Skip to main content

€1000,- subsidie op je opleiding via het STAP-budget! Klik hier voor alle info

Nieuwe opleiding AA Oriëntatie MKB: vijf keer ja!

  • 11 juli 2018
  • Door: Jolien van Dijck en Ramon van Deursen

Onze postbacheloropleiding AA oriëntatie MKB is vernieuwd. Sinds 2 jaar voldoen we helemaal aan de laatste eindtermen van de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding. Daarnaast is de opleiding vooral relevanter en leuker geworden.

Twee deelnemers zijn Jolien van Dijck en Ramon van Deursen. Jolien (assistent-accountant bij BM Accountancy, Hulsberg) had zelfs de primeur: zij is als eerste afgestudeerd en kan zich na het doorlopen van de praktijkopleiding inschrijven in het accountantsregister van de NBA en de titel Accountant Administratieconsulent (AA) aanvragen. Ramon is assistent-accountant bij Wolfsbergen & Osnabrug Belastingadviseurs en Accountants (Weert).

Jolien en Ramon reageren allebei op 5 vragen/stellingen:

# 1. De opleiding is inhoudelijk relevanter dan vroeger.

Jolien: “Toevallig kan ik dat prima beoordelen, want verschillende vriendinnen hebben de oude opleiding gevolgd. Het antwoord is ja: de huidige opleiding is veel meer gericht op het adviseren van MKB-ondernemers, in plaats van het opstellen van documenten en het controleren van papieren. En adviseren, meedenken over strategieën en visies vind ik hartstikke leuk.”

Ramon: “Dat kan ik niet goed vergelijken. Wat ik wel kan zeggen, is dat deze opleiding absoluut relevant is. Ik heb ook een master gedaan aan de Universiteit van Maastricht, maar die was heel theoretisch. Een link maken met de praktijk was daardoor erg lastig. Dat vind ik bij Avans+ juist een van de sterke punten. Vrijwel alle docenten zijn ook werkzaam in de praktijk.”

# 2. De opleiding sluit beter aan op de beroepspraktijk.

Jolien: “Zeker, vooral ook gezien het feit dat het beroep van accountant in de loop der jaren veranderd is. MKB-ondernemers hebben vandaag de dag heel sterk behoefte aan iemand die verder kijkt dan de cijfers. Iemand die met ze meedenkt, die samen met hen optrekt om het bedrijf sterker te maken.”

Ramon: “Zonder enige twijfel. Alles wat je leert, kun je direct toepassen in je eigen praktijk. Sterker nog, vaak is dat zelfs de bedoeling. Zo moesten we twee opdrachten schrijven voor echte, bestaande cliënten. Ik zou de opleiding als heel praktijkgericht willen omschrijven.”

# 3. De opleiding vergroot je carrièrekansen.

Jolien: “Daar zou ik graag ‘Ja, maar’ op antwoorden. Ik zou iedereen aanraden om eerst een paar jaar werkervaring op te doen en dan pas te starten met de opleiding. Zo weet je wat het vak in de praktijk inhoudt en doe je heel nuttige ervaring op. Volg je daarna de opleiding AA oriëntatie MKB, dan vergroot dat zeker je kansen. In een markt waarin er veel vraag is naar goede en breed opgeleide accountants, kun je met deze titel vrijwel overal aan de slag.”

Ramon: “Absoluut. Natuurlijk moet je in de basis je werk goed doen, maar met een AA-titel op zak ben je breder inzetbaar, kun je meer verantwoordelijkheden nemen en vergroot je je eigen carrière- en doorgroeimogelijkheden.”

# 4. Je móét een plus en een min noemen van de opleiding.

Jolien: “Als plus noem ik de koppeling met de dagelijkse praktijk. De docenten gebruiken zo veel mogelijk je eigen situatie als case. Andersom ook: ze koppelen de theorie waar mogelijk aan situaties uit je eigen beroepspraktijk. De min heeft wat mij betrekking op de tijdsinvestering. Die heb ik een beetje onderschat. Mijn privéleven heeft even op een laag pitje gestaan.”

Ramon: “Positief vind ik de locatie: ik volg de opleiding in Roermond, lekker dicht bij huis. Ook het feit dat Avans+ reageert op signalen van de deelnemers vind ik een grote plus. Onze opmerkingen, over de inzet van docenten en de inhoud van de opleiding, zijn serieus genomen. We voelen ons daardoor echt gehoord. Als min zou ik de studiebelasting noemen. Verslagen schrijven, praktijkopdrachten uitvoeren, tentamenvoorbereiding… Het vraagt écht wat van je, ik heb in de tentamenperiodes heel wat feestjes moeten laten schieten. Als je niet gemotiveerd bent, ga je het niet redden.”

# 5. Concluderend: zou je deze opleiding aan anderen aanbevelen?

Jolien: “Ja. Maar let op: je moet er wel met passie in stappen. De opleiding AA oriëntatie MKB is geen studie die je er even bij doet. Alleen als je met volle overtuiging start met je studie, leer je er veel van. Als je die bereidheid hebt, zou ik zeggen: zeker doen!”

Ramon: “Zeker weten. Het theoretische deel duurt twee jaar, maar dat klinkt langer dan het is. De tijd vliegt voorbij, en dankzij de praktijkervaring van de docenten is iedere les levendig en interessant. Ik zie deze opleiding als een hele mooie investering in mezelf.”

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.