Lees hoe Prisca Suijkerbuijk de opleiding Projectmanagement heeft ervaren:

“Ik ben werkzaam als coördinator flexbureau binnen de Stichting De La Salle* te Boxtel. Inmiddels heb ik binnen deze organisatie al verschillende keren met projectmatig werken te maken gehad. De projectplannen voor deze projecten waren veelal gebaseerd op common sense. Ook merkte ik dat ik tijdens deze processen mee moest bewegen met de praktijk (de praktijk was leidend). Een reactieve manier van projecten managen dus. Graag wilde ik leren om proactief te reageren door de toekomst beter voorspelbaar te maken.

Mensen zonder dwang enthousiasmeren

Behalve de zogenaamde harde kant van het projectmanagement was ik ook op zoek naar de zachte, procesmatige kant. Hoe zet ik ieder lid van de projectgroep in zijn kracht en kan ik zonder dwang mensen enthousiasmeren om hun tijd en energie in het project te steken om het tot een succes te maken?
In mijn zoektocht naar een goede opleiding Projectmanagement kwam ik tot de conclusie dat de meeste opleidingen zich op één van beide onderdelen richten. Avans+ biedt echter een complete opleiding aan die zowel aandacht heeft voor de harde, als de zachte kant.

Voorbeelden doordrenkt met praktijkervaring

Eenmaal gestart met de opleiding bleek inderdaad ook de juiste balans aanwezig tussen hard en zacht. Door een aanstekende, enthousiaste en vooral praktijkgerichte manier van lesgeven, heb ik deze combinatie vanaf dag 1 ervaren. Het eerste deel van de opleiding gaat over de harde kant, namelijk het schrijven van je eigen projectplan. De voorbeelden van de docent zijn overgoten met praktijkervaring en daarmee dus ook de zachte kant, hoe pak je dingen aan? Wat doe je wel en wat niet? Dit allemaal ‘op een bedje’ van theorie en houvast om je eigen projectplan vorm te geven. Dankzij deze tips heb ik nu een super concreet en goed gefaseerd projectplan liggen voor het project wat ik de komende maanden zal gaan leiden binnen De La Salle.

Fijne, moeilijke gesprekken

Het tweede deel van de opleiding staat in het teken van de soft skills. Hoe stel ik een team samen en waar moet ik rekening mee houden? Wat voor stijlen van leidinggeven zijn er en welke past bij mij? Door mijn achtergrond als sociaal pedagogisch hulpverlener waren dit voor mij bekende onderwerpen, maar daarom niet minder interessant. Door dit in het licht van het project te zien, ga je echt weer anders kijken. De les met de trainingsacteur waarin we communicatietechnieken hebben mogen oefenen, hebben mij de gelegenheid gegeven om een moeilijk gesprek voor te bereiden. Dat was super, want door de bewustwording tijdens die les heb ik een fijn (moeilijk) gesprek in de ‘echte’ praktijk kunnen voeren.

Vol vertrouwen op naar succes

Onze organisatie is nu een meer gestructureerde projectleider rijker. Zelf beschik ik over een heleboel nieuwe, nuttige kennis en heb ik, met name, mijn communicatieve vaardigheden sterk verbeterd. Ik kom nu veel beter beslagen ten ijs en heb vertrouwen in het verloop van mijn project. Dit samen met een goed voorbereid en doordacht projectplan kan maar 1 ding betekenen: een succesvolle uitvoering van mijn project! Dit zal de organisatie een flinke kostenbesparing opleveren en daar ben ik trots op!"

Woorden als gevarieerd, praktijkgericht, verdiepend en onwijs inspirerend typeren voor mij deze opleiding Projectmanagement van Avans+."