Mijn persoonlijke verhaal

Datum review 06 juli 2016

Kankerpatiënten nog beter begeleiden

“Oncologie heeft me altijd geboeid. Als oedeemfysiotherapeut kom ik dagelijks met kankerpatiënten in aanraking. Om hen nog beter te kunnen begeleiden en veel hulpvragen te kunnen beantwoorden besloot ik me te verdiepen in het vak oncologiefysiotherapie. Veel collega’s hadden al een module bij Avans+ gevolgd en waren hier erg over te spreken. Toen ik de opleiding startte, was de oncologiefysiotherapie nog in modules te volgen. Ik wilde dan ook met een losse module beginnen. Die eerste kennismaking met medische oncologie was echter zo interessant dat ik me verder wilde verdiepen in dit vakgebied. Dus volgde ik vol enthousiasme de module revalidatie. Ondertussen was de leergang alleen nog te volgen in een volledige masteropleiding. Ik besloot de hele masteropleiding af te maken. Dat waren vijf zeer intensieve, leerzame en vooral opbouwende jaren.”

Begin van mooie samenwerking

De opleiding was een uitgelezen kans om mijn netwerk verder uit te breiden. Ik heb hele waardevolle contacten opgedaan, zoals de coördinator Oncologie van de groep MCA Gemini. Dit bleek het begin van een mooie samenwerking met het MCA. Ik mocht daar twee maal een presentatie houden voor de casemanagers en de oncologen over het belang van de samenwerking met de oncologiefysiotherapie.

Door de maandelijkse contacten kon ik de coördinator er van overtuigen dat de nazorg voor de patiënt met kanker dicht bij huis moet zijn. Na een aantal gesprekken waren we het er over eens dat een netwerk oncologierevalidatie voor Noord Holland een uitkomst kan bieden voor de nazorg van de kankerpatiënt. Daarna hebben we subsidie gekregen van de plaatselijke zorgverzekeraar VGZ om ons netwerk op te zetten. Het MCA, 3 fysiotherapiepraktijken, 2 psychologen en 2 diëtisten nemen deel aan het netwerk. Het schept een enorme band met de collega’s die de beste zorg willen bieden aan de oncologiepatiënt.

De opleiding oncologiefysiotherapie is voor mij een bijzondere periode in mijn leven die ik nooit zal vergeten. Woorden als persoonlijke effectiviteit, doorzettingsvermogen, diepgang, vriendschap en netwerken typeren voor mij deze opleiding Master Oncologic Physical Therapy (MOPT).”

Lees meer