan met mensen. Binnen je team, buiten je team, binnen je organisatie, buiten je organisatie. Mensen moeten geënthousiasmeerd, gemotiveerd, afgeremd, gestimuleerd en geïnformeerd worden. Dat is interessant, want dat betekent dat projectmanagers vooral geselecteerd zouden moeten worden op basis van hun HR-kwaliteiten en niet op het aantal projectmanagementmethoden dat ze beheersen.

Kwaliteiten van teamleden niet doorslaggevend

Natuurlijk zijn de kwaliteiten van de projectteamleden van groot belang voor het behalen van projectsucces, maar ze zijn niet per se doorslaggevend. Dus had onze collega gelijk aan de lunchtafel, toen hij begon te klagen over het wegkapen van zijn teamleden? Deels. Geen enkele coach is blij als zijn sterspeler vertrekt naar een concurrerend (?!) team. Een goede coach kan dat opvangen. Maar er is nog een ander aspect dat van belang is.

Het ‘allesomvattende iets’

Als het goed is, wordt er namelijk niet op individueel projectniveau bepaald wie er in een project werkzaam is, maar ‘een trede hoger’. Als het goed is, is er een ‘allesomvattend iets’, wat erop toeziet dat de juiste mensen op het juiste moment in het juiste project terecht komen: resource allocatie over projecten heen. De criteria die daarbij van belang zijn, hebben alles met bedrijfsdoelstellingen te maken en niets met individuele (project)teams, laat staan individuele projectmanagers. ‘Integraal projectmanagement’ noem ik dat.

Minder frustratie, meer begrip en motivatie

In integraal projectmanagement bepaalt ‘de business’ de prioriteiten, ‘de business’ rekent (als het goed is!) aan de zogenoemde ‘business case’, ‘de business’ zal dan ook uiteindelijk moeten bepalen wie in welk project deelneemt (vaak gedelegeerd richting portfolio- of programmamanager). Integraal projectmanagement voorziet erin, dat de projectmanager bekend is met deze hogere doelen. Dat de projectmanager in een vroeg stadium betrokken wordt bij het vormgeven van het project. Dat de projectmanager zicht heeft op waarom er bepaalde keuzes worden gemaakt. Dit leidt tot meer begrip, minder frustratie en een meer gemotiveerde projectmanager.

Roeland Ravesteijn is partner bij management adviesbureau Aranea uit Den Bosch en verbonden aan diverse hogescholen en universiteiten, waaronder Avans+. Zijn specialisatie is ‘integraal projectmanagement’. In een drieluik aan blogs laat hij u kennismaken met een aantal relevante aspecten van integraal project management. Dit eerste blog ging over resource management. De volgende gaat over IT-projecten. Die eigenlijk niet (of nauwelijks) bestaan…

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.