Lees hoe Eveline Piek de opleiding Personeelsmanagement heeft ervaren:

Eveline Piek was directiesecretaresse. Haar belangstelling voor het HR-vak werd gewekt door de vragen die haar baas haar regelmatig stelde. Ze besloot de opleiding Personeelsmanagement te volgen. Nog tijdens de opleiding bleek dat ze haar baan zou gaan verliezen. Ze vond een nieuwe baan. Weer als directiesecretaresse, maar nu met HR-taken in haar functieomschrijving. Haar nieuwe werkgever maakt dankbaar gebruik van haar pas verworven kennis. Ze werkt nu bij een holding waar ongeveer dertig mensen werken.

Nieuwe kennis en ervaring

“In het afgelopen halfjaar heb ik gezorgd voor veel verandering. Voor het eerst worden er nu functionerings- en beoordelingsgesprekken gevoerd. De medewerkers zijn er blij mee. De gespreksoefeningen tijdens de opleiding waren confronterend. Maar ik heb er heel veel aan gehad. Mijn eerste sollicitatiegesprek… doodeng! Maar de docente zei: “Vergeet niet: je mag er staan! En die sollicitant weet niet dat je het voor het eerst doet.” Ze liet zien dat je je eigen angsten creëert en nam ze daarmee weg.

Nu ben ik bezig met het vastleggen van functiebeschrijvingen en het opstellen van een introductiebeleid nieuwe medewerkers. De opleiding heeft mij geleerd dat als een bedrijf geen belangstelling heeft voor zijn nieuwe medewerkers, die nieuwe medewerkers de belangstelling in het bedrijf ook snel verliezen. Dan ben je ze zo weer kwijt en kun je weer opnieuw beginnen. Ik heb verschillende keren een cursus gevolgd waarvan ik achteraf dacht: “Zonde van het geld!” Maar van deze opleiding ondervind ik alleen maar profijt.

Strategisch beleid inzetten

Door de opleiding ben ik heel anders tegen HR gaan aankijken. Eerlijk gezegd vond ik het altijd een beetje een sneue discipline. Naar wat ik beluisterde, doen ze het nooit goed. Altijd te laat, altijd half en altijd met fouten. Ik ben erachter gekomen hoe dat komt: P&O laat zijn oren veel te veel hangen naar de hogere bazen. Als die zeggen: “We hebben daar geen zin in, ga weg!”, dan gaan ze ook weg. Maar als je sterke punten hebt, moet je er zelf voor zorgen dat die op de agenda van het managementoverleg komen te staan. Ook zou HR zich beter op de hoogte moeten stellen van het strategische beleid van de organisatie en daarop haar HR beleid aanpassen. Deze opleiding helpt je daarbij.”